За енергийната консумация на компютрите и как да я ограничим

Според статистическите данни около 10% от консумираната енергия на едно домакинство в САЩ се полага на настолните компютри и лаптопи.

Разбира се, съществуват много вариации на машини с разнообразни приложения в ежедневието. Промяната на нашите навици и многообразието от предложения спомагат за драстично ограничаване на консумираната енергия. Ето няколко основни компонента, намаляващи вашите сметки:

Настолните компютри “изпиват“ енергията , но това може да се ограничи

Точна кaлкулация на консумираната мощност от един десктоп компютър е трудно осъществима заради голямото разнообразие на хардуерните компоненти. Обикновено необходимата мощност варира между 60 и 1000 вата.

Ето основните фактори, които влиаят чувствително върху потреблението на електричество:

  • Намалeте яркостта на дисплея
  • Проверете дали вашият компютър притежава ефективно захранване. Качествените устройства могат да ограничат използваната мощност с 10-20 вата.
  • “Мускулестата” видео карта често е най-алчният потребител на енергия в един настолен компютър. Дори и без да е в работен режим тя е способна да добави няколко десетки вата към вашата сметка за ток.
  • Бъдете в крак с развитието на CPU технологиите. Съвременните процесори изразходват по-малко енергия за изпълнение на една и съща задача в сравнение с произведените преди три години.

Покупка на лаптоп

Закупуването на лаптоп е мъдро решение, що се отнася до икономията на енергия. Преносимият компютър осигурява няколко явни предимства – по-малък дисплей, пестеливи процесори и неголям брой съхраняващи устройства. Типичният лаптоп се нуждае от 25 до 65 вата мощност в зависимост от натоварването, докато  преносимите компютри тип ултрабук свалят тези стойности с още 40%.  Продуктивността на машината може да пострада, но остава достатъчна за изпълнение на задачи от всеки потребител с изключение на геймърите.

Потребителски навици

На всеки компютър би трябвало да бъде aктивирана опцията за автоматично изключване на екрана след определен период от време на машината в състояние на покой. Количеството спестена енергия може да бъде значително. Това се задава в секцията Windows Power Management (Control Panel – Hardware and Sound – Power Management).

Оптимизация на системата осигурява и приложението Wake On Lan , чрез което е възможно машината да се стартира или изключва от разстояние – полезно за хората, които ползват ресурсите на своя настолен компютър или лаптоп от различни места – не е  целесъобразно компютърът да е включен, когато не е нужен.

Измервател на мощност

За да се придобие точна представа от споделеното по-горе, е необходимо да се измери изразходваната мощност от нашия компютър. Само трябва да го свържем към опростен и евтин ватметър, който дава прецизна информация в реално време. По този начин потребителят може да променя настройките, например яркост на дисплея, и да следи измененията на подаваната от захранването мощност.

 

Заключение

Редуцирането на консумираната мощност е комплексен и потенциално скъп процес. Това са стъпките, които препоръчвам, за да се постигне максимален ефект на минимална цена.

  • Купете си ватметър
  • Коригирайте настройките в Power Management и яркостта на екрана
  • Инсталирайте приложението Wake on LAN
  • Заменете стария монитор със съвременен
  • Сдобийте се с ново захранващо устройство от висок клас
  • Обновете хардуера на домашния компютър или си купете лаптоп

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.