Проблеми с USB портовете? Решете ги!

В активното ежедневие все по-често се налага използването на USB портовете на компютъра – от  свързване на клавиатура, принтер и телефон и  до флаш памети, Bluetooth, 3G и Wi-Fi устройства.

USB технологията предоставя възможност за гъвкав, подвижен и бърз пренос на информация, но също така изникват и проблеми при работата на две или повече устройства едновременно.

Близко разположените един до друг USB портове на един лаптоп често създават неудобство в случаите, когато се налага да бъдат включени заедно, например, мишка и флаш памет. Проблеми създават и по-обемните устройства, тъй като не могат да бъдат поставени едно до друго.

Все пак, всички тези досадни ситуации могат да бъдат избегнати по един или друг начин.

 

Решение #1 – Използвайте само един порт

Очевидно тази опция не е особено гъвкава, но за ситуации, изискващи едновременната употреба на флаш памети и други безжични устройства, това е най-удачното решение.

 

Решение #2 – Използвайте хъбове

В наши дни USB хъбовете съчетават достъпната цена с безпроблемно свързване към работната станция. Така ще може да разполагате с допълнителни портове, което е за предпочитане пред стандартно поставените конектори на вашия лаптоп или стационарен компютър.

В добавка, хъбове притежават и някои периферни устройства. Монитори, произведени от Dell, разполагат хъбове за връзка на памет карти с твърдия диск на машината. Също така на пазара могат да се намерят принтери и клавиатури с вградени хъбове.

Решение #3 – Кабели

Вероятно по-скъпо решение, но кабелите често вървят в пакет с всякакви безжични устройства. Плюс при тях се явява и възможността за добавяне на преходници за различните слотове на всякакви периферни устройства.

USB технологията е фактор в индустрията още от 1996-а година и производителите би трябвало да положат повече усилия в насока ергономичността на USB портовете.

източник: makeuseof.com

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.