Компютри втора ръка 4 ядра

Показване на всички 9 резултата

Сортирай по:
Филтрирай по:
сортирай по:
Компютри с 4-ядрен процесор

Компютри с 4-ядрен процесор

В днешни дни, 4-ядрените процесори са заели статута на стандарт за CPU, за процесор, който се препоръчва за всяка една машина, било то настолен компютър или лаптоп. И има причина за това. Четирите ядр, поместени върху чипа, могат да се справят с всяка една поставена от вас задача без проблем, без забавяне или забиване на системата.

Какво означава 4-ядрен процесор?

Quad Core процесорите са чипове работещи с четири ядра. Работата с различен софтуер се разпределя равномерно между ядрата, за да се намали натоварването и за да се ускори процеса на обработване на данни. 4-ядрените процесори работят два пъти по-бързо от 2-ядрените.

Предназначение на 4-ядрен процесор?

Макар вече 4-ядрените процесори да се възприемат като стандарт при процесорите, трябва да сте наясно за какво и какви програми ще ползвате на компютъра си преди да си купите това CPU. Целта на повечето ядра е работата да бъде разпределена между тях и по този начин да се намали натоварването и системата да работи по-бързо. Има програми, които не са създадени задачите им да бъдат разпределяни между ядрата, а използват само едно.

Ако ще ползвате леки програми като офис програми или интернет браузер изобщо няма да разберете разликата между двуядрен и четиричдрен процесор, тъй като няма да има натоварване на системата, заради което да се възползвате от повечето ядра.

Но има и програми, които няма как да работят с пълния си капацитет ако в конфигурацията на компютъра ви не е включен четириядрен процесор. Такива програми са например специализираният софтуер за видеообработка, както музикален софтуер или такъв предназначен за възпроизвеждане на снимков материал и всякакви други графични изображения. Други такива програми с четириядрен процесор като минимално изискване са проектантски програми и видео игрите.

4-ядрен процесор за мултитаскинг

Дори и да не сте сериозен геймър или 3D проектант, компютрите ни много често се налага да работят на пълни обороти, заради множеството задачи, които им поставяме. В сравнение с двуядрените процесори, които може да се справят трудно с мултитаскинга, за Quad Core това не е никакъв проблем.

Такова CPU може да поеме натоварване от многобройни отворени прозорци в интернет браузъра, включително YouTube, голям брой отворени документи, Photoshop, софтуер за мултимедия, както и едновременно работещи програми на заден фон.

4-ядрен процесор за гейминг компютри

Ако обичате да играете на игри, то не бива и да си помисляте да падате под 4 ядра. Но въпреки всичко, когато избирате такъв процесор, обърнете специално внимание на поколението и тактовата честота (GHz). По-новите модели CPU работят на по-висока скорост и при конфигурация с добра гейминг видео карта, игрите ще върват изключително гладко, без значение дали са нови или стари.

4-ядрен процесор срещу 2-ядрен процесор

4 винаги ще бъде повече от 2. Това е така, но не на 100%.  Нерядко се случва двуядрен процесор да работи по-добре от четириядрен. Това е така в случаите, когато се сравняват някои модели 4-ядрени процесори, които са по-стари поколения от някои по-нови поколения двуядрени процесори.

Новите модели Intel CPU включват технологията HyperThreading, която позволява на четириядрените процесори да работят като 8-ядрени – с 4 физически ядра върху чипа и 4 виртуални такива.