Ултрамобилен лаптоп

Ултрамобилен лаптоп или нетбук

В този клас лаптопи най-важна е мобилността, а именно малък размер, ниско тегло и дълъг живот на батерията на лаптопа. Ултрамобилните лаптопи можем да разделим условно на два вида.

Към първият вид спадат евтините ултрамобилни лаптопи с дисплей обикновено 8.9” или 10” и тегло между 1 и 1.5 кг. – така наречените лаптопи “нетбук” (netbook). Те използват процесори с ниска консумация на енергия и ниска пройзводителност, които са подходящи за основни компютърни дейности като работа с офис приложения и Интернет. За пример можем да посочим типичният процесор Intel Atom N270 (1.6 GHz), който притежава приблизително 1/3 от пройзводителността на един Intel Core 2 Duo T5600 (1.8 GHz) процесор. “Нетбук” лаптопите обикновено са оборудвани с вградена видеокарта Intel GMA 950.

Заради умалените размери на дисплея и клавиатурата продължителната работа с “нетбук” лаптоп може да бъде уморителна и дискомфортна.

Update:
Само сега Нетбук Samsung N130 е на цена 399 лева с ДДС.

 

ефтин нетбук samsung n130

Вторият вид ултрамобилни лаптопи са тези с по-голяма пройзводителност, по-голям дисплей и повече възможности (вградено оптично устройство, повече портове и т.н.). Цената на един “нетбук” например може да бъде 1/4 от тази на един ултрамобилен лаптоп с пълни възможности (full-featured). По-високата цена на “full-featured” ултрамобилените лаптопи освен с високи технически характеристики е подплатена и с красивият дизайн, класата и престижа, които носи самият лаптоп.

Процесор

Повечето лаптопи от този клас са оборудвани с Intel Core 2 Duo процесори с много ниска консумация на енергия – ULV (ultra-low voltage). Тези процесори се справят много по-добре от серията Intel Atom, като в същото време живота на батерията на лаптопа е дълъг.

Видеокарта

Вградените видеокарти са най-добрият вариянт да се спести място и батерията да има дълъг живот. Въпреки че се срещат и такива, които не са вградени, най-разпространени са вградените видеокарти Intel GMA 4500MHD или по-старите модели X3100 или 950.

Памет

2-3 GB оперативна памет е нормата тук и е достатъчна за постигане на добра пройзводителност под Windows Vista.

Дисплей

Ултрамобилените лаптопи с пълни възможности обикновено имат дислей 11.1”, 12.1”, 13.3” с разделителна способност 1280 x 800. Ако често използвате лаптопа навън, Ви съветваме да изберете матиран дисплей.

Други особености

Ако желаете да свържете лаптопа към “high-definition” телевизор, той трябва да има HDMI порт. Лаптопи с вграден WWANили HDSPA интерфейс могат да Ви послужат за достъп до мобилен Интернет, посредством мобилен оператор. Живота на батериите на този вид лаптопи варира от 2 до 11 часа, като максималното им тегло е 2 кг.

Препоръчани модели лаптопи:

Нетбук Samsung N130 – само за 399 лв.

Нетбук Samsung Nc10 – само за 419 лв. с подарък чанта и калъф.

Лаптоп Acer Aspire One AOD250

Лаптоп Acer Aspire Timeline 1810TZ

Лаптоп Acer Aspire 3935-864G25Mn

Лаптоп HP Mini 5101

Лаптоп HP Mini 110-1160EA

Лаптоп HP Elitebook 2530p

Лаптоп Lenovo IdeaPad S10e

Лаптоп Lenovo ThinkPad SL300

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.

Коментари са затворени.