iZone.bg
Съвети

Защо компютърът се изключва или рестартира сам

от Георгиос Стамос 8 мин. за прочитане
  1. Защо компютърът се изключва или рестартира сам

Изключването и рестартиране на компютъра от само себе си  е често срещан проблем, причините за които може да варират от спиране на тока до сериозни хардуерни дисфункции. Предлагаме ви списък с най – популярните причини това да се случва и тяхното разрешаване.

Защо компютърът ми се изключва сам

 

Прегряване на процесора (CPU)

Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10890

Ако компютърът или лаптопът ви се изключва сам почти сигурно е, че машината ви е прегряла. Компютрите идват с вентилатори, които поддържат температурния баланс на процесора, защото ако този компонент прегрее, компютърът ще се изключи, за да не бъде повреден процесорът. Прахта и космите от домашни любимци могат да се засмучат в компютъра и да запушат въздушния поток. Това също може да доведе до прегряване на процесора.

Решения:

  • Уверете се, че нищо не блокира отворите за въздух на кутията
  • Изключете компютъра от електрическата мрежа и отворете кутията
  • Почистете хардуера от прах и мръсотия. За целта може да използвате въздушен компресор.

 

Вируси и злонамерен софтуер (malware)

Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10889

Вирусите, троянските коне и червеите правят точно това, което са програмирани да правят, а някои са създадени, за да изключат компютъра ви. Сериозните инфекции на злонамерен софтуер също могат да накарат компютъра да се изключи чрез претоварване на процесора.

Злонамереният софтуер, който причинява задействането на непрестанно изключване, може да изисква специалист за почистването му, тъй като традиционното вирусно сканиране ще бъде прекъснато от изключването на компютъра.

Софтуерни грешки

Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10888

Софтуерните грешки и проблемите с драйверите за хардуера също са причина за спирането на компютрите. В зависимост от вида на грешката може да се наложи компютърът да се рестартира, за да се възстанови, или може да се наложи да актуализирате хардуерен драйвер.

Стартирането на компютъра в безопасен режим (Safe mode) ще ви позволи да определите дали това е причината, тъй като безопасния режим той работи само с основния хардуер и софтуера, заредени при стартиране. Ако компютърът работи в безопасен режим, вероятно точно това е проблемът.

Хардуерен проблем

Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10887

В не редки случаи причина за необичайно изключване на компютъра от само себе си  се дължи на неизправност в някой от хардуерните компоненти. Често хардуерът, предизвикващ проблема, ще бъде или RAM, процесор, дънна платка, захранващо устройство или видеокарта (в този ред).

Защо компютърът ми се рестартира сам

 

Трудно е да се диагностицира внезапният проблем с рестартирането на компютъра, защото когато се стартира отново, няма съобщение за грешка, което да обяснява защо. Ето списък на усложненията, които могат да доведат до неочаквано рестартиране на компютъра, за да ви помогне да стесните възможните решения.

Проблем с RAM паметта

 Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10886

В повечето случаи, внезапното рестартиране на компютъра се дължи на нефункциониращи модули на RAM паметта. Може да проверите състоянието на RAM паметта със софтуер за тази цел и да се уверите дали от там идва проблемът.

Рестартиране поради отказ на хардуер

Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10885

Хардуерната неизправност или нестабилността на системата могат да доведат до рестартиране на компютъра автоматично. Проблемът може да е RAM, твърд диск, захранване, графична карта или външни устройства: – или може да е проблем с прегряване или BIOS.

Като за начало опитайте да актуализирате драйверите на компютъра. Можете да изтеглите най-новите версии на страниците на производителите. Ако това не помогне, може да се наложи да рестартирате компютъра си като използвате възможно най-малко периферни устройства.

Изключете всички CD устройства, рекордери, интернет модеми, принтери, допълнителни дискове и т.н. Продължете ръчно да рестартирате устройството, докато не стартира отново самостоятелно. Когато рестартирането спре, свържете отново периферните устройства едно по едно.

Направете пълен преглед на компютъра, включително дънната платка, процесора, графичните карти, звуковата карта и т.н. Може да използвате софтуер, който да улови проблемът.

Рестартиране след ъпдейт на Windows

 Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10884

Ако вашият Windows е в безкраен цикъл на рестартиране, опитайте да влезете в безопасен режим (Safe Mode) или в опцията за разширено стартиране (Advanced Boot Options). Тук можете да ползвате Command prompt или възстановяване на системата (system restore) или да извършите автоматична поправка (Automatic repair).

Проблеми с драйвъри, причиняващи рестартиране

Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10883

Ако наскоро сте актуализирали драйверите на устройствата си и сега откривате, че вашият Windows се рестартира без предупреждение, може да искате да отстраните проблемите с драйвера или да обмислите връщане на драйвера към предишната версия.

Сканирайте Windows за злонамерен софтуер

Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10882

Злонамереният софтуер или вирусите също могат да бъдат причина за рестартирането на вашия компютър. Сканирайте изцяло компютъра си с антивирусния си софтуер.

Вирусите са сред основните причини за неочакваното рестартиране на компютъра ви. Има няколко вида вируси, които водят до този проблем, но добра програма за премахване на вируси трябва да реши проблема.

Прегряване на процесор (CPU)

 Защо компютърът се изключва или рестартира сам – 10892

За да сте сигурни, че проблемът ви не е резултат от прегряване на процесора, проверете температурата на процесора, като използвате софтуер за тази цел. Ако е твърде висока, ще трябва да монтирате по-мощен вентилатор.

Ако е необходимо, би било добре да премахнете праха, който е в корпуса, например чрез въздушен компресор. Това не само ще намали значително шума в компютъра, но често ще намалява температурата на въздуха в компютъра и следователно на процесора.

 

Автор: Евгени Илиев

Евгени Илиев - управител на Izone.bg – 12939

 

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.