Компютри втора ръка Intel core-i5

Показване на всички 3 резултата

Сортирай по:
Филтрирай по:
сортирай по:
Компютри с Intel Core i5 процесор

Компютри с Intel Core i5 процесор

Какво е Intel Core i5 процесор?

Intel Core i5 е средният клас процесори от семейството Intel Core, което включва още сериите i3, i7 и i9. Характеристики, като най-универсален и балансиращ високо качество и добра цена, го правят най-предпочитан сред масовото потребление и сред производителите на компютри и лаптопи.

Работата, която този процесор може да поеме го правят идеален не само за хора, които ползват машините си само за интернет, филми и музика, но и за тези, които ги ползват за работа с по-специализиран софтуер, също както и за лек гейминг.

Intel Core i5 процесор и брой ядра

До 4-тото поколение процесори включително, серията i5 са само с двуядрени чипове. Следващите 3 поколения са микс от двуядрени и четириядрени CPU-та. Моделите от 8-мо поколение пък са смесица от четириядрени и шестядрени процесори. Последното, 9-то поколение са само шестядрени процесори.

На теория, колкото повече ядра има един процесор, толкова по гладко ще работи компютърът ви. Но това не е изцяло така, тъй като добрата производителност зависи още от тактовата честота (GHz), кеша и това дали има технологиите Turbo Boost и  Hyper Threading.

Intel Core i5 процесор и Hyper Threading

Hyper threading е технология, разработена от Intel, която на практика удвоява ядрата на CPU, което прави процесора по-бърз и по-ефективен, като разпределя натоварването между ядрата. Например, ако моделът, който имате е двуядрен, то със създаването на още две допълнителни виртуални ядра го прави да работи като четириядрен. Почти всички модели Core i5 имат тази Hyper Threading технология. Изключение правят най-старите поколения, както и процесорите от 9-то поколение.

Intel Core i5 процесор и Turbo Boost

Технологията Intel® Turbo Boost ускорява производителността на процесора и графиката при големи натоварвания, като автоматично позволява на процесорните ядра да работят по-бързо, ако са под спецификационните ограничения за мощност, ток и температура.

Какво ще рече това? Ако моделът, който имате е с 2.80 GHz тактова честота, то при голямо натоварване може да стигне до 3.40 GHz, например. Така няма да усетите пренатоварване или забавяне на системата. Всички модели Core i5 имат вградена Turbo Boost технологията.

Intel Core i5 срещу Intel Core i3

Intel Core i3 се считат за нисък клас процесори, докато i5 се смятат за CPU-та от среден клас. И двата вида процесори са много често срещани в компютърните конфигурации. И двата процесора имат своите плюсове и минуси.

Intel Core i3 са сравнително по-евтини от Core i5, но това не винаги означава по-ниска производителност.

Ако предпочетете по-ново поколение четириядрен Core i3 пред модел от старо поколение i5, това може да се окаже по-добрият избор.

Три от най-важните предимства на Core i5 пред i3 са по-големият брой ядра, технологията Turbo Boost (която липсва в почти всички i3 процесори), както и технологията Hyper Threading (налична в почти всички i5 чипове).

Intel Core i5 срещу Intel Core i7

Intel Core i7 се водят като процесори от най-висок клас, крачка след новоизлезлите i9 от Intel Core семейството. В сравнение с i5, те са по-скъпи, но и нивото на производителност е по-голяма.

Макар i5 да са идеалният избор за повечето потребители, често не могат да поемат голямото натоварване, с което i7 може да се справи – тежки специализирани програми и сериозен гейминг.