Dell изкупува акциите си от борсата, с помощта на Microsoft

Изображение Dell Technology Camp 2013 от Dell Official Flickr Page

Microsoft се включва в преговорите за покупката на изпитващия трудности производител на компютри Dell, съобщават медиите в САЩ.

Източници, близки до двете страни, информират, че софтуерният гигант ще инвестира известна сума пари в опитите на Dell да възвърне собствеността си върху акциите, които се търгуват свободно на борсата от 25 години насам.

Ако Microsoft се присъедини към тази сделка, се очаква помощ в размер между 1 и 3 млрд. долара, с което компанията ще се превърне в миноритарен инвеститор в Дел, след сложната сделка, чиято обща стойност възлиза на 27 млрд.

От пресцентъра на Microsoft отказаха да коментират появилите се информации.

През изминалата седмица стана ясно, че инвестиционният фонд Silver Lake Partners също желае да участва в изкупуването акциите, търгувани на борсата, което повиши тяхната стойност с 30%, и те достигнаха стойност  13.17 долара за брой.

Превръщайки се частна компания, Dell ще може да вземе сериозни решения като избегне правилата на Wall Street за по-високи постъпления през изминалите тримесечия.

Kaкто и други производители на компютри и лаптопи, пазарният дял на Dell спадна значително заради набиращите все повече популярност смартфони и таблети.

Придобивайки част от Dell, Microsoft ще се превърне в нещо повече от конкурент на Hewlett-Packard и другите производители на компютри. Гигантът вече навлезе в полето на производителите, след като вече на бял свят бе показан таблет-компютъра Surface.

Информация за автора: Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името iZone.bg.
Специалист по онлайн търговия, автор на статии и ревюта в блогът на iZone.bg и редица други места.