iZone.bg
Съвети

Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019

от Евгени Илиев 16 мин. за прочитане
  1. Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019

Независимо дали ще актуализирате или ще купувате нова машина, CPU, иначе казано централният процесор, е безспорно най-важният компонент от конфигурацията на всеки компютър, за която трябва да се замислите. Високата тактова честота и броят на ядрата в процесора могат сериозно да подобрят цялостната производителност на системата при по-тежки  игри и специализиран софтуер. Освен това, различните процесори предопределят и изборът от различни дънни платки.

Съвети:

  • Не може да сгрешите с AMDи Intel: и двата производителя предоставят на потребителя висококачествени процесори. Чиповете на Intel се считат за по-добри за гейминг и интернет, докато чиповете на AMD за работа с тежък софтуер за видеообработка.
  • Тактовата честота (Clockspeed) е много по важна от броя на ядрата: по-голямата бързина се отразява на по-простите задачи, като играенето на игри, а броят на ядрата отговаря за по-времеемки задачи.
  • Купете по-ново поколение процесор: Ако ще ползвате процесора дълго време, вложете парите си в по-нов модел чип
  • Бюджет за конфигурация на компютър: няма смисъл да влагате много пари в най-новия процесор, ако останалите компоненти не влизат в неговия клас.

Какво е процесор (CPU)

Централният процесор, CPU, е основният чип в компютъра, отговорен за изпълнението на всички задачи. Самият процесор е най-важният компонент за това, което прави компютъра компютър, но не е самият компютър, а само мозъкът за операциите. Той разпределя задачите към останали компоненти в компютъра като им казва какво да правят, съгласно инструкциите, които се дават от програмите (софтуера), работещи на този компютър.

Процесорите се изграждат чрез поставяне на милиарди микроскопични транзистори на един компютърен чип. Тези транзистори му позволяват да прави изчисленията, от които се нуждае, за да стартира програми, които се съхраняват в паметта на вашата система.

В контекста на модерните устройства, настолните компютри и лаптопи имат специализиран процесор, който изпълнява редица функции за обработване на информацията в системата. Мобилните устройства и някои таблети вместо това използват „Система на чип“ (SoC), което е чип, който съдържа процесора заедно с други компоненти. Intel и AMD предлагат процесори с графични чипове и памет, съхранени на тях, което означава, че те могат да извършват дейности, които повече от стандартните процесори не могат.

За какво служи процесора

В основата си, CPU приема инструкции от програма или приложение и впоследствие извършва изчисления. Този процес може да бъде разделен на три основни етапа: Извличане, декодиране и изпълнение.

CPU извлича инструкцията от RAM паметта на системата, след това декодира каква е инструкцията, преди да бъде изпълнена от съответните части на CPU. Изпълнената инструкция или изчисление може да включва основна аритметика, сравняване на определени числа  или преместването й в паметта.

В съвременните системи процесорът не прави всичко, но все още трябва да подава инструкциите към специализирания за задачата хардуер, за да бъде свършена работата.

Важен ли е процесорът за компютъра

Въпреки че процесорът не е толкова важен за цялостната производителност на системата, колкото някога е бил, той все още играе главна роля за бързото функциониране на устройството. Той е единственият отговорен хардуерен компонент за изпълнението на командите на програмите. Колкото по-бърз е процесорът ви, толкова по-бързо ще се изпълняват зададените инструкции.

Въпреки това бързият CPU не е всичко. Процесорът, без значение колко е мощен, не може лесно да визуализира най-новите 3D игри, нито пък да съхранява информация. Ето къде идват на помощ другите компоненти, като графични карти и памет.

Накратко, CPU не е всичко, но е важен. По принцип, по-мощният процесор означава, че вашата система или устройство ще работи по-бързо.

Къде се намира процесора на компютъра

В компютъра процесорът се намира в сърцето на системата, включен в дънната платка. Няма да можете да го видите, ако сте свалили страничния панел от настолния си компютър, тъй като той ще бъде скрит под охлаждащ вентилатор.

В настолен компютър процесорът и охладителят са проектирани така, че да бъдат лесно и бързо премахвани. Това означава, че подмяната на чипа, ако се повреди, ще е прост процес.

Новият процесор, обаче, трябва да е съвместим с дънната платка. Това означава, че може да ви се наложи да смените и дънната платка.

В лаптопите, от друга страна, процесорът и охладителят са почти невъзможни за премахване (и още по-трудни за подмяна). Имайте това предвид, защото и дънната платка е невъзможна за подмяна.

Спецификации на процесор

Ядра

Бързината на процесорите за обработване на данни се влияе от броя на ядрата. Всяко ядро е само по себе си CPU. Много програми са написани така, че няколко ядра могат да работят едновременно върху обработката на данните, които програмата изисква. Това значително ускорява бързината на самия софтуер.

Модерните процесори имат най-малко две ядра, като много от тях имат четири, осем или дори повече. Наличието на няколко ядра със сигурност ще ви осигури скорост, но за различните програми се изисква различна мощност. Затова добре се замислете за какви програми ще ползвате процесора и следователно колко ядрен ще ви е необходим.

Честота

Тактовата честота е друг параметър, много съществен за определянето на добър процесор. Тя се измерва в гигахерци (GHz), които ще видите в описанията на CPU продуктите. Тя определя колко инструкции може да обработва процесора в секунда. Тактовата честота се използва предимно при сравняване на процесори от едно и също семейство или поколение процесори. Когато всичко останало е едно и също, по-бързата скорост означава по-бърз процесор. Но, 3GHz процесор от 2010 г. няма да бъде толкова бърз, колкото 2GHz процесор от 2019 година.

Модели

Миксът от модели и числа, които съставят името на процесора, може да бъде объркващо. Intel и AMD разбиват повечето от своите чипове в три категории, „добри, по-добри, най-добри“, започвайки с Core i3 / Ryzen 3, преминавайки през Core i5 / Ryzen 5 и завършвайки с Core i7 / Ryzen 7. Intel има Core i9 като нов, премиум чип, но за по-голямата част от потребителите, тези чипове са ненужни и извън ценовите диапазони на повечето хора.

За потребителите с ограничен бюджет, Intel предлага чипове Celeron и Pentium (Pentium е малко по-бърз), докато AMD има своята Athlon линия.

Какво означават числата на моделите след 3, 5 или 7? Първата цифра обозначава продуктовото поколение (Core i7-8700 на Intel е 8-мо поколение процесор Core, а Ryzen 5 2600 на AMD е  процесор Ryzen от второ поколение. Останалите числа просто маркират различните модели в линията, като по-високите обикновено са по-добри (с повече ядра и / или по-висока честота).

Процесори според нуждите ви

  • За ежедневно ползване на леки програми: Ако търсите процесор, който ще ви позволи да гледате видео, сърфирате в мрежата и извършвате основни задачи като обработка на текстове и работа с леки електронни таблици, тогава CPUот ниско ниво с две или четири ядра може да е точно това, от което имате нужда.
  • За гейминг:Ако се интересувате предимно от гейминг, трябва да заложите на процесор поне Intel Core i5 или AMD Ryzen 5. Като се има предвид, че графичната карта е по-важна за игрите от процесора, можете да спестите повече пари GPU.
  • За аудио-визуални програми: Ако искате повече ядра или скорост за програми за обработване на видео, или просто искате бърза и мощна машина, може да се спрете на чиповете Core i7, Core i9 или Ryzen.
  • За работна станция:За подобна машина, на които ще ползвате тежък специализиран софтуер, например за 3D проектиране, ви трябва най-мощният процесор като Intel Core X или AMD Threadripper.

Най-добрите процесори за 2019

AMD Ryzen 7 2700X

Най-добро CPU

 Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12402

От много време AMD изоставаха от Intel. За щастие тези дни свършиха с появата на Ryzen 2700X. Този път AMD представя първите 12nm процесори с мощна производителността, задминавайки Intel, когато става въпрос за съотношение цена-производителност. Ако търсите един от най-добрите процесори, който ще ви даде отлично изпълнение, няма да може да намерите нищо по-добро от Ryzen 7 2700X.

Intel Core i9-9900K

Процесор най-висок клас

 Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12403

Дългогодишната война между AMD и Intel продължаваше усилено и в последно време, докато Intel не се завърна с мощния Coffee Lake Refresh в Core i9-9900K. Процесорът е един от чиповете с най-много ядра, който Intel някога е произвеждал – 8 физически и 8 виртуални (общо 16).

Производителността му е впечатляваща и спокойно може да се съревновава с най-добрите AMD Ryzen Threadripper чипове. Ако търсите мощни резултати, Intel Core i9-9900K е лесно да се каже, че е един от най-добрите процесори, към който може да посегнете.

AMD Ryzen 5 2600X

Най-добър среден клас процесор

Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12404

Ако сте на пазара за най-добър процесор, но сте с малко по-ограничен бюджет, не търсете повече. AMD Ryzen 5 2600X е вашият избор. Процесорът е с 6 ядра, изпълняващи функцията на 12 и е с тактова честота от 3.6GHz и включен RGB CPU охладител, което ще ви даде много по-добра производителност от по-скъпия Intel Core i5-8600K. Отличен е за мултитаскинг, което е предостатъчно за повечето хора. Все пак, кой не обича да има отворени по 100 прозореца в интернет браузъра си.

AMD Ryzen 3 2200G

Най-добър процесор ниско ниво

Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12405

Ако искате да си сглобите компютър с много нисък бюджет, AMD Ryzen 3 2200G може да се окаже правилният избор за вас. Макар да не притежава технологията Hyperthreading (удвояване на ядрата), въвеждането на интегрирана графика прави този процесор идеалния евтин начин за игра на мейнстрийм игри. Няма проблем дори с 4K Ultra-HD резолюция.

Intel Core i5-8600K

Най-добър процесор за гейминг

 Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12406

Ако ще конфигурирате компютър, предназначен предимно за гейминг, процесорът, на който трябва да обърнете внимание е Intel Core i5-8600K. Може да няма толкова ядра, колкото чиповете на AMD Ryzen, но при игрите това не е от голямо значение.

С този процесор ще можете да играете на всички най-нови игри, без да се налага да се притеснявате за претоварването на графичния си процесор – просто не се изненадвайте, когато визуализирането и кодирането на видеото отнеме повече време.

AMD Ryzen 7 1800X

Най-добър процесор за VR

 Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12407

Основната конкуренция на Intel Core i7-7700K, AMD Ryzen 7 1800X, все още е актуална и днес, въпреки че е наследен от Ryzen 7 2800X. С високия си брой ядра, в сравнение с Intel Core i7 7700K, означава, че е много по-подходящ за VR натоварвания, а сега, когато е и със спаднала значително  цена, е по-достъпен от всякога. Ако изграждате VR устройство, направете си услуга: спестете пари, без да се отказвате от добра производителност с Ryzen 7 1800X.

Intel Core i7-7820X

Най-добър процесор за видеобработка

 Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12408

Името е объркващо, като се има предвид, че Intel Core i7-7820X е част от серията на Intel „Skylake-X“, а не от чиповете на X-класа, построени върху технологията Kaby Lake, но тук е без значение, когато обърнем внимание на броя ядра – 8бр., но общо 16. Но фактът, че ще се нуждаете от нова дънна платка, за да използвате осем-ядреното чудовище, може да е достатъчен да изплаши някои ползващите Ryzen.

Intel Core i9-9980XE

Процесор с най-добра производителност

 Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12409

Ако сте такъв потребител, за който мощната производителност от световна класа е най-важното и парите не са проблем, Intel Core i9-9980XE е най-добрият процесор за вас. С 18-те си и технологията, която ги удвоява, този процесор няма никаква конкуренция с всичко останало на пазара точно сега. Всички поставени му задачи ще са като песен за този чип. Но отново ви казваме, че и цената му е като на никой друг процесор.

Intel Pentium G4560

Най-добър нискобюджетен процесор

 Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12410

Ако изберете Intel Pentium G4560 пред чип от серията Core i3, няма да забележите дори и най-малка загуба на производителност – ще бъдете прекалено заети да броите парите, които сте спестили. Този Pentium процесор включва Hyperthread технология (удвояване на ядрата). В направени тестове, G4560 доказва, че е на косъм от производителността на Intel Core i3-7100.

AMD Ryzen 5 2400G

Най-добър HTPC процесор

 Къде се намира процесора на компютъра – топ 10 CPU за 2019 – 12411

Едно от нещата, които липсваха на процесорите на AMD Ryzen беше интегрираната графика. Казвайки това, с Ryzen 5 2400G се променя всичко за масовия потребител. С впечатляващата AMD Vega графика, това е фантастичен процесор, което ще бъде идеален за всеки, който иска да сглоби компютър за домашно кино например. И сега, след като AMD е намалила цената, можете да получите 4K качество по-евтино от всякога.

В заключение

Когато избирате процесор първо се запитайте за какво точно ще ползвате компютъра си и колко точно ще отделите за този компонент. Но първо вижте колко сте склонни да платите за останалите компоненти като HDD/SSD, GPU, PSU или RAM. Няма никакъв смисъл да купувате най-новия модел CPU при положение, че ще сложите малко RAM или слаба графична карта.

 

Автор: Евгени Илиев

Евгени Илиев - управител на Izone.bg – 12939

 

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.