iZone.bg
Съвети

Основни признаци, че вашият компютър има проблем ?

от Георгиос Стамос 8 мин. за прочитане
  1. Основни признаци, че вашият компютър има проблем ?

Веднъж щом нещо сериозно се обърка вашият лаптоп или настолен компютър, обикновено изпраща предупредително съобщение. Първата ви реакция разбираемо ще бъде предвождана от притеснение, но е важно да знаете, че проблемите в повечето случаи са съпътствани от вируси или неизправности в някои конкретни части от системата.

Реално погледнато вирусите променят настройките ви за сигурност, като по този начин приспособлението остава уязвимо към атаки. В друг случай пък твърдият диск например може да започне да издава странни звуци. Ако уловите тези сигнали от рано ще успеете да диагностицирате и следователно решите загадката.

Според специалистите част от решенията са свързани с цялостно сканиране на злонамереният софтуер. В случай, че все още нямате антивирусни и антималуерни програми ви съветваме да ги инсталирате сега и да ги привлечете на вашата страна. Не е изключено да разчитате на вградените такива или да пазарувате за друг пакет за сигурност.

Не позволявайте на цената да ви възпира, тъй като сигурността е от изключително значение. При толкова много компютърни системи е напълно нормално да съществуват неизправности, а  те могат да варират различно в зависимост от типа машина. Ето защо е важно да имате ясно изградена представа за това как изглеждат повече от тях.

 

Защо се случват и колко вредно е тяхното въздействие ?

Вирусите и зловредният софтуер са често срещани и могат да имат драстично негативни резултати върху живота на вашето настолно или преносимо устройство. Не винаги обаче е лесно да се определи от какво точно сте засегнати.

Причината за това е, че авторите на тези ‚‘‘ зарази ‘‘ правят всичко възможно, за да прикрият работата си. Въпреки това не всеки детайл може да се скрие и в повечето случаи излизат някои признаци, които достойно ви подсказват. Както вече казахме, тяхното въздействие е силно, но зависи от вида и обхвата.

Възможните улики за които трябва да сте нащрек са следните няколко :

  • Загуба на производителността.
  • Намаляване на функционалността.
  • Заличаване на важна информация.
  • Разрушаване на поверителността и сигурността.
  • Нежелателно излагане на друг непознат софтуер.

Когато предварително ги разпознаете и следователно знаете срещу какво се изправяте вие ще бъдете винаги в готовност. Увереността е ключова, защото при настъпването на нежалният момент вие ще реагирате адекватно. Днес сме подготвили едни от най-основните признаци, така че останете с нас, за да се запознаете с всичко наведнъж.

Автоматична Чернова – 14517

Кой признак за какъв проблем сигнализира ?

Сблъскахте ли се вече с предупредителното съобщение, което ви кара да настръхвате всеки път при неговата поява ? Ако отговорът е – Да, то може би сте потърпевш на атака. Единственото нещо, което можете да направите в този случай е да запазите спокойствие и да обмислите подобаващо решение.

Но какво правите, когато сте неопитен и това е вашата първа схватка ? Макар проблемите да бъдат от най-разнообразен вид ние ще ви представим четири от най-често срещаните. Навременното им разпознаване е от съществено значение, така че четете внимателно следващите подточки, за да сте правилно информирани.

 

Мудна производителност

При появата на забавяне това не означава непременно, че страдате от вирус. Бавното изпълнение може да бъде показателен знак за хакерско нападение, което е с цел да се използва машината за тайни дейности, като изпращане на спам.

Освен това по-старите компютри може да не осигуряват достатъчно мощност за нуждите на днешната работа. Именно поради това е напълно нормално да започнете да изпитвате забавяне.

Като за начало, стартирайте сканиране. То ще ви помогне да се определи дали ситуацията е възникнала поради инфектирана програма и как да подходите. Отворете Task Manager (Windows) или Activity Monitor ( macOS), за да видите какво точно затъва системата. Затворете всичко и извършете рестартиране.

Автоматична Чернова – 14518

Чести съобщения за грешки

Грешките са неизбежна част, която е възможно да се случва постоянно и непредвидимо. Ако обаче едни и същи съобщения се появяват непрекъснато или множество такива в кратък период то може би изпитвате сериозна неприятност.

Определено некачествен софтуер е навредил на системата, тъй като е покварил програмите, така че стартирането на антивирусната е един подход. При откриването на вредителят ще се наложи да деинсталирате повреденият продукт и да го инсталирате отново, за да възстанови функционалността си.

Като най-лош сценарий можете да архивирате вашите файлове и напълно да възобновите операционната система, ефективно връщайки компютърът към фабрични настройки. Това със сигурност ще елиминира всички софтуерни проблеми, но няма да коригира хардуерните грешки.

Автоматична Чернова – 14519

Случайни промени в настройките

Предварително конфигурираните настройки, които не са причинени от актуализация са червен флаг, гарантиращ заразено устройство. Някои вредители ще променят вашите настройки и следователно позволят на непознати програми да ви навредят сериозно.

Всяка нова икона, начална страница, разширение в браузъра могат да бъдат белези, че нещо не е по реда си. Отново незабавното стартиране на антивирусната е най-добрият изход, защото тя ще успее да превъзмогне създалата се ситуация, докато все още е в зародиш.

 

Неприсъщи звуци

Непознатият шум, който никога не сте чували е ясен показател, подсказващ за нуждата от непременно архивиране върху външен твърд диск или съхраняващ облак. По принцип компонентите издаващи звук са пред етап на разваляне.

На първо време почистете портовете и вентилаторът. Натрупването на прах може да намали разсейването на топлина, което води до по-усилена работа на вентилаторите. В случай че това не реши проблема, тогава може да е необходима пълна диагностика и да се определи кой компонент е отговорен.

Ако хардуерът ви се съсипе, подмяната му е единствената разумна опция. Не забравяйте обаче предварително да разберете причината довела до това. В противен случай ще инвестирате доста и накрая ще се озовете отново на същото положение.

Автоматична Чернова – 14520

Как да разрешим проблема ?

В края на краищата, като заключение можем да изявим, че при появата на който и да е от изброените признаци е важно да отделите нужното време и да откриете главният причинител. Така успешно ще премахнете вредителят или ще приложите нужният ремонт преди да е станало прекалено късно.

Опциите са предимно три на брой и те са следните видове :

  • Използване на анти-вирусна системаза сканиране и разрешаване.
  • Заменяне на жизненоважен елемент, чиято функционалност е провалена.
  • Ъпгрейдване на компонентите с цел да придобият устойчивост.

Мнозина не са наясно, но надграждането на остарели части също е от голяма полза. Всичко от вашият процесор, твърд диск до RAM паметта може да бъде без проблем подобрено, така че решението може случайно да се крие зад тази тънка инвестиция.

При нуждата от специализирани и професионални компоненти, чиито качество е повече от отлично, посетете онлайн сайтът на – izone.bg. Тук ще откриете всичко необходимо включително и най-разнообразни теми свързани с технологичният свят на 21-ви век.

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.