iZone.bg
Съвети

Колко RAM памет поддържа компютърът ми ?

от Георгиос Стамос 9 мин. за прочитане
  1. Колко RAM памет поддържа компютърът ми ?

Компютърните системи са най-актуалната и вълнуваща тенденция на новия век. Те се състоят от най-разнообразни компоненти, които са едновременно сложни и ни най-малко маловажни. Един от тях е паметта с произволен достъп, която е по позната под разпространеното наименование – RAM.

Този съществен компонент играе важна роля в цялостното опериране на всички видове устройства. Без него производителността на вашият компютър, лаптоп или телефон ще бъде изключително мудна. От друга страна пък неговата липса ще окаже въздействие и върху подкарването на любимите ви приложения.

Предполагаме че вече сте озадачени относно неговата същност. Накратко, високоефективната част временно съхранява цялата информация, от която дадено устройство се нуждае, за да функционира правилно. Също така достъпът до базата данни в RAM е безумно бързо, за разлика от добре познатите ни твърди дискове.

Имайки това в предвид ви съветваме да останете с нас, тъй като днес сме подготвили детайлни факти, обясняващи важността на тази частица. Наред с това ще можете да научите и от колко самите вие ще се нуждаете, когато сте на път да подобрявате вашата система или да закупувате изцяло нова.

Какво представлява RAM паметта?

По същество това всъщност е краткосрочната памет на вашето настолно устройство. То временно съхранява всичко, което в момента се изпълнява, като в това число включваме специфичните услуги на операционната система и дори употребата на уеб браузърът.

Паметта предотвратява процесорът от това да рови през по-бавното съхранение всеки път, когато поискате нов раздел на браузъра или отворите ново приложение. Данните, намиращи се в RAM се четат от всеки способен компонент с почти еднаква скорост. Тъй като има твърда кабелна връзка с устройството, няма реално забавяне в окабеляването.

Въпреки всички предимства е важно да знаете, че технологията е непостоянна. Това означава, че след като загуби мощност, забравя абсолютно всичко. От една страна това го прави идеално за справянето с множество високоскоростни задачи наведнъж, докато от друга съществуването му е невъзможно без наличието на твърдият диск.

Обяснено по рационално, целта на вашият RAM е да осигури бърз достъп за четене и записване на информация. Компютърът предпочитано го използва, защото е много по-пъргав отколкото вашето SSD или HDD. Представете си всичко, като едно бюро за офис.

То се използва за пряк достъп до важни документи, инструменти и други елементи, от които се нуждаете на момента. Без него вашата работна производителност ще бъде затруднена и естествено забавена. Именно поради това конкретната частица е толкова важна и незаменима.

Автоматична Чернова – 14512

Видове памети с произволен достъп

Най-често срещаният тип, който е масово разпродаван днес е – DDR4. Макар сериозните си спецификации по старите системи могат напълно спокойно да използват и предишните му версии, които са съответно – DDR3 или DDR2.

Цифрите обикновено обозначават генерацията на паметта, като всяко следващо поколение пристига с по-бърза скорост и честота, измерваща се в MHz. Също така поколенията почти винаги имат различни физически промени, така че те не са взаимнозаменяеми.

Друг често срещан термин, особено в пространството на видеоигрите, е така нареченият – VRAM. Въпреки че технологията никога не е била самостоятелна, тя в момента специално се използва за обозначаването на паметта в графичните карти. Най-актуалните от тях използват вида – GDDR6.

Безпристрастно на който и вид да се спрете не забравяйте, че тяхното значение е съществено. Твърде малкото може да доведе до бавен работен процес. Но от друга страна инсталирането на огромни количества с висока честота не гарантира подобрение. Запомнете, че RAM паметта е само част от общото уравнение.

 

Колко RAM памет поддържат днешните системи ?

Точно както при процесорът или твърдият диск, количеството памет от което ще се нуждаете, зависи изцяло от намеренията ви върху употребата на компютърът. Например, ако възнамерявате да играете тежки видеоигри или да изпълнявате няколко задачи едновременно ще се нуждаете от много повече от 2 GB.

Съответно от другата страна на спектъра в случай, че предпочитате небрежно да сърфиране из интернет или да обработвате текстови файлове и снимки, можете лесно да се измъкнете с по-малко памет. Съвременните принадлежности разполагат с количество вариращо между 2 до 32 GB, ако не и повече.

Трудно би било да откриете машина, която да се предлага с предварително инсталиран пакет, който да бъде по малко от 2 или 4 GB. Въпреки това обаче, ако нямате конкретна цел, освен редовното посещение на уебстраници в интернет и като цяло нормалната употреба, вероятно няма да се нуждаете от повече.

Автоматична Чернова – 14513

Кога подобрението е неизбежно ?

Що се отнася до добавянето на подобрения, основното правило, което всеки трябва да спазва е, че колкото повече, толкова по-добре. Средностатистически удвояването на наличният капацитет ще ви възнагради с нужната свобода да разширите своят работен процес и скорост. Това включително се отнася и за днешните тежки приложения.

Повече памет ще ви позволи да стартирате няколко на брой програми, като офис пакети, програми за редакция и дори интензивни игри. Не винаги е лесно обаче да се диагностицира недостатъчният капацитет. За целта ще трябва да опознаете всички признаци подсказващи за това.

Те са следните няколко вида и при тяхното наличие трябва сериозно да обмислите надграждането :

  • Ежедневните задачи са затруднени от лошо или слабо изпълнение.
  • Програмите често спират самостоятелно и без причина.
  • Мултифункционалността е трудна или почти невъзможна.
  • Наваксването на системата е крайно дълго и неблагоприятно.

В повечето случаи производителите не успяват да запълнят напълно инсталираният капацитет на системите, които продават. Действително те могат да поберат над 32 GB, но често се предлагат с 4 или 8 GB. Причината за това е, защото продавачите искат да запазят цената надолу.

Ето затова надстройката е не само лесна, но и наложителна. Независимо от вида на вашата техника, почти винаги има място за подобрение. Именно поради това ви съветваме да опитате, ако разбира се изпитвате проблемите, които посочихме по-горе.

Автоматична Чернова – 14514

От колко памет се нуждаем ?

Обемът, който ще ви бъде необходим зависи главно от два фактора:

  • какво искате да правите.
  • колко сте готови да похарчите за това.

Операционната система и уеб браузърът по принцип консумират най-много, въпреки че някои игри могат да използват повече от всичко останало заедно. Както казахме нужното количество е относително, но за да добиете повече представа, днес ще ви представим необходимата RAM при повече всекидневни системи, които се използват за работа и същевременно развлечение.

Таблет

Таблетите не са предназначени да се справят с тежкотоварни софтуерни задачи, така че техните потребности са доста занижени, подобно на смартфоните. Въпреки това, тъй като браузърите продължават да извършват прехода, нуждите от таблети стават все по-подобни на нуждите от лаптопи.

Текущите опции обикновено варират от 2 до 16 GB. Не забравяйте, че те са допълващи устройства, представляващи телефон и компютър в едно. В случай, че се стремите да ги използвате и като двете ви съветваме да се доверите на повечето памет.

Лаптоп

Повечето подвижни принадлежности се изграждат с 8 GB, като най-слабите започват от 4 и се покачват до над 32 GB при най-мощните. Както вече споменахме, нуждите на потребителите се менят и вече изглежда, че таблетите и лаптопите са на върха на пирамидата.

С тях клиентите се чувстват комфортно при изпълняването на сложни програми, което означава, че RAM паметта е по-съществена от всякога тук.  За Windows и MacBooks трябва да помислите над подобряването. Все пак основателна е причината професионалните лаптопи да бъдат доставени с +8 GB.

Настолен десктоп

През последните години цените тук надскочиха очакванията на всеки. Хората вече са склонни да държат настолните си компютри по-дълго от колкото която и да е било техника, така че планирането за бъдещето определено си струва.

Най-доброто, което можете да направите е да започнете с 16 GB, въпреки че много потребители биха се задоволили и с по-малко. Все пак при сегашните стандарти и най-вече цени си струва да инвестирате в толкова, колкото ви позволява бюджетът.

Надстройката до 32 GB е добра идея за ентусиастите и обикновените потребители на работна станция. Това може да бъде надхвърлено, но се подгответе за сериозни разходи. Всичко отвъд тази сфера е предназначено за обработка на огромни масиви от данни, нишови програми, корпорации и изследователски цели.

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.