iZone.bg
Съвети

Apple Mac или Windows PC? Вечната война!

от Мартин Шолев 8 мин. за прочитане
  1. Apple Mac или Windows PC? Вечната война!

Ежедневието ви днес е почти немислимо без компютър, било то на работа или вкъщи. Поради тази причина, изборът на точния за вас компютър е винаги труден. Двете основни операционни системи в света са Windows и Mac, предоставени съответно от Microsoft и Apple.

Ще трябва да изберете Apple ИЛИ Microsoft, тъй като проблемите за съвместимост често затрудняват интегрирането и на двете. Познаването на техните предимства ще ви помогне да вземете правилното решение.

Войната на операционните системи приключи

 

И двете системи запълват ниша. И двете са успешни за компаниите си майки. В последните години Microsoft разработва подобен на Apple подход: създава линия от висок клас устройства (Surface), които таргетират целевата група на Apple.

И обратното, Apple създава по-широк спектър от устройства за по-масовия потребител на по-ниска цена (телефони, таблети).

Стратегиите на двете корпорации започват с времето да се припокриват, като всяка си взема бележка от другата. Но, конкуренцията, с цел създаване на иновации, разбира се, никога не е излишна.

В крайна сметка, всичко е въпрос на личен избор, но ето и разликите между Mac OS и Windows PC.

РАЗЛИКИ

 

Дизайн

 

Красивият дизайн беше най-голямата разлика между продуктите на Apple и Microsoft. Това вече не е така със създаването на линията лаптопи, компютри и таблети на Microsoft – Surface.

Windows бизнес компютрите не са красиви. Въпреки усилията на Microsoft да създадат красива опаковка, рядко ще се срещне машина от линията Surface в работна среда. Това е така, защото бизнесът се интересува от коефициента на полезна дейност повече от красивия дизайн.

От друга страна, Windows компютрите не се създават от един производител. Има стотици различни дизайни на персонални компютри на пазара, вариращи от дизайна на повечето бизнес персонални компютри до естетиката на космическата епоха на геймърската компютърна линия на Alienware.

Цена

 

Изберете Windows компютри, ако трябва да закупите отлично ИТ оборудване, без да се налага да погледнете твърде дълбоко в джобовете си. Повечето от Windows продуктите са много по-евтини от тези на Apple.

Mac-овете са известни с това, че държат високи цени на пазара, много по-високи от компютри със същите параметри. Windows компютрите са от малко по-евтини от Mac до драстично по-евтини, особено ако решите сами да си създадете своя конфигурация.

Mac-овете имат красив дизайн и функционират добре, но за някои потребители това не е достатъчно, за да дадат допълнителна сума пари.

 

Технически спецификации

 

Техническите спецификации, предлагани от Mac и Windows компютрите, могат да бъдат много сходни, както и много различни, в зависимост от това коя марка и линия сравнявате. Въпреки че и двата вида имат подобни вътрешни части (процесори, RAM, твърди дискове, видео карти), скоростта и капацитетът на тези компоненти варира.

Mac-овете по принцип надминават Windows компютрите от нисък клас, защото продуктовите линии на Apple обикновено се отличават с по-скъпи и по-качествени части. Сравняването на Mac с Windows компютрите от по-висок клас, обаче е много по-трудно.

Избор

 

Може би най-очевидната разлика между Mac и Windows PC е броят на конфигурации, налични за всяка марка. В момента Apple предлага само пет компютърни линии: MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, iMac и Mac Pro.

Windows компютрите, от друга страна, се предлагат в голямо разнообразие от форми и размери. Съществуват над 10 различни марки на компютри, базирани на Windows, включително Acer, Asus, Compaq, Dell, eMachines, Gateway, HP, Lenovo, Samsung, Sony и Toshiba, всяка от които предлага множество конфигурации на настолни и лаптоп модели.

Много потребители виждат този голям избор като предимство, защото има по-голяма вероятност да намерят компютър, който отговаря на техните точни нужди.

 

Операционна система

 

Операционната система на Apple не може да бъде на 100% функционална на компютър, който не е Mac. Обратното също важи: не може да инсталирате Windows на Mac (или поне не е препоръчително).

И все пак, ако решите да инсталирате Mac OS на Windows компютър и обратното, имайте предвид, че операционната система ще е нестабилна и няма да работи безпроблемно.

 

Софтуер

 

Има много по-голямо разнообразие от софтуер за Windows, защото е по-широко използван от Mac OS.  Много софтуерни компании не разполагат с ресурси за разработка на софтуер за две различни системи, така че те избират тази с най-много потребители.

Една от най-важните причини, поради които Mac не е завладял по-голям дял от пазара на компютри, е липсата на софтуер, написан за неговата операционна система. Тази недостатъчност е най-очевидна в бизнес сферата, където повечето приложения са стандартизирани за Windows PC още преди години.

Дори ако голяма част от бизнеса реши, че Mac предлага по-добър продукт, ще отнеме много време и пари, за да направи промяната.

Също така Microsoft е предпочитан и в друга мащабна сфера – геймърството. Това се дължи на богатия избор на геймърски софтуер, предлаган за Windows. Макар Mac бавно да променя това, все още не е предпочитаният избор.

Сигурност

 

Популярността на Windows му вреди. Тъй като Windows е по-широко използван, хората, които създават вируси, често пропускат да ги правят за Mac, като избират по-широката аудитория на Windows.

Съществуват също значително повече антивирусни и други програми за сигурност за Windows; наборът на софтуер за защита, наличен за Mac OS, е малък.

 

Графичен потребителски интерфейс

 

Първото нещо, което трябва да погледнете преди да се впуснете търсене на различни спецификации е интерфейсът и дали ще ви е удобен за работа.

Запазената марка при  Windows е бутонът „Start“. При Mac OS е „Finder“. Това е преди всичко „козметична“ разлика: два начина за достъп до вашите файлове и програми. При Windows, Старт лентата е в долната част на екрана, а при Apple е в горната.

Бутоните за затваряне, минимализиране и увеличаване на прозорците също са обърнати: при  Windows са горе в дясно, а при Mac OS в ляво. И двата, както на Microsoft, така и на Apple потребителски интерфейса са лесни за използване, така че изборът се свежда до лично предпочитание.

Резервни части и аксесоари

 

Най-хубавото нещо при компютрите е, че не е нужно да купувате най-новата машина, за да  се сдобиете с най-доброто. Необходимо ви е само да установите коя интегрална част трябва да ъпгрейднете и да я замените на вече закупеният ви компютър.

Компютърните части на Apple са изработени от и за един производител: Apple. От друга страна, притежатели на компютри с Windows може да използват хардуер от много различни производители. Това означава, че ако компютърът с Windows се нуждае от резервна част, тя може да бъде намерена от много източници и места, но ако вашият Mac се нуждае от ремонт, обикновено ще се нуждаете от части от Apple.

Частите на компютрите на Apple са сложни за подмяна поради дизайна на самите компютри, особено при MacBook, тъй като са трудни за отваряне. При компютрите с Windows няма такъв проблем и хардуерът може да се сменя лесно.

Хората, които изграждат свои собствени компютри, предпочитат да използват Windows устройства поради простотата при подмяна на отделни части, вместо да купуват нов компютър.

 

Равносметката

 

В световен мащаб Windows 10 се използва от близо 500 милиона потребители.

Apple са се установили като бранд предпочитан от потребителите –  творци (графични дизайнери, музиканти, хора занимаващи се с видеообработка и т.н.)

Apple се усъвършенства в предлагането на високотехнологични и мощни устройствa, докато Microsoft разнообразява колекцията си от хардуер, работейки с производители на оригинално оборудване (OEM), за да внедри Windows 10 на все повече устройства.

Тъй като толкова много от това, което правим в днешни дни, се базира в браузъра и в облака, Mac или PC вече не е жизненоважно решение.

Това е просто въпрос на вкус.

 

Автор: Евгени Илиев

Евгени Илиев - управител на Izone.bg – 12939

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.