Dell Latitude E6540 – 10804

Лаптоп за Интернет и офис работа

Тези лаптопи се използват главно за сърфиране в Интернет, гледане на филми, слушане на музика и работа с офис програми като Microsoft Office или Open Office. При тях нуждата от високи изчислителни способности на процесора, отстъпва пред тази от графична пройзводителност. Важно е също лаптопът да има удобна клавиатура, заради честата нужда от ползването й.

Процесор

Дори лаптоп втора употреба, оборудван с някой от по-старите и не толкова мощни процесори се справя добре с Интернет и офис приложенията. Въпреки това трябва да вземем под внимание че процесорите на фирмите VIA и Transmeta са по-слаби от еквивалентите им на Intel и AMD. Процесор Celeron M е достатъчен да удоволетвори нуждите ви, въпреки че не е толкова енергоспестяващ (батерията държи по-малко), както е Pentium M, но пък е по-евтин от него. Разбира се също са подходящи и процесорите AMD Sempron, AMD Turion, Intel Pentium M и Intel Core Duo.

Видеокарта

Видеокарта със споделена памет „shared memory“ е достатъчна да удоволетвори нуждите Ви. Лаптоп с вградена видеокарта като Intel GMA 900/950, ATI Mobility Radeon 7500/9000 и Xpress M200/1100 или подобна на тях е напълно задоволителен.

Памет

Лаптопът трябва да разполага с 512 MB оперативна памет, особено когато има видеокарта със споделена памет, тъй като тя черпи от оперативната памет. Повече от 1 GB памет, пък е безпредметно да се използва.

Дисплей

Колкото по-голям дисплей ima лаптопа, толкова по-добре.14.1″, 15″ или 15.4″ дисплей с разделителна способност от порядъка на 1024 x 768 – 1280 x 800 пиксела е добро решение. Колкото до въпроса дали да бъде широкоекранен (widescreen 16:9) или обикновен (4:3), това решавате Вие. Ако често използвате лаптопа навън, обърнете внимание на това дали дисплейя е огледален (glare type), защото това може да Ви изиграе лоша шега в комбинация със слънчевите лъчи.

Други особености

Безжична мрежа (wireless LAN) – това е една много полезна възможност на всеки лаптоп и е хубаво да я има. Възможни са конфигурации с използвани безжични карти (wireless cards) на фирмите Intel, Broadcom, Cisco, Atheros и други.
Хубаво е лаптопът да има и поне два USB порта.

Препоръчани модели лаптопи:

Лаптоп втора употреба IBM ThinkPad T40

Лаптоп втора употреба IBM ThinkPad T41

Лаптоп втора употреба IBM ThinkPad T42

Лаптоп втора употреба Dell Latitude D600

Лаптоп втора употреба Dell Latitude D610

Нов лаптоп Acer eMachines D620

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.