iZone.bg
Съвети

Какво се крие зад думите “двуядрен” и “четириядрен” процесор?

от Евгени Илиев 9 мин. за прочитане
  1. Какво се крие зад думите “двуядрен” и “четириядрен” процесор?

Търсите си нов компютър, но не сте напълно наясно какво означават думите “Dual Core” и “Quad Core? Иска ви се да узнаете повече, за да можете да вземете правилно решение при избора на новата си машина? Ще се опитаме да ви бъдем от полза, като отговорим, без да използваме сложна техническа терминология.

Какво се крие зад думите “двуядрен” и “четириядрен” процесор? – 14312

Какво е централен процесор?

Централен процесор (CPU) се нарича вид хардуер (чип), който позволява на вашето компютърно устройство да си взаимодейства с всички инсталирани програми и приложения. Казано по друг начин, този процесор има за основна задача да извършва изчисления и да доставя информация, което позволява на вашия компютър да изпълни задачите, които сте му поставили.

Какво са процесорни ядра?

В своята същност ядрата представляват отделни процесори в централния процесор на компютъра, които си споделят общи ресурси (памет, кеш и т. н., и т. н.). Повечето компютри работят с няколко ядра, което им позволява да изпълняват бързо множество задачи едновременно.

 

Обяснено с думи прости, централният процесор е един, но в него може да има две, четири, осем, дори 18 ядра. Така, когато зададете на вашия компютър да извърши няколко дейности едновременно, обработката се разпределя равномерно между ядрата  и задачите се извършват бързо, стабилно и безпроблемно.

Двуядрен срещу четириядрен процесор

Както вече се досещате, Dual Core означава, че процесорът има две ядра, а Quad Core, че е с четири.

Какво се крие зад думите “двуядрен” и “четириядрен” процесор? – 14313

Как се влияе скоростта при процесорите с две и четири ядра?

 

Предполагаме си мислите, че колкото повече ядра има една компютърна система, с толкова по-голяма скорост ще обработва задачите, които ѝ поставяте. Това обаче не е нито толкова просто, нито съвсем вярно.

 

Каква ще е скоростта зависи не толкова дали процесора е двуядрен или четириядрен, а от това каква е неговата архитектура и дали програмите са оптимизирани и дали процесора може да разпредели задачите между отделните ядра.

 

Освен това, скоростта зависи изключително много и с какви тактови честоти (GHz) работи ядрото. Колкото по-високи са тактовите честоти, толкова по-бързо работи процесора и изпълнява задачите с по-голяма скорост и бързина.

 

Така на практика може да се получи, че един по-нов модел двуядрен процесор, работещ с по-високи тактови честоти да изпълнява задачите с по-голяма скорост в сравнение с четириядрен процесор, който работи на по-ниски тактови честоти.

Консумация на енергия

Както вече споменахме, процесорните ядра са процесори в централния CPU. Когато включите компютъра си, централния процесор захранва с енергия всички свои ядра едновременно. Това означава, че колкото повече ядра има, толкова повече енергия ще консумира и процесора. По пътя на тази логика, четириядрените процесори консумират повече енергия и отделят повече топлина в сравнение с двуядрените.

Удвояването на ядрата не е удвояване и на скоростта

 

Наличието на повече ядра позволява на компютъра ви да изпълнява множество процеси едновременно, това е безспорен факт. Въпреки това, повечето ядра невинаги означава постигане по-бързо скорости на обработка. В крайна сметка, независимо колко ядрен CPU има вашата система, всички те споделят една и съща памет и път към данните на дънната платка.

 

Така че, независимо, че четириядрения процесор може да изпълнява задачите двойно по-бързо от двуядрения, това не означава, че получава по-бързо инструкции от RAM (оперативната памет). В този ред на мисли, удвояването на ядрата не означава непременно удвояване на скоростта.

Какво се крие зад думите “двуядрен” и “четириядрен” процесор? – 14314

Къде повече на брой процесорни ядра са от полза?

Компютърни игри

Ако сте запалени геймъри, повечето на брой ядра на процесора ще са ви от голяма полза. Защо? Въпреки, че докато играете компютърни игри графичния процесор обработва 95% от задачите, процесорът обработва други сложни инструкции като търсене на път, определена физика, манипулиране на обекти, обработка на мрежови кодове.

 

А ако играете онлайн и обработката на данните и пренасянето им между RAM, GPU, периферните устройства и устройствата за съхранение. Текущите ААА игри се възползват от многопоточността и многонишковата архитектура, а това означава, че повечето на брой ядра ще са ви от голяма полза, за да се насладите на играта.

Редактиране на видеа и аудио

Въпреки, че вашият графичен процесор ще бъде повече ангажиран при редактиране на видео, все пак ще се нуждаете от мощен процесор с поне 4 или 6 ядра, тъй като при кодирането и декодирането на файловете се използва много процесорна мощ.

 

Повечето ядра ще са ви от помощ и при редактирането и обработката на аудио. В този случай не можете да се възползвате от характеристиките на графичния процесор и трябва да разчитате основно на по-големият брой ядра на процесора. Ако търсите нашият съвет, то можем да ви споделим, че за обработка на аудио от голяма помощ биха ви били машини с повече ядра (минимум 4, максимум 8 +) с високи тактови честоти.

Фотошоп (редактиране на снимки) и графичен дизайн

Манипулирането на изображения не е толкова натоварващо както редактирането на видео и аудио, но все пак изисква по-мощен процесор. Това важи с пълна сила в случаите, в които добавяте няколко слоя и ефекти или когато работите с изображения с висока разделителна способност.

 

За съжаление, повечето софтуер за обработка на снимки и графичен дизайн не са многонишкови и поддържат еднонишкови потоци, така че многото на брой ядра няма да допринесат много. Но един четириядрен процесор с високи тактови честоти все пак би допринесъл за работата ви.

 

3D визуализация и анимация

Тук всичко зависи от програмата, която използвате, но повечето програми, докато рандират през графичния процесор се нуждаят от мощен процесор с поне четири ядра.

Какво се крие зад думите “двуядрен” и “четириядрен” процесор? – 14315

Процесор с две или четири ядра?  

Това решение можете да вземете единствено вие в зависимост от собствените си нужди. Ако например ви трябва машина, на която ще извършвате основно ежедневни дейности, тогава двуядрения процесор ви е напълно достатъчен. От друга страна, въпреки, че ако използвате машината за ежедневни задачи, които не изискват нищо повече от двуядрен процесор, четириядрения си има своите предимства.

Освен, че е по-мощен и по-бърз и можете да го използвате и за интензивни задачи е и добра дългосрочна инвестиция. Казваме това, тъй като все повече програми и интернет браузъри се разработват и оптимизират за системи с повече ядра, което означава, че многоядрените процесори ще властват напълно съвсем близо в бъдещето.

Как да разберете с колко ядра е вашата машина?

Ако сте с Windows отворете диспечера за задачи, като натиснете клавиши Ctrl + Alt + Delete. След това кликнете върху бутона Task Manager. После кликнете върху раздела Ефективност. Броят на ядрата е посочен долу вдясно (ако сте с Windows 10). Ако сте с някоя друга версия е възможно да има други вариации, чрез които да проверите ядрата.

 

Ако сте потребител на MAC проверката е малко по-сложна.

 

Първо трябва да кликнете на логото на Apple и да щракнете на раздела About This MAC. Там ще получите информация какъв е процесорът на вашата машина, но е много възможно да не е посочен броя на ядрата. Ако и вие не откриете колко ядрен е процесорът на вашия MAC, тогава трябва да въведете информацията за процесора в търсачката и да направите самостоятелно проучване.

Какво се крие зад думите “двуядрен” и “четириядрен” процесор? – 14316

По-скъпи ли са Quad Code Dual Code?

Ако всички останали компоненти на машината са еднакви (RAM, дънна платка, графичен процесор и други), то тогава можем да кажем, че компютрите с четири ядра са с малко по-висока цена от двуядрените.

Ако обаче компонентите им не са еднакви, тогава е напълно възможно двуядрения процесор с по-високи тактови честоти и с повече оперативна памет да е на цена, по-висока от цената, на която се предлага компютър с четири ядра, но с по-ниски тактови честоти.

Казано по друг начин, каква ще е цената зависи не само от броя на ядрата, а и от всички останали компоненти на компютърното устройство.

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.