iZone.bg
Съвети

Кои са основните характеристики при избор на компютри за офиса ?

от Хасан Хасан 13 мин. за прочитане
  1. Кои са основните характеристики при избор на компютри за офиса ?

Когато създавате свой малък бизнес една от първите значими покупки към която вероятно ще се отправите веднага е снабдяването с нови компютри за вас и вашите служители. За редица хора това може да бъде доста лесно решение, докато за други същински кошмар. Въпреки това обаче вие може би вече сте лоялни към определена марка техника, поради лична употреба или пък сте запознати с техническите спецификации, така че ситуацията не би ви затруднила.

По този начин ще можете много по-лесно да определите, кое ще бъде най-доброто офисно оборудване, отговарящо на вашите нужди и бюджет. Също така е важно да се има в предвид, че макар по-голямата част от комуникациите да се осъществяват онлайн днес, телефоните все още са неизбежно важна част от всеки един проспериращ бизнес.

Независимо от конкретната ниша в която желаете да оперирате, офис оборудването е задължителна част към която трябва предварително да обърнете доста внимание. Това се дължи на множество причини, но една от главните е, защото служителите ви трябва да разполагат с всичко необходимо, за да могат да бъдат максимално продуктивни в работата си.

Но преди да прибегнете към импулсивно купуване е важно да отделите време, за да прецените какви точно нужди имате и кое компютърно оборудване ще бъде най-подходящо за вашият екип. Ето защо ние ще ви представим едни от водещите съвети на редица експерти в тази сфера.

Как да изберем компютър за офиса – лаптоп или настолен ?

Достигайки фазата за избирането на нова система първото решение през което трябва да преминете е да определите дали се нуждаете от настолен компютър или лаптоп. Двете системи са идеални с една известна разлика, че всяка една от тях притежава свои плюсове и минуси за които трябва да бъдете предварително запознати.

Като цяло настолната техника предлагат много повече мощност и дори е възможно да откриете такава, която да е на сравнително ниска цена от обикновено. Но нещото, което я лишава от пълно надмощие в технологичния бранш е нейната мобилност. Тя е крайно ограничена, тъй като е необходимо самата система да бъде прикрепена на едно място, за да функционира напълно.

Лаптопите, от своя страна, са по-малки, по-леки, компактни и изключително преносими за разлика от компютрите. Тези преимущества обаче идват понякога с по-висока надценка и в повечето случаи ниска мощност. Поглеждайки от друг ъгъл настолните компютри са по-лесни за поправяне и надграждане, докато някои компоненти на лаптопите са интегрирани на мястото си и не могат да бъдат заменени, ако нещо евентуално се повреди по тях.

Поради това ви препоръчваме да обмислите двата варианта внимателно и да подходите по следната система. Тя гласи, че може да закупите лаптоп само и единствено за тези служители, които ще се нуждаят от повече мобилност или пък съответно ще работят от вкъщи.

За всички останали компютрите са най-разумният и перфектен избор, тъй като благодарение на тях работниците ви ще могат да извлекат абсолютно всичко, осигурявайки изключителна стойност и ефективност към работната си процес.

Автоматична Чернова – 14504

Защо компютрите в офиса са по-мощни ?

Начинът по който използвате бизнес компютър се различава коренно от употребата на домашен, освен ако нямате домашен офис, който е директно свързан към вашите бизнес цели. Офисните машини се използват за всичко, като това обикновено варира от редактиране до създаване на видеоклипове и презентации за гледане на висококачествена графика.

Ето защо системите класифициращи се като ‚‘‘ бизнес ‘‘ продукти трябва да разполагат винаги с повече пространство в паметта и по-мощен процесор от тези на потребителският клас. Те често се нуждаят от памет, която е от около 500 GB до 750 GB с двоен или четириядрен процесор. Силните компоненти служат за справянето със задачи като рендеринг, запазването на големи графики, тежки документални проекти или пък работа в мрежа с няколко на брой компютъра.

На кои основни характеристики да обърнем внимание ?

Средностатистическият живот на обикновените компютри, както и на тези категоризиращи се за бизнесите са от порядъка на 3 до 5 години. Изборът на подходящ модел е важно парче от пъзела. Именно поради това трябва да избирате разумно, за да можете да извлечете повече употребление от средното ниво. Но веднъж подходите ли грешно бихте могли да се сблъскате с редица проблеми и досадни надграждания в рамките на година или две.

В следствие, когато започнете да разглеждате различните опции на пазара, ще видите много технически спецификации. Това са неща като процесор (CPU) скорост, RAM, твърд диск или капацитет за съхранение на SSD и операционна система. Те съответно се различават от една марка и модел до друга.

Не е необходимо да ставате технически специалист, за да разберете кое е най-доброто за вас, но все пак трябва поне малко да сте наясно какви са тези неща и по какъв точно начин ще повлияят на работата на вашия компютър.

Въпреки това едно от най-фундаменталните решения, които ще трябва да направите, е дали да получите Apple или компютър с Windows. Всички продукти на Apple използват операционната система по-известна под наименованието – macOS.

Тя за разлика от Windows е напълно различен софтуер, както по вид, така и по работа. Повечето приложения са налични и за двете платформи, но след като изберете една от тях ще бъдете ‚‘‘ завързани ‘‘ за нея, освен ако не замените цялостно системата си.

Процесорът – източника на живот

Централният процесор (CPU) е мозъкът на вашият компютър. Благодарение на неговото разбирателство и непрестанна работа със софтуера, управлението на останалите компоненти се осъществява повече от успешно.

При избора му трябва винаги да вземате в предвид два фактора – тактовата честота и броят на ядрата. Честотата определя колко бързо може да се обработва информацията от вашата система, а броят на ядрата ръководи колко неща могат да се правят едновременно.

Скоростта на тактовата честота се измерва в гигахерци, които със сигурност сте срещали според това обозначение – GHz. Колкото по-голям е този номер, толкова по-бързо ще работи вашия компютър. По-високите скорости обаче използват и повече енергия, така че ако използвате лаптоп, това може да повлияе на времето, през което можете да работите с батерията.

Ядрата действат като отделни процесори. Например, двуядрен процесор означава, че можете да стартирате два процеса едновременно, докато четириядрения може да работи на четири. Повечето ядра означава по-добра производителност, но подобно на честотата това може да повлияе на живота на батерията, ако разбира се използвате лаптоп.

Автоматична Чернова – 14505

Не подценявайте паметта

Съществува два вида памет, които трябва да имате в предвид преди да закупите оборудването за вашият офис. Това е съответно RAM и съхранението. Когато заредите приложенията на компютъра си и започнете да работите върху някакъв вид документ той бива управляван от RAM паметта. Освен това тя управлява операционната система и куп други жизненоважни неща нужни за правилната функционалност на системата.

Наличието на повече RAM означава, че ще можете да работите на по-големи проекти, тъй като ще разполагате с възможността да имате повече отворени приложения наведнъж. Също така тази специфика ще помогне за ускоряването на уреда, намалявайки нуждата от прехвърляне на нещата към бавния тип памет, която е именно системното съхранение.

Това е мястото където съхранявате вашите документи, инсталирани приложения и всякаква друга информация свързана със системата. По принцип се предлага в две основни форми :

  • HDD
  • SSD

Различават се в това, че при първият вид има въртящи се части с игла, която чете съхраняваната информация. Работят подобно на грамофона. От друга страна при вторият вид няма никакви движещи се части, вместо това те съхраняват информацията на компютърни чипове.

От една страна HDD дисковете са много по-евтини от SDD компонентите и се предлагат с голям капацитет, но от друга са прекалено бавни. Въпреки това някои компютри от по-висок клас разполагат вградено и със двете, използвайки ги за производителност и съхранение на големи количества данни.

Автоматична Чернова – 14506

Широк избор на графични карти и периферия

Графичната карта е отговорна за възпроизвеждането на всичко, което виждате на монитора. Ако работите с видео или 3д графики по някакъв начин, ще ви бъде необходима изключително бърза видеокарта с повече памет от обикновеното, за да се справите с обработките.

Целта им е да олекотят процесора, поемайки изцяло контрол над графичната обработка. При работата с текст, сърфирането в интернет или възпроизвеждането на типичните за офиса задачи, най-основните видеокарти ще ви бъдат повече от подходящи.Автоматична Чернова – 14507

 

Лаптопите разполагат с вграден дисплей, но ако решите да снабдите офиса си с настолен компютър ще се нуждаете от отделен монитор. Периферните устройства се предлага в различни размери с диапазон от резолюции и качество на графиката.

Мониторът е един от най-важните компоненти за вашата система, защото без нея няма как да я използвате. Ето защо трябва да се уверите, че сте избрали подходящ размер и качество, тъй като ще го ползвате за дълги периоди и не бихте искали да повредите очите си включително и работният процес.

Автоматична Чернова – 14508

Опции за подобрения

Както споменахме в началото повечето техники имат кратък експлоатационен живот, но можете да го удължите, като надстроите компонентите, когато забележите, че започват да изостават. Към това число се отнася и RAM паметта, както и съхранението, тъй като в дългосрочен план ще се нуждаете от колкото се може повече оперативна памет.

Ако не сте забелязали досега, това е една от най-големите разлики между лаптопа и настолният компютър. Обикновено преносимите устройства имат ограничена актуализация, докато настолните притежават тенденцията да имат повече място за добавянето на нови компоненти.  

Но въпреки това имайте в предвид, че с напредването на технологиите има вероятност да се повяват нови функции, които не са съвместими с по-старите машини. Така съответно по-новите компютри са склонни и изложени на риск да станат много по-евтини с течение на времето.

Автоматична Чернова – 14509

Експертни съвети

Въпреки че не е хубаво да се впускате в дълбочината най-евтиният продукт не е непременно най-добрият вариант за малкия бизнес. Евтините системи често използват сравнително слаби компоненти, които вероятно притежават кратки гаранции и по-голям шанс за повреда.

Огромна част от специалистите съветват силно всеки да търси познати марки. Може да похарчите малко повече от предвидената сума, но в края на краищата ще бъдете много по-удовлетворени, знаейки че няма да извършвате всеки път ремонти, което често се случва при по-евтините и несигурни модели.

Също така е важно да обмислите вашият бизнес като инвестиция, а не за разход. Технологичните системи не бива да се пренебрегват в никакъв случай, тъй като те са доста ефективни инструменти. Употребата им може да бъде от съществено значение за създаването на продукти или услуги, които следователно да продавате на своите клиенти. Заедно с това идват и други финансови предимства, като например да ги отпишете от данъците си, частично или изцяло.

Без значение марката, модела и стила, с който ще се установите най-вероятно ще бъде с вас през следващите няколко години. Ето защо трябва да се уверите, че старателно сте избирате модела, който ще отговаря на всичките ви нужди, защото стабилността е ключово нещо за всеки един бизнес.

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.