iZone.bg
Съвети

Защо компютърът ми забива

от Георгиос Стамос 8 мин. за прочитане
 1. Защо компютърът ми забива

Ако не може да откриете причината защо компютърът ви забива неочаквано, когато играете игри, гледате филми, стартирате програми, както и още по-лошо – системата изобщо не се зарежда, ние имаме няколко отговора за вас, защото знаем колко досадно може да бъде това.

С две думи, забавянето и засичането на компютъра може да се прояви по различни начини:

 • Програмите се отварят бавно.
 • Записването на документи или конвертирането на файлове отнема много време
 • Операционната ви система се отваря много бавно
 • Изображенията трептят, забиват и скоростта пада драстично
 • Операционната система отнема много време за изключване
 • Игри или приложения засичат, трептят и се бавят
 • Скоростта на изтегляне / качване намалява
 • Изникват грешки при записване на файлове
 • Появяват се съобщения за грешки в Windows
 • Принтерите или други периферни устройства, свързани към компютъра, отказват да работят правилно

Накратко, всичко почва да работи все по-бавно и по-бавно. Затова ви предлагаме няколко обяснения на проблема и техните решения.

Процесор

Стар, прегряващ или не достатъчно бърз процесор може да предизвика проблемно високи нива при употреба на процесора, което може да доведе до забавяне или дори до забиване на процесите на вашия компютър. Казано по-просто, колкото по-добра е производителността на процесора, толкова по-бързо работи компютърът ви.

За да се уверите, че вашият процесор работи нормално, може да направите стрес тест на процесора (наличен безплатно за процесорите на Intel) и да видите дали вашият процесор работи както трябва. Ако има проблеми с CPU-то, ще се наложи да закупите нов.

RAM памет

Повредена или недостатъчно RAM памет може да окаже влияние върху производителността на компютъра ви, рестартиране на системата без предупреждение, включване на син екран и др. Освен това, ако RAM-та не работи както трябва, то тогава и системната памет не може да се справи с процесите, които се извършват. В резултат на това компютърът ви започва да забива и да работи все по-бавно.

В този случай, сменете RAM паметта или добавете допълнителна, за да предотвратите последващо затлачване на системата.

Видео карта

Много често, при компютър, който засича, забива или просто работи много по-бавно с по-тежки програми свързани с графични изображения (повечето програми на Adobe) или игри, може да се окаже, че имате проблем с видео картата.

Засичането най-вероятно се дължи на стар модел графична карта, която не може да поддържа параметрите на голямата част от новоизлизащия софтуер.

За да проверите за проблеми свързани с графичната карта в Windows 10:

 1. В търсачката разположена върху лентата със задачи (лупата) напишете Runи отворете
 2. В новоизлезналия прозорец напишете dxdiag
 3. Кликнете върху бутона Display

Хард диск

Ако нещо не е наред с твърдия ви диск (особено системния диск), компютърът може да работи много бавно и дори да забие или изобщо да не се стартира. В този случай можете да проверите вашия твърд диск, за да видите дали проблемът със засичането не идва от повреда в хард диска.

Проверяването за нередности може да стане много лесно в Windows 10.

 1. ОтворетеFile Explorer (This/My PC)
 2. С десен бутон кликнете върху разделът, който искате да проверите за проблеми(C:,  D:)
 3. Изберете бутона Tools
 4. Кликнете върху Check now

Друго решение на проблема със забиването на системата ви свързана с твърдия диск може да се окаже смяната на HDD със SSD.

Скоростта на твърдия ви диск определя времето за зареждане. Ако играете игри на компютър, който все още използва традиционния механичен твърд диск, ще изпитате забавяне и дори  засичане, особено когато играете игри изискващи скорост.

Поради тази причина предлагаме да надстроите HDD със SSD, тъй като Windows, работещ на механичен твърд диск, винаги е по-бавен в сравнение с Windows, работещ на SSD. Ако конфигурирате SSD правилно, това би разрешило проблема със засичането и би ускорило драстично скоростта на извършваните от вас процеси.

Операционната система не се поддържа или обновява

Ако вашата операционна система не се поддържа периодично, не се конфигурирана или обновявана правилно, може да се окаже, че имате инсталирани редица програми и инструменти, нужни и ненужни. В резултат на това компютърът ви може изведнъж да започне да забива и да се бави, дори ако е нов или добър.

Предлагаме ви 4 решения на проблема свързани с операционната система.

Решение 1. Премахнете неизползваните програми

Когато закупите нов компютър, вероятно вече има предварително инсталирани програми. Повечето от тези приложения обаче не се използват никога. Някои от тях дори работят във фонов режим без дори да ги забелязвате.

Дори ако компютърът ви има много памет, работа с много програми наведнъж може да забави компютъра ви и да доведе до забиване на системата.

Ето защо е необходимо да затворите тези програми или да отворите диспечера на задачите (Task Manager), за да видите какви процеси се изпълняват в момента и да ги прекратите оттам.

Решение 2. Изчистете временните файлове

Когато използвате интернет браузъра си, цялата история на сърфирането остава в дълбините на вашия компютър. По същия начин, когато инсталирате някоя програма или стартирате операционната система се генерират временни файлове, които се съхраняват в папката предназначена за тези файлове.

Това може да доведе до забиване на компютъра ви. Това, което е необходимо да направите е да изчистите временните файлове.

 1. Отворете ThisPC и с десен бутон кликнете върху избран от вас раздел (C:, D: )
 2. Изберете Properties
 3. В новоизлезналия прозорец кликнете върху General
 4. Кликнете върху Disk Cleanup
 5. Отбележете с тикче файловете, които искате да бъдат изчистени

Решение 3. Оптимизирайте производителността на операционната система

 1. Отворете ThisPC и с десен бутон кликнете върху избран от вас раздел (C:, D: )
 2. Изберете Properties
 3. В новоизлезналия прозорец кликнете върху Tools
 4. Кликнете върху Optimize

Решение 4. Системен ъпдейт

Приемайте ъпдейти за операционната ви система всеки път, когато получите известие за такова. Ъпдейтите помагат за разрешаване на някои проблеми със затлачването на системата ви.

Остарели драйвери

Честа причина за хардуерните и софтуерните проблеми са свързани с остарелите драйвери. Нефункциониращите драйвери може да доведат до забавяне и засичане на компютъра ви.

Можете да актуализирате драйверите ръчно, като посетите уебсайта на производителите и потърсите последния правилен драйвер за всичките си устройства (например видеокарта, звукова карта, принтер, монитори, мишка, клавиатура, мрежова карта). Обърнете внимание, че за някои драйвери може да се наложи да проверите за драйвери в страниците както на производителя на компютъра, така и на производителя на самия компонент.

Вирус в системата

Колкото и да е добра антивирусната ни програма винаги има малка вероятност вирус да се промъкне в системата. Това може и да е причината за цялостното забавяне на компютъра ни. За да решите проблема, пуснете антивирусната си система да сканира машината. Премахнете вируса (ако има) и проверете дали засичането и забавянето все още го има.

Ако компютърът ви продължава да е бавен, друго което може да направите е да смените или преинсталирате антивирусната си програма. Често пъти, тежък или лошо конфигуриран софтуер за защита от вируси може да се окаже причината за натоварването на системата ви.

Дънна платка

Тук, вероятностите за това защо компютърът забива са безброй. Има много места на дънната платка, които могат да се повредят. Например: неправилно функциониращи или повредени PCI, PCI Express, RAM и CPU слотове; температурни проблеми, причинени от неправилно функциониращи охладители или повредени електрически части, SATA кабел; неправилно свързани кабели и карти.

Всъщност, съществуват още много други причини за това защо компютърът забива, включително неизправност в периферните устройства, проблем с аудио картата, и т.н. Просто опитайте решения, базирани на вашата реална ситуация.

Автор: Евгени Илиев

Евгени Илиев - управител на Izone.bg – 12939

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.