iZone.bg
Съвети

Процесорите Intel

от Георгиос Стамос 8 мин. за прочитане
  1. Процесорите Intel

На този етап едва ли съществува друг електроуред, който да представлява толкова неизменна частица от нашето ежедневие подобно на компютърните системи. В интерес на истината те са навсякъде сред нас, като с всяка изминала година все повече и повече доказват своето надмощие. 

Предполагаме, че всеки един от вас знае, че компютрите се нуждаят от няколко по вид компоненти, за да функционират ефикасно. Макар всяка частица да е от значение, няма как да пропуснем да отбележим, че процесорите всъщност са елементите, които са от най-съществена важност.

Това е така защото, те определят скоростта на системата, която пък се предоставя от извършените изчисления. Въпреки това обаче вие, както и повечето потребители оставате крайно объркани от тези стойности, тъй като не сте пряко запознати със същността на компонента.

Ето затова днес сме си поставили за цел да ви представим и разясним всичко свързано с него. Като цяло на световен мащаб, най-разпространените са процесорите Intel и AMD, но днес ще обърнем повече внимание на марката Intel, тъй като тя все пак е една от най-силно желаните.

 

История на процесорите

Компанията позната под наименованието – Intel, представлява американска корпорация, която днес е със седалище в щата Калифорния, САЩ. Първите сведения относно нейното създаване, датират едва през далечната 1968 година, като тя е основана от инженерите Гордън Мур и Робърт Нойс.

Не след дълго, те присъединяват към техния план и американския бизнесмен Андрю Гроув. Именно точно тези три влиятелни личности служат, като изпълнителни директори през първите три десетилетия от историята на компанията, която се е занимавала с производството на електронни компоненти.

Едни от първите продукти на Intel са били революционните за тогава чипове с памет. Макар че, началните разработки не бележат успех, не отне много време на компанията, за да произведе своите първи динамични чипове с произволен достъп, които бяха познати под наименованието – DRAM.

Тези електрически единици бяха способни да съхраняват значително количество информация и тъй като бяха доста достъпен вариант, бързо набраха висока популярност. Не случайно компютърните системи по цял свят започнаха да използват, именно тези стандартни устройства с памет. 

Веднага след своя успех с иновацията на DRAM, производителите започнаха да стават разпознаваеми из цялото земно кълбо. В началото на 1981 година дори, производителят на компютри IBM, избра да интегрира процесор от Intel в своя първи масов персонален компютър. 

От този момент до ден днешен предполагаме, че всеки е чувал тяхното име. Компанията на Intel се е утвърдила, като професионален производител на висококачествени процесори, без които нашите компютърни системи не биха могли да предоставят своята висока производителност.

 

Видове и подвидове

Ако историческите факти не са нещата, които действително ви вълнуват, продължавайте да четете, защото сега е момента, в който ще представим един от най-често срещаните видове и подвидове процесори.

В случай че все още не сте разбрали, производителите Intel произвеждат процесори предназначени за различни функции и компютри. Сред широко им разнообразие е напълно възможно да откриете компоненти, които са идеални, както за високо производителните, така и за стандартните потребителски настолни системи.

Реално погледнато, основите видове процесори са следните няколко :

  • Celeron
  • Core
  • Atom
  • Pentium
  • Xeon & Itanium

Без съмнение от всички изброени, най-разпознаваемите са серията – Core или по-скоро техните подвидове i3, i5, i7 и най-новия i9. В интерес на истината номерирането им, определя тяхната мощност. Елементарно разяснено, процесорите i9 са най-мощните докато i3 са едни от първите разработки и също така най-стандартните.

Когато се представиха на обществото за пръв път, любопитната им номерация създаде мотив за това, че тя пряко конкретизира броя ядра в тях. Това твърдение е невярно, тъй като процесорите Core i5 и Core i3 нямат нито 5, нито 3 ядра. Реално погледнато, цифрите отразяват вида на производителността, която трябва потребителите да очакват.

В този ред на мисли, класацията се разграничава в следния вид :

  • Intel Core i3 – адекватна производителност за основни задачи
  • Intel Core i5 – добра производителност за повече на брой задачи
  • Intel Core i7 – отлична производителност за най-взискателните задачи
  • Intel Core i9 – несравнимо висока производителност за най-тежките задачи

1666213670_dO8Xs0WacectMJ5n_1u3PcRMDaoF2tv1ysv4_0

Приложение на процесорите

След цялата тази информация можем ясно да заявим, че компютърните системи се нуждаят от процесора, за да изпълняват своите операции. Централната обработваща единица или под съкращението CPU е мястото, където се случва абсолютно всичко. Но, въпреки това може би се питате какво е основното му приложение ?

Като цяло основното приложение на процесора е да гарантира, че компютърното устройство ще изпълнява ефективно своите задания. За да постигне това, той извършва изчисления, които се образуват при изпълнението на ариртметични и логически задачи. Тяхната скорост обаче може да варира в зависимост от интензивността и съответния приоритет на конкретното задание.

В допълнение към това, колкото по-мощен е един процесор, толкова по-добър е в справянето с по-трудни дейности.  Ето затова, когато го избирате е необходимо да съобразите нещата, които ще извършвате върху настолното приспособление.

Ако възнамерявате да практикувате един от основните неща, като сърфиране в интернет или текстообработка, то определено разновидностите i3 и i5 ще ви вършат чудесна работа. Когато обаче ще използвате програми със сложен софтуер или изпълнявате няколко процеса наведнъж ще трябва да се обърнете към по-мощните единици.

 

Каква поддръжка изисква ?

Процесът на поддръжка е от изключително важно значение за всички техники, които са създадени от човека. Това включително важи и за процесорите, които могат сериозно да се повредят, ако не се полагат оптималните грижи за тяхното благосъстояние.

В повечето случаи, последиците са ужасяващи, тъй като пряко възпрепятстват производителността на компютърната система. Това от своя страна, е повече от разочароващо за потребителите, които няма как да вършат всекидневните си задания, без високата скорост на своя електроуред.

Именно поради това е важно да се грижите за компонента, като това може да се осъществи по-изключително елементарен и удобен начин. Като за начало, може да се уверите дали вашият вентилатор работи подобаващо и в случай на нужда да си закупите по-голям с по-добра производителност.

Друг начин е да почистите самото електронно устройство, като използвате алкохол в комбинация с памучни тампони и пинсети. Преди да направите това обаче е препоръчително компютърът да бъде изключен.  Също така по отношение на изключването, избягвайте да деактивирате приспособлението чрез превключвателя на захранването.

1666213670_SM8kH0Z7dz6wXqvC_fJAcHanpgR50MH0Pr7f_1

 

Съвет на iZone ?

Предвид богатия асортимент, на който ще попаднете е от съществено значение да пазарувате наистина внимателно. По този начин вие ще си гарантирате откриването на идеалната единица, която да отговори на вашите очаквания.

Веднъж щом вземете решение, че Intel е марката към която желаете да се насочите, идва ред на това да обърнете внимание на спецификациите. Както вече разбрахте, различните процесори разполагат с различни характеристики, така че не всички могат да отговарят на вашите намерения.

Като експерти в тази насока, ви съветваме да обърнете внимание на следните съображения :

  • Броят на ядрата
  • Кеш паметта
  • Херцовата честота (Hz)
  • Съвместимостта на гнездата
  • Крайната цена

От всички изброени, честотата на процесора е най-съществената, защото тя измерва скоростта, с която функционира. Макар да не е единственият фактор, който да влияе на действителната скорост,  честотата е нещо, на което също трябва да се обръща доста внимание.

Не винаги обаче девиза ‚‘‘колкото повече, толкова по-добре ‘‘ е валиден. Това е така, защото днес някои CPU, функционират задоволително, въпреки сравнително ниската си честотна мощност.  

Ако пък бюджетът ви ограничава, винаги можете да се обърнете към втора ръка компонентите. Идеалните такива пък ще откриете веднага щом посетите нашия онлайн магазин iZone. Тук освен, че ще попаднете на компютърни системи с последно поколение процесори, ще разполагате и с възможността да разгледате висококачествена периферия от всякакъв вид.

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.