iZone.bg
Съвети

Как да изберем компютър според приложението му ?

от Евгени Илиев 13 мин. за прочитане
 1. Как да изберем компютър според приложението му ?

В наши дни не е необичайно хората или семействата да разполагат с повече от един тип компютър в дома си. С напредването на времето технологиите се развиха до такъв етап, че някои дори тежат само няколко килограма за сметка на първоначалните такива които са били сравнително тежки и масивни.

Ако често ви се налага да пътувате или пък искате да пренесете компютърът си на работното място може да обмислите над инвестицията в един скромен лаптоп. Но ако мобилността не е водещо нещо и следователно не ви интересува, най-подходящо може би ще бъде работният десктоп (с други думи настолен компютър или PC), тъй като е много вероятно да получите повече производителност за същите пари – плюс повече гъвкавост в персонализирането на машината, след като я закупите.

Образно казано компютрите се характеризират в основно две категории, но има и няколко други варианта които трябва да вземете в предвид, ако дейността за която ще ви е нужен е малко по-различна от работа в офиса или домашното ползване. Днес изборът на тази електронна техника става все по-объркващ, защото границите между категориите започнаха сериозно да се разминават.

Например някои PC са почти толкова малки и незабележими, колкото един обикновен лаптоп. И обратното, лесно можете да откриете лаптопи, които да бъдат също толкова мощни, колкото и типичният компютър. Както споменахме по-горе в зависимост от целта за която ще ви бъде нужен съществуват и много други опции, които ще разгледаме поетапно. Но като за начало е редно да започнем с най-основните видове.

Каква техника точно да закупим ?

Отговорът на този въпрос се крие изцяло в самите вас и съответните ви намерения. Както казахме съществуват множество различни видове, за които може би сте чували. Но преди да започнете да пазарувате, ще трябва да помислите внимателно над нещата, за които те ще ви бъдат необходими.

Например, ако имате нужда само от нещо, с което да изпращате електронни писма или да сърфирате спокойно из интернета, вероятно ще си закупите много по-различна система от някой, който ще му е необходимо за видео редактиране или компютърни игри. Важно е също така да се помисли и над това къде точно ще разполагате машината, защото това отново ще има огромно влияние върху типа, който закупувате.

След като вече сте взели окончателно решение настъпва време да обмислите и колко пари ще е нужно да преразпределите за тази покупка. Това вероятно е едно от по-объркващите неща при повечето хора, защото ще намерите опции в доста широк диапазон от цени – от едва 400 лева до над 1500 лева.

Цените главно се базират на вътрешните компоненти, с които машината разполага, тъй като те също са и голяма част от причината компютрите да могат да остареят или да остареят само след няколко години. Тези компоненти своя страна се наричат спецификации.

Днешните производители на този вид техника продължават да създават много по-бързи процесори и големи твърди дискове. Именно поради тази причина, ако някоя техника струва около 1200 лева, то само няколко години след това цената и може значително да приспадне към 600 лева.

Така че, като цяло ви съветваме да похарчите максимално между 500-1400 лева за нов компютър в зависимост от вашите нужди и бюджет. И ако наистина нямате намерение да харчите цяло състояние, все пак е препоръчително да закупите машина, която е с малко по-високи характеристики от абсолютно най-евтиният модел. От една страна няма да сте толкова ограничени към възможности и от друга ще разполагате с повече пространство в твърдия диск и повече мощност в процесора, което може да се окаже много по-добра сделка в дългосрочен план.

Как да изберем компютър според приложението му ? – 14088

Препоръчителни конфигурации

Повечето производители на компютри по принцип позволяват да изберете компонентите на вашият бъдещ електронен другар. Въпреки че тази свобода на избор е уникална, объркването е напълно съществуват фактор, поради огромното разнообразие от налични опции и части. Основно, за да попаднете на отличен компютър в зависимост от вашите предпочитания, е нужно първо да обръщате внимание не на цената, а на неговите характеристики.

Това са следните компоненти :

 • Процесора
 • RAM паметта
 • Консумацията на енергия (ако е лаптоп)
 • Твърд диск
 • Операционна система

Процесор

Тази част представлява малка пластинка, разполагаща се вътре в машината и съответно се състои от няколко на брой ядра. Скоростта има значение при нея и то особено за някои специфични клиенти.

Процесорите с множество ядра могат да обработват повече данни едновременно, като четири ядра вече се срещат все по-често при повечето лаптопи. Тактовата скорост, измерена в гигахерци (GHz), заедно с броя на ядрата и някои други фактори, определят колко бързо процесорът може да обработва дадена информация.

Много от тях дори са програмирани да увеличат малко скоростта си за кратко, за да постигнат максимална производителност. Като цяло колкото по-висока е тактовата честота, толкова по-бърз би трябвало да бъде и самият процесор. Тези скорости обикновено започват от около 1 GHz при мобилните устройства и надвишават 5 GHz при PC.

Как да изберем компютър според приложението му ? – 14089

Консумация на енергия

Друг важен фактор, определящ се от избора на процесора, особено за лаптопите, е енергийната им консумация. Ако търсите много базов или бюджетен компютър, за да сърфирате в интернет без проблем или да работите върху документите си в Office, по принцип всеки процесор на пазара би трябва да е предостатъчен и да ви свърши перфектна работа.

Но ако планирате да гледате видео клипове на висока разделителна способност или да играете игри, трябва да обмислите възможността да сте сдобиете поне най-малко с Inter Core i5 или AMD Ryzen процесори. Също така е важно да се знае и запомни, че колкото по-ниска е тяхната консумация, толкова по-дълъг е живота на батерията.

Как да изберем компютър според приложението му ? – 14090

Памет

Мерната единица за паметта е в гигабайт (GB) и отново принципа е един и същ – колкото повече толкова по-добре. Частта обикновено заема правоъгълна форма със зелен цвят.

Със започването на изминалото десетилетие настолните машини, както и лаптопите започнаха  заводско да бъдат оборудвани с по 8 GB, докато при по-високия клас устройства е възможно тази стойност да достигне 16 GB. В зависимост от намеренията ви заводското оборудване би трябвало да ви задоволи максимално, но ако това не е така е препоръчително сериозно да помислите над този компонент.

Как да изберем компютър според приложението му ? – 14091

Операционна система

Операционната система е може би най-важната съставка при тези машини. Благодарение на нея всичко по тях работи правилно и на практика без тях компютрите биха били безполезни.  Главните операционни системи които и до ден днешен са широко застъпили в употреба са –  Microsoft Windows и macOS. Тук обаче изборът опира изцяло на вашата лична преценка.

Вариантите на Microsoft са доста, като на този етап от технологична гледна точка най-развит е Windows 10. Характерното за него е, че предлага по-единен интерфейс на различните устройства като : компютри, таблети и смартфони.

Освен това ‚‘‘универсалните приложения‘‘, разработени специално за него ще изглеждат и ще работят на различни устройства без проблем, докато при OS това липсва. Също така друг плюс се оказва за любителите на видео игрите, тъй като тук те са налични в пъти повече.

MacOS могат да бъдат значително по-скъпи, но за сметка на това пък са по-малко податливи на вируси и шпионски софтуер, отчасти защото има повече компютри на Windows, което автоматично ги прави цел за хакерите. Последната версия се казва Catalina и беше пусната през есента на 2019 година.

Основните видове техника

След като вече сме се запознали с едни от най-важните елементи, участващи в изграждащият процес на всички компютри идва ред да разгледаме техните основни видове. Както споменахме още в самото начало те са два вида – настолен компютър ( по-често наричан ‘’PC’’) и лаптоп.

PC

До средата на 80-те потребителите са разполагали само с един избор на настолен компютър докато днес те са най-различни. Формите им са били наричани ‚‘‘кули‘‘ и бяха достатъчно големи, за да пренаселят домашното ви работно пространство или офис бюрото. По това време повечето от тях предлагаха сравнително доста мощност, съхранение и гъвкавост на по-ниски цени за разлика от техните преносими братя, които бяха иновативност и струваха хиляди долари.

В наши дни те са много по-евтини и достъпни, но през изминалото десетилетие много хора се отдалечиха от тази опция. Въпреки това те все още имат какво да предложат, за да бъдат полезни на потребителите си. По принцип те са много по-мощни от лаптопите, като се има в предвид техния размер и способността за настаняване на по-големи части, по-доброто охлаждане и захранване, което е директно свързано в него, а не към батерия.

Размерите му варират около 20х40х50 см, докато кутията му може да бъде в различни цветове и напълно персонализирана според външността. Някои видове дори са снабдени със стъклени панели за по-лесен достъп до вътрешността. Като цяло настолният компютър е предназначен да бъде неподвижен, но за да може да работите напълно с него ще се нуждаете допълнително от монитор, клавиатура и мишка.

Как да изберем компютър според приложението му ? – 14092

Лаптоп

Основното предимство на лаптопа е неговата мобилност. Можете напълно спокойно да го вземете със себе си за разлика от настолният компютър. Освен това те имат екран, тъчпад и клавиатура, които са интегрирани директно, така че удобството е на ниво, но до някъде.

Тъй като лаптопа обикновено е много по-малък, той за съжаление също има някои ограничения по отношение на охлаждането и мощността. Този недостатък по принцип идва от ниската им производителност. Въпреки това, ако все пак мобилността е от изключително значение за вас, но за сметка на това се нуждаете и от голяма производителност не трябва да се притеснявате, защото има решение. Съществуват лаптопи, които предлагат работна скорост наподобяваща на настолните такива, но са тежки и доста шумни, защото трябва да охлаждат много повече вградените си компоненти.

Друг недостатък за който повечето хора не знаят е, че надграждането на системата е доста труден процес и в повечето случаи неизпълним. Единственото нещо което може да се смени е устройството за съхранението и RAM паметта.

Всичко останало като процесор, дънна платка и другите сложни компоненти са вградени в лаптопа по специфичен начин с който специалистите не винаги се справят. Също така той разполага с един монитор, а работата с тъчпада понякога може да ви забавя изключително много.

Но въпреки всичко това машината не бива да се пренебрегва, тъй като може да изпълнява неща за които мнозина не са и помисляли. Работните и възможности се разпростират от стандартна работа в офиса до сложно специализирани процеси, като :

 • Видео обработка
 • Графичен дизайн
 • Триизмерно принтиране
 • Анимиране и моделиране
 • Гейминг

Как да изберем компютър според приложението му ? – 14093

Приложение

Без значение как ще ги използвате, основната причина да ги притежавате е за да ви вършат работа. Електронните техники днес са развити достатъчно, за да имат приложение в абсолютно всяка една насока, но всичко опира до вашите лични предпочитания и цели.

В повечето случаи лаптопите предхождат пред всичко настолните компютри, тъй като те изпълняват същите програми и функции с известната разлика в това, че са напълно преносими. Закупуването на компютър за игри е вероятно едно от най-популярните неща, които можете да направите в днешно време. Страхотната новина е, че на повечето системи, с които работите, можете също да играете.

Това е особено изпълнимо при компютрите предназначени за 3д моделиране, анимация или дизайн на видео, защото те са толкова силни, че лесно може да ги подкарате на максимални настройки. Въпреки това често пъти е възможно да ги срещнете и в офис средите, където се използват за редактиране на текст или интернет цели. Страхотното тук е, че този вид дейност изобщо не е взискателен и можете да се измъкнете дори с много нисък клас компоненти.

 

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.