Компютри втора ръка Intel core-i3

Показване на единичен резултат

Сортирай по:
Филтрирай по:
сортирай по:
Компютри с Intel Core i3 процесор

Компютри с Intel Core i3 процесор

Какво е Intel Core  i3?

Intel Core i3 са процесори от семейството Intel Core. i3 се водят нисък клас процесори в сравнение с другите процесори от това семейство – i5, i7, i9. Core i3 е най-новият нискобюджетен процесор на Intel. Въпреки че Core i3 се смята за най-нисък клас от гореизброената група, той все още е много добър процесор, който получава отлични отзиви от експерти и потребители.

Технологията зад процесорите Core i3 включва двуядрен чип, поддръжка на виртуализация  и Hyper Threading (удвояване на броя ядра с виртуални такива). Core i3 поддържат 64-битови версии на Windows. Възползвайки се от новите чипове на Intel и технологията 14nm, Core i3 се представя много добре при повечето поставени му компютърни задачи днес.  

Макар Core i3 да са известни като двуядрени процесори, някой модели от най-новите поколения се предлагат с четири физически ядра. Всяко ядро представлява отделен процесор. Колкото повече ядра има процесорът, толкова повече задачи може да изпълнява на куп.

Предназначение на Intel Core i3?

Intel Core i3 е сред най-предпочитаните двуядрени процесори, почти без никаква конкуренция. Най-общо казано, Core i3 е сравнително по-висок клас от други двуядрените процесори на Intel като Pentium, Core 2 Duo и др. Но това твърдение все пак зависи от много фактори – модел и поколение на дадените за пример процесори.

Като нискобюджетно решение за компютърна конфигурация, Core i3 е предназначен за масовия потребител, който се предполага, че няма да работи със специализиран софтуер, който да натоварва процесора до ниво, до което той няма да се справи.

Процесорът Core i3 е отлично решение за хора, които работят с леки програми в своето ежедневие или пък ползват компютъра си само за развлечение като гледане на филми, слушане на музика и сърфиране в интернет.

Особености на процесор Intel Core i3

Въпреки, че сред най-новите поколения Core i3 има четириядрени модели, Core i3 са познати най-вече като едни от най-добрите двуядрени процесори.  Има две основни технологии, които са присъщи за процесорите от семейството на Intel Core – Turbo Boost и Hyper Threading.

Технологията Intel Turbo Boost позволява на процесора да увеличава своята тактова честота, когато възникне такава необходимост. Turbo Boost зависи от броя на активните ядра, очакваното потребление на ток и от консумацията на енергия и температурата на процесора.

Hyper Threading пък е технология, която позволява на процесора да удвоява виртуално броя на ядрата и така да поема повече задачи. Тоест, двуядрен процесор може да оперира в машината ви като четириядрен, но пак да използва същата памет и кеш.

Отново, в зависимост от модела и от поколението Core i3, процесорът може да има или да няма включени тези технологии.

Двуядрен процесор не е задължително да означава по-бавна скорост.

Ако сравним по-нов модел Core i3 с по-старо поколение процесор Core i5, например, то тогава по-добрия избор ще е Core i3, защото може да има по-висока тактова честота/скорост (GHz), както и да е с Hyper Threading или дори включена Turbo Boost технология в сравнение с по-високия клас двуядрен или четириядрен Core i5.

Съобразявайте покупката на процесор Core i3 с това, за какво ще го ползвате и оттам решете кой модел и поколение ще ви свърши работа.