iZone.bg
Съвети

Батерията на лаптопа не се зарежда! Какво да правя?

от Хасан Хасан 3 мин. за прочитане
  1. Батерията на лаптопа не се зарежда! Какво да правя?

Какво да правя? Този въпрос си задава всеки потребител, чиято батерия на лаптопа ненадейно отказва да се зареди от електрическата мрежа. Съществуват няколко метода, които е добре да приложите преди да вземете решение за покупка на нова батерия.

Нека започнем с най-простото:

Наричам го „рестарт на батерията“. Изключете компютъра, премахнете захранващия адаптер и отстранете батерията. Поставете я отново в гнездото й и стартирайте машината. Това упражнение го повторете още веднъж.

Има ли ефект? Не? Нека да пробваме и следващия трик.

Вероятно драйверът на батерията си е изпял песента. Изтрийте го и инсталирайте отново.

Стартирайте приложението Device Manager, aко ползвате Windows XP това става в следната последователност: цъкнете бутона Start, след това дясно копче върху My Computer и избирате Properties. Кликвате Hardware tabDevice Manager. Веднъж, попаднали в Device Manager, активирайте секцията Baterry. С десен бутон изберете Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery и Uninstall. Уверете се, че това е драйверът, който искате да изтриете.

Кликнете върху менюто Action (в горния десен ъгъл на прозореца) , изберете Scan for hardware changes. Тази опция ще възстанови драйвера на батерията. Ако тази стъпка  не реши  проблема, изразходвайте батерия до краен предел. Но как да направите това, като се има предвид, че Windows изключва компютъра при определен процент на заряд?

Оставете лаптопа да работи в автономен режим. След като Windows спре системата, стартирайте машината отново и преминете веднага в BIOS модула. При различните производители бутонът, активиращ BIOS, е посочен още в първите няколко секунди след подаване на захранването – press „бутон“ for setup.

Попаднали вече в  BIOS-a (целият екран е зает от текст) , оставете компютъра да се самоизключи. Включете захранването и стартирайте Windows. Ако батерията все още не може да се презареди, имам лоши новини – вече е сдала багажа.

Пред вас стоят три опции:

  • Закупете на изгодна цена лаптопи втора ръка
  • Закупете нова батерия от производителя
  • Разровете се в Интернет,  за да намерите батерия на по-добра цена
  • Примирете се, че вашият лаптоп ще работи само със директно захранване от електрическата мрежа

 

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.