лаптоп лего човече

Как да вдъхнем живот на употребявания лаптоп

Всеки, който притежава преносим компютър повече от три години може да потвърди, че с течение на времето употребяваните лаптопи се превръщат в  бавни и тромави машини.

Естествено, затова има и обективни причини – операционните системи стават все по-лакоми за ресурси, износването на хардуера и не на последно място първоначалния ентусиазъм на собствениците, сдобили се с лаптоп. Това кара някои хора да купуват нов компютър в определен интервал от време, но все пак съществуват методи, чрез които може старият модел да заработи на пълни обороти отново.

Почистете машината

Прах по вентилатора на лаптопа
изображение от Tiago A. Pereira

Всички компютри се замърсяват с прах и мръсни частици, което води до повишаване на температурата в корпуса, неефективна работа на хардуерните компоненти, а оттам и на употребявания лаптоп като цяло.

Почистването на машината не изисква големи усилия. Всички лаптопи, дори и унифицираните модели на Apple Маcbook, осигуряват достъп до вътрешността чрез премахване на долната част на корпуса, за което се нуждаете само от набор отверки.  Там вече са ви необходими само  компресиран въздух или просто фина кърпа, с която се забърсва прахта  покрила ъглите и вентилаторите. Редовното почистване ще поддържа функционирането на вашия лаптоп в оптимално състояние.

Преинсталирайте или сменете операционната система

Операционните системи създават главоболия почти непрекъснато. Желателно е да решите проблемите като премахнете ненужния софтуер и изтриете затлачващите регистри.

Ако сте решили да преинсталирате операционната система, е добре да се замислите дали не е по-удачно да я подмените с по-съвременна версия. Например, подменете Windows Vista с наследниците й Windows XP или Windows 7.

Базираната на Linux Ubuntu е чудесна алтернатива на продуктите, предлагани от Microsoft, при положение, че вашият лаптоп е на повече от пет години.

Добавете повече RAM

рам памет
изображение от Yutaka Tsutano

Неслучайно увеличението на RAM паметта е най-често срещаната препоръка за повишаване производителността на употребявания лаптоп. Операционните системи изпитват затруднения не толкова поради незадоволителна мощ на процесора, а най-вече заради оскъдно количество oперативна памет.

Този ъпгрейд се препоръчва,  защото е лесен за изпълнение.  При повечето лаптопи отсекът, където се поставя RAM паметта, е покрит с пластина, захваната за корпуса на машината с едно или две винтчета. За повече информация прочете потребителския справочник на вашата марка и модел преносим компютър.

Купете си нов wireless адаптер

wireless адаптор
изображение от yum9me

Това е най-често пренебрегвания метод за надграждане. Ако притежавате стар лаптоп, най-вероятно той попада в стандарта 802.11g, който наистина е технически остарял. Ползвайте 802.11a/b – предшественик на съвременния 802.11n . Срещу 20-ина лева ще си осигурите връзка от 150 Mbps, напълно достатъчна, за да се чувствате по-добре, докато сърфирате в Интернет.

Използвайте SSD твърд диск

solid state drive
SSD/HDD Hybrid + HDD от Yutaka Tsutano

Скоростта на твърдия диск е от фундаментално значение. Повечето лаптопи втора ръка са оборудвани с устройства, способни да развият 5400 rpm, които достигат ниска скорост на въртене и малък трансфер на информация. И по-лошо, времето за достъп до тях е изнервящо много. Това се наблюдава в случаите, когато процесорът е зает с изчисления и вие стартирате нов файл. Най-често за инертната работа е отговорен твърдият диск, на който му отнема време да придвижи механичната глава към частта, където се съхранява желаната от вас информация.

Solid state drives – твърди дискове не използват механични части. При тях времето за достъп до информацията е в рамките на само няколко милисекунди. Трансферът на данни също е подобрен, така че работата с тежки приложения се извършва значително по-бързо.

Има само един съществен проблем – цената. Тя го прави най-скъпата препоръка, изброена до момента. Затова мнозинството потребители предпочитат да закупят нов преносим компютър, отколкото да се разделят с голяма сума пари за ъпгрейд на употребявания лаптоп.

Заключение

Съветите, споделени по-горе, могат да помогнат на вашия лаптоп да си „стъпи на краката“. Препоръчвам ви да ги приложите в същата последователност. Ако не останете доволни от резултата след почистването на машината, преинсталирайте операционната система. Като последна стъпка ви остава да добавите повече RAM памет.

Източник makeuseof.com

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.