iZone.bg
Съвети

Основните разлики между геймърски и нормален компютър

от Мартин Шолев 9 мин. за прочитане
 1. Основните разлики между геймърски и нормален компютър

Без съмнение сте наясно, че геймърските компютри трябва да притежават определени спецификации, за да можете да играете качествено. Но се питате какви точно са те и какво различава геймърските от нормалните компютри.

Какво е Gaming PC?

Геймърският компютър е персонално компютърно устройство, което е създадено специално за игра на високо графични игри. Поради това този вид устройства се нуждаят от по-голяма мощ, което е възможно благодарение на компоненти като процесори с голям брой ядра, по-висок клас графични карти, много RAM и други.

Какво е нормален компютър?

Обикновеният компютър е компютърна машина, която е предназначена за извършване на основни, ежедневни дейности. Такива дейности включват:

 

 • писане на e-mail,
 • сърфиране в мрежата,
 • Стриймване,
 • гледане на филми и т. н.

 

Този вид компютърни устройства се предлагат на по-ниски цени, тъй като не се нуждаят от голяма мощ или много голяма бързина.

 

Gaming срещу нормални компютри – основни разлики

По-добра графика

Геймърските компютри трябва да могат да обработват висококачествени HD графики в реално време, без устройството да накъсва изображенията. Затова се нуждаят  от мощни графични процесори (GPU).  Към момента компютрите за игри от висок клас най-често са оборудвани с графични процесори NVIDIA, AMD или ATI.

 

Нормалните компютри не са предназначени за игри, затова не се нуждаят от толкова прецизни графични карти. Разбира се, има модели, оборудвани с по-висок клас GPU, но те не са толкова мощни, колкото тези в игралните компютри. Затова и не предлагат толкова високо качество на предаване на изображенията.

По-висококачествено аудио

Компютрите за игри имат аудио от доста по-висок клас и са с по-добро качество на звука в сравнение с нормалните компютърни устройства. По-високия клас аудио прави звука на компютърната игра възможно най-богат и реалистичен и пренася играча във виртуалната вселена на играта.

 

Съвместимост с 3D

Почти всички нови модели персонални компютри за игри са съвместими с 3D технологията и предлагат виртуална/добавена реалност (VR/AR) за извличане на максимално удоволствие от играта. Тази нова технология, съчетана с графиката и аудиото от висок клас са изключително важни за всеки геймър.

По-мощен процесор

Централният процесор или CPU обработва информацията и контролира броя на задачите, които компютърното устройство може да изпълни едновременно и без да “замръзва”.  Геймърските компютри задължително са снабдени с високопроизводителни многоядрени процесори. Някой от процесорите са заключени, но има и такива, които са отключени и могат да  се овърклокват (надграждат, усилват на възможностите на хардуера).

Основните разлики между геймърски и нормален компютър – 14306

По-бърз и с повече място хард драйв

От хард драйва (твърд диск) зависи доколко устройството ще е бързо, за да се справи с графиката на играта и дали ще има достатъчно място за съхранение на игрите, които ще се играят. Обикновено, компютрите за игри са снабдени с твърди външни и вътрешни дискове (HDD).

 

През последните години обаче все повече геймъри предпочитат SSD устройства, които използват технология на интегралната схема за съхранение на данни. А има и такива, които предпочитат да комбинират твърдия диск със SSD устройство.

Повече RAM памет

Оперативната памет е доста по-голяма от паметта на нормалните компютри. Докато за едно обикновено компютърно устройство 4 GB RAM са напълно достатъчни, за Gaming PC са необходими поне 8 GB. По-голямата оперативна памет на геймърските компютри е задължителна, тъй като устройството трябва да обработва много повече данни под формата на графика, аудио и памет. Всички те трябва да могат да се обработват не само бързо, но и едновременно, а за това са нужни както споделихме поне 8 GB RAM. А ако геймърът записва играта или стриймва, тогава са му необходими поне 16 GB оперативна памет.

Размер и съотношение на екрана

С появата на виртуалната и добавена реалност размерът и съотношението на екрана за геймърите станаха изключително важни. Защото удоволствието от играта не е същото, ако компютърът има великолепна графика и плавна честота на кадрите, но екрана му е малък или няма добра резолюция.

 

Съвременните модели Gaming компютри са с големи, широкоекранни формати на екрана и с много по-високи резолюции в сравнение с екраните на обикновените компютърни устройства. (Минималната разделителна способност на най-ниския клас игрални компютри е 1920 x 1080. По-високия клас са с резолюция 2560 х 1444, а най-високия клас са с разделителна способност на екрана 3840 х 2160).

 

Няма забавяне на изображението

Закъснението от входящия сигнал и екрана, което е допустимо при нормалните компютри  е напълно недопустимо при геймърските машини. Недопустимо е, тъй като ако има дори и минимално забавяне или припокриване, то разваля напълно удоволствието от играта.

По-добро и качествено охлаждане

За разлика от нормалните компютри, за които един вентилатор е напълно достатъчен, за да поддържа компонентите охладени, геймърските компютри отделят голямо количество топлина, поради което се нуждаят от охлаждане от висок клас.

Затова този вид компютърни устройства са снабдени с няколко вентилатора или с водно охлаждане. Водното охлаждане е силно препоръчвано, тъй поддържа компонентите на компютъра добре охладени по време на дългите часове игра и предотвратява забиването, замръзването на екрана или други проблеми свързани с производителността.

Основните разлики между геймърски и нормален компютър – 14307

Прилични размери и тегло

Въпреки, че разполагат с много допълнителни екстри и характеристики, геймърските компютри не се различават много от обикновените компютри. Разликите в размерите и теглото са малки и съвсем не са фрапиращи.

 

Ако пък малко по-големите и тежки кутии на компютъра не ви допадат, можете да се спрете вместо на компютър на геймърски лаптоп. Лаптопите за игри  нямат разлика в размера и теглото с обикновените лаптопи и можете да ги пренасяте напълно спокойно с вас.

По-мощни и персонализирани периферни устройства

За компютърните игри е изключително важно периферните устройства като системата за управление като клавиатурата и мишката да са от висок клас и да реагират бързо. Затова всички компютри за игри се предлагат с мощни и персонализирани периферни устройства като мишка и клавиатура за:

 

 • специални команди,
 • Геймпади,
 • Контролери,
 • разнообразни подсветки и т. н., и т. н.

Висок клас дънна платка

Ако процесорът е мозъкът на компютъра, който отговаря за изчисленията в реално време, необходими за стартиране на приложения и игри, то дънната платка е сърцето и централната система на компютъра. Тя е мястото, на което се свързват всички мрежови, звукови и видео карти и слотовете за памет (DIMM), които пък са свързани RAM паметта.

 

Ролята на дънната платка в геймърските компютри е изключително важна, затова и е силно препоръчително да е от възможно най-висок клас и разбира се, съвместима с останалите компоненти на компютърното устройство. Обикновено дънните платки, които присъстват в геймърските компютри са от няколко популярни марки:

 

 • Asus,
 • Gigabyte,
 • MSI,
 • ASRock,
 • EVGA,
 • Biostar и други.

Голямо внимание към внимание към детайлите

Геймърите имат изключително високи очаквания за машината, която ще закупят и на която ще играят с часове на любимата си компютърна игра. Затова при избора на конфигурацията и сглобяването на геймърските компютри се обръща много голямо внимание дори и на най-малкия детайл. При сглобяването на Gaming PC обикновено се използва система за управление на кабелите, което помага да се предотврати натрупването на прах и намалява отделяната топлина. Поставят се гумени уплътнения и антивибрационни стойки за минимизиране шума от вентилатора и т. н., и т. н.

По-голяма бързина и мощност

След като компютрите за игри са с по-мощен процесор, повече RAM, по-добра графична карта и дънна платка, напълно логично е да са и по-мощни и по-бързи в сравнение с нормалните компютри.

Основните разлики между геймърски и нормален компютър – 14308

Цена

В сравнение с обикновените компютърни устройства, геймърските се предлагат на малко по-високи цени. И това е напълно нормално предвид факта, че по-мощни и бързи. Но въпреки тази малко по-голяма цена можете да откриете вашето устройство на цени, които да ви допаднат. Защото крайната цена на геймърските компютри се формира въз основа на конфигурацията им. А това означава, че лесно можете да си направите сметка каква конфигурация искате и каква цена можете да си позволите да платите за нея.

 

Ако трябва да сме по-конкретни, цените на геймърските компютърни устройства обикновено варират от над 1000 до 5000 – 6000 лв. Цените на игралните компютри втора ръка са доста по-сносни и можете да откриете компютър с много добри характеристики на цена под 1000 лв.

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.