iZone.bg
Съвети

Топ 10 причини да изберем компютър втора употреба

от Хасан Хасан 11 мин. за прочитане
  1. Топ 10 причини да изберем компютър втора употреба

Със всяка изминала година големите компании произвеждат сред своите редици все по-нови технологични средства. Благодарение на маркетинговите си стратегии те успяват да продават тези скъпи системи доста ефикасно. За да не бъдете подведени и следователно да похарчите голяма част от паричните си спестявания е нужно да действате по-хитро дори и от самите тях.

Най-благоприятният начин, по който можете да осъществите това е като първо започнете да обръщате повече внимание на пазара за втора употреба. Благодарение на хилядите му възможности е постижимо да се сдобиете с употребяван или реновиран компютър. След като извършите това ще разберете също и теорията защо не е нужно да бързате и да поръчвате последният модел машина.

Купуването на такъв тип системи може да бъде изключително полезно изживяване, предлагащо фантастична възвръщаемост на инвестициите и достъп до най-съвременните технологии. Независимо дали сте компания, която иска да обнови своето оборудване или обикновен потребител, който желае да има свой личен компютър, разполагащ с бърза и повишена функционалност има много причини, поради които бихте избрали този тип пазаруване.

Защо втората употреба е по-предпочитаният избор ?

Компаниите производители обикновено редовно изхвърлят своя флот от компютри, за да произведат нови, които отново да бъдат на високи цени. Така че в този случай секторът за втора ръка може да ви даде много повече възможности отколкото изобщо предполагате.

Най-основното е, че ще получите изключително по-поносим и изгоден достъп до висококачествени машини, отколкото ако ги купите напълно нови. Ако обмисляте варианта да закупите първият си компютър, но не желаете да похарчите цяло състояние за това, един наистина интелигентен и разумен вариант е да се сдобиете с реновирана настолна система.

Голяма част от потребителите се притесняват или пък не изпитват желание да подходят по този начин, тъй като биват стъписвани от някои митове, вървящи ръка за ръка с този бранш. Главната причина за тази недоверчивост е съпроводена от опасенията, че продуктът ще спре да работи веднага след закупуването или че цената му е твърде добра, за да бъде истина.

Но разбира се това са само митове, защото разглеждайки анализите на разходите и ползите, по-голямата част от населението наистина ще излезе напред, ако започне да влага повече в този сектор. Предимствата са изключително многобройни и съответно ние ще разгледаме внимателно най-достойните от тях.

Реновиран или употребяван компютър ?

Всяка година се насърчаваме да купуваме нови технологии, като смартфони, лаптопи, компютри и други видове джаджи. Ако все пак се окажете на пазара за даден технологичен продукт не винаги е нужно да взимате най-актуалния.

Това е така, защото съществуват и алтернативни варианти, които са познати под термините – реновиран и употребяван. Разликата в тях е минимална, но главно са за предпочитане пред новите.

Тези системи от своя страна вероятно са били използвани и следователно върнати употребявани или напълно дефектни.  Това не трябва да ви разубеждава, тъй като веднъж щом се върне устройството започва да преминава през редица диагностични тестове, провеждани от специалисти.

По този начин всичко, което се нуждае от ремонт се поправя и дори в някои случаи е възможно да бъде подобрено. В крайния етап продукта се почиства старателно и преопакова за продажба.

Освен това, за да се насърчи купувача към системата се добавя и гаранция. Тя може да не бъде толкова изчерпателна, колкото за новите техники, но е достатъчна, за да ви даде спокойствие, ако нещо се обърка.

Основни причини да изберете втора употреба техника

Днес технологичните продукти са сред едни от най-скъпите стоки предлагани по пазарите. Някои компютри могат да достигнат шокиращи цени, които превишават дори и 1000 лева. Ето защо купуването на втора употреба винаги е опция за предпочитане. Има множество причини поради, които този метод е много по-пълноценен от колкото да купувате винаги най-новото.

Действителна необходимост

Защо купувате компютър ? Ако единствено се нуждаете от устройство върху което да записвате бележки и документи, няма значение дали разполагате с най-новият процесор и купчина оперативна памет. Същото се отнася, ако търсите нещо, което ще се използва за сърфиране в интернет или онлайн банкиране.

По-голямата част от ресурсите на вашия компютър ще работя в режим на празен ход, докато вършите основни задачи. Единствено RAM паметта може да се окаже най-досадният ви проблем, но дори и това спира да бъде полезно сред определено количество.

Със сигурност, ако редактирате видеоклипове професионално, може да знаете точно кои от най-новите хардуерни компоненти ще са ви необходими, за да подобрите работният си процес. Но не допускайте, че само защото искате да играете игри, трябва да закупите нова и скъпо струваща машина.

Спестявате

Купуването на използвани или реновирани компютри ви спестява изключително голямо количество финансови средства. В най-добрият случай е напълно възможно да влезете в магазина и да излезете с функционална настолна машина, която е на незначителна цена. Въпреки че продукта може да бъде твърде стар за най-новата версия на Windows, преминаването към Linux може да гарантира още няколко пълноценни години живот.

Топ 10 причини да изберем компютър втора употреба – 14528

Продължителност на употреба

Можете да си мислите, че закупуването на нов компютър ви дава възможност да използвате максималният му живот. Въпреки че е технически вярно, всъщност свикването с използването на по-стар хардуер ще ви накара да извлечете много повече години от него. Това се дължи именно на причината, че ще промените поведението си.

С течение на времето ще научите много повече неща. Като например кой софтуер е най-ефективен и кога да затваряте програмите си, които не използвате. Освен това може би ще прехвърляте повечето от вашите данни на външно устройство, разполагащо с повече място. Това от своя страна ще изложи компютърът ви на по-малко натоварвания, правейки го по-бърз и по-ефективен.

Намаляване на замърсяването

Потребителската електроника е масивен източник на отпадък за околната среда. Пластмасите използвани за изработването им се добиват от изкопаеми горива. На тези устройства са нужни стотици години, за да се разпаднат напълно, като същевременно с това те извличат и токсични вещества в процеса.

Купуването на предварително употребявани машини свежда броя на ново произвежданите.  В допълнение към това вие удължавате време, необходимо за даден компютър да се озове в депо за складиране. Така че, ако сте наясно с тежкият отпечатък, който човечеството оставя години наред върху нашата планета, може да обмислите варианта на този стил на пазаруване.

Топ 10 причини да изберем компютър втора употреба – 14529

Гъвкавост

Несъмнено ще имате и други важни съображения. Но компютър способен на мултитаскинг ще бъде основно изискване на всеки, потопен в работата си по проектиране, анимация, моделиране или 3д изобразяване.

В исторически план това би означавало, че ще трябва да закупите напълно нов и актуален настолен компютър. Добрата новина обаче е, че сега съществува изключително богата гама от реновирани и употребявани системи, които можете да откриете съвсем лесно и спокойно на пазара за втора употреба. Те освен, че ще бъдат изрядни могат да предоставят и по-добри спецификации, които ще са ви необходими, за да можете да работите по начина, по който искате.

Широк спектър от опции

Както при употребяваните, така и при новите компютри са налични различни добавки към самото устройство, подобряващи го цялостно. Освен обичайните периферни устройства, като екрани, мишки и клавиатури е възможно да откриете продукти, увеличаващи сигурността на вашата система. Това могат да бъдат поверителни екрани, кабели и брави за физическа защита.

Топ 10 причини да изберем компютър втора употреба – 14530

Качество

Докато купувате машина втора употреба, обикновено можете да си позволите по-висока спецификация на атрибути, като памет, качество на екрана и скорост на процесора. Това е така, защото може да има бърз оборот от датата на пускане на съвсем нов модел до обновените версии, които са на пазара. Това понякога отнема не повече от 3 месеца. И така следователно вие ще получите топ система без ‚‘‘ чисто нов ‘‘ ценови маркер.

Преодолим проблем

Евентуалните проблеми, с които бихте се сблъскали, когато пазарувате на второстепенният пазар може действително да не са толкова лоши. Понякога причините са толкова малки, колкото да оправите хардуер или клавишите. Подобни корекции не оставят забележими следи и ще правят настолният ви компютър втора употреба да изглежда и да оперира, като напълно нов.Топ 10 причини да изберем компютър втора употреба – 14531

 

Освобождаване от колелото на излишни разходи

Производителите на компютри искат да закупувате новите им машини постоянно и да ги заменяте веднага щом излязат на пазара най-новите модели. Това увеличава печалбите им драстично, но същевременно източва банковата ви сметка.

Компанията – Apple, е типичен подражател на този тип стратегия. Както нея, така и други компании се гордеят с предложения, които принуждават потребителите да купуват повече и повече от техните продукти.

Използвайки по-стара техника ще успеете да се освободите от този капак, докато все още купувате устройствата, които обичате. Тактиката е просто да изчакате няколко години. По този начин реновираните системи ще бъдат изключително по-евтини и ще поддържат стойността си добре, ако все пак решите да ги продадете на по-късен етап.

Инвестирате парите си по различен начин

Едни от най-богатите компании в света са съответно – Apple, Microsoft и Google. Дали според вас те се нуждаят от вашите пари? Вероятно не, особено ако не сте фен на онова влияние, което имат и прилагат безотказно.

Ето защо закупуването на компютър втора ръка може да бъде принос към една добра кауза. Някои специализирани магазини, разпродаващи единствено такъв тип техника използват вашите средства за предоставяне на услуги на членовете на техните местни общности. По този начин те правят едно малко добро за света.

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.