Компютри втора ръка 2 ядра

Показване на единичен резултат

Сортирай по:
Филтрирай по:
сортирай по:
Компютри с 2-ядрен процесор

Компютри с 2-ядрен процесор

Ако купувате нов компютър или ще надграждате системата на компютър, който вече притежават, едно от най-важните неща, за които трябва да помислите е процесорът. Процесорът е мозъкът на машината, който отговаря за това, всичко да работи безпроблемно.

Какво означава 2-ядрен процесор?

Двуядреният процесор съвместява две ядра разположени върху един и същи чип. Dual core процесорите работят по-ефективно от едноядрените такива тъй като поставените задачи се разпределят равномерно между двете ядра. Но е важно да се уточни, че тези две ядра използват една и съща памет, както и кеш.

Двуядрен процесор не означава два пъти по-бърз компютър.

За това, за което ще ползвате компютъра си определя това, дали имате нужда от двуядрен процесор. Много програми не натоварват процесора и дори едноядрен би се справил с тях без да усетите забавяне на системата, тъй като скоростта им на изпълнение може да не зависят изцяло от него.

Така например офис програмите са толкова бързи, колкото сте вие; браузването в интернет зависи от скоростта на вашата интернет връзка; сканирането на вируси може да зависи от скоростта на хард драйва ви.

Но има и програми, с които едноядрен процесор не може да се справи и двуядреният процесор е минимумът, който се препоръчва. Такъв, натоварващ процесора софтуер е този, специализиран за обработка на видео, музика или изображения (аудио визуален софтуер) като Photoshop, Adobe Premier и др.

2-ядрен процесор и мултитаскинг

Макар да не е невъзможно 2-ядреният процесор да се справи с много задачи наведнъж, всичко зависи от поставените инструкции. Ако сте отворили многобройни прозорци в браузера си, гледате филм, обработвате снимки във Photoshop, имате отворена Excel таблица и няколко PDF документа, също както и други програми работят на заден фон, то тогава почти сигурно е, че ще усетите забавяне на системата. Но, тук, скоростта много зависи и от RAM паметта, както и от видео картата и други фактори.

2-ядрен процесор и гейминг

В днешно време малко двуядрени процесори биха се справили с по-новите игри. Ако ще конфигурирате гейминг компютър, категорично не ви препоръчваме двуядрен процесор. Въпреки това, по-новото поколение двуядрени процесори с HyperThreading технология, които са с две допълнителни виртуални ядра могат да ви свършат чудесна работа за голяма част от по-леките комерсиални игри.

2-ядрен процесор срещу 4-ядрен процесор

Може да ви звучи парадоксално, но не винаги четириядреният процесор е по-добър от двуядрения. Това е така, в случаите когато сравняваме по-стар модел Quad Core CPU с Dual Core CPU. По-старите поколения четириядрени процесори може да имат много по-ниска тактова честота (GHz) и за това да работят по-малко ефективно от по-новите поколения двуядрени процесори.

Затова, ако знаете точно за какво ще ползвате машината обмислете покупката на по-нов модел 2-ядрен процесор, вместо да се хвърляте на по-скъп 4-ядрен.

Както вече споменахме, повечето 2-ядрени процесори от новите поколения на Intel работят с две физически и две виртуални (огледални) ядра заради технологията HyperThreading, което го превръща в 4-ядрен вариант.

Други важни предимства на двуядрените процесори пред четириядрените процесори, освен по-ниската им цена е това, че те са сравнително по-енергоспестяващи, също както и могат да прегреят много по-трудно.