iZone.bg
Съвети

Защо компютърът ми не се включва? – Ето защо!

от Мартин Шолев 8 мин. за прочитане
  1. Защо компютърът ми не се включва? – Ето защо!

Ако си задавате въпроса „Защо компютърът ми не се включва?и вече силно притеснени, най – вероятно си задавате и този въпрос: Изгубих ли завинаги цялата си информация?

Не се паникьосвайте! Причините, за това компютърът или лаптопът ви да не се включва, могат да бъдат от най-елементарни до най-сложни софтуерни или хардуерни проблеми. Шансът, обаче, този проблем да идва от хард драйва е минимален.

Дори и компютърът ви да не може да се включи, има начини информацията ви да бъде спасена и да ви бъде предоставена. Ако все пак това се случи, ви препоръчваме да отидете в сервиз, където да ви се предложи професионална помощ.

Ето и списък с най-често срещаните причини компютърът или лаптопът да не се включва:

Проверете изправността на контакта

Знаем, че това звучи нелепо, но в нередки случаи точно това се оказва основната причина – контактът или удължителят може да са изгорели.

За да проверите дали оттам идва проблемът, включете устройтвото си към друг контакт и пробвайте да го включите отново.

Проверете кабелите

Ако установите, че контактът, в който сте включили компютъра си е изправен, следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание са кабелите.

Проверете дали случайно не сте разместили кабелите и не сте ги изключили от устройството. За лаптопи този кабел е тяхното зарядно.

Проверете зарядното на лаптопа си

И зарядните за лаптопите спадат в графата „нищо не е вечно“. Преди да търсите по-сериозни причини защо компютърът ви не се включва, първо проверете дали зарядното ви работи.

Зарядното ви може да е изгоряло или кабелът да е прекъснат. Пробвайте да включите машината си с резервно зарядно.

Проверете дали лаптопът има батерия

Батерията на лаптопа ви е с определен срок на живот и тя лесно може да се окаже причината за това, устройството ви да не работи.

Ако забележите, че батерията ви е подута или прегрява до степен, до която почти не може да я пипнете, заменете я с нова.

За да проверите дали проблемът е в батерията:

  • Изключете зарядното от лаптопа
  • Премахнете батерията
  • Включете отново зарядното
  • Включете лаптопа

Прегряване

Прегряването е една от най-често срещаните причини компютърът или лаптопът ви да не стартира. Това е и една от най – основните причини устройствата да се изключват внезапно.

Ако компютърът ви не е минавал на профилактика или на почистване от прах, пепел или влязли косми от домашни любимци, повече от сигурно е, че ще изпитате внезапното изключване и отказа за стартиране в даден момент.

Мръсотията се наслагва върху вентилаторите, които охлаждат процесора. Щом това се случи, охлаждането става трудно и процесорът прегрява. Като защитен механизъм, компютърът се изключва. Включването му и нормалната работа стават възможни само тогава, когато температурата на хардуера в корпуса се нормализира.

Това, често може да се предположи посредством нивото на шума от вентилаторите, както и високата температура на вашето устройство.

Проблеми с монитора

Ако проблемът продължава да съществува, преминете към следващата стъпка, а именно, проверка на изправност на монитора.

Ако компютърът ви дава индикация, че е включен – чувате вентилаторите и има светлини, но на екрана не се появява нищо, то най – вероятно проблемът е в монитора.

Възможни причини:

  • Проверете връзката между компютъра ви и монитора. Възможно е да сте изключили кабела по погрешка.
  • Проверете дали мониторът е включен от копчето за включване.
  • Хардуерът на монитора е изгорял.
  • При лаптопи: Поради непрестанно отваряне и затваряне е възможно жиците, свързващи монитора с корпуса, да са прекъснати и това да е причината да не виждате нищо на екрана

Изключете периферните устройства

Включените външни устройства често са причина за проблема със зареждането на операционната ви система.

Това, което може да се случи е компютърът ви все пак да се включва, но изобщо да не стига дори до зареждане на операционната ви система.

Ако това се случи, проверете дали имате включени USB стикове, външен хард диск, SD карти или имате CD или DVD в оптичното устройство.

Изключете външните устройства, тъй като това е може да се окаже основната причина компютърът ви да иска да се рестартира посредством едно от тези устройства.

Опитайте отново да включите компютъра или лаптопа си.

Злонамерен софтуер

Друга причина, която можем да посочим като важна и трябва да се вземе предвид, когато става въпрос за това, че компютърът ви не се включва е именно злонамереният софтуер.

Вирусите и вирусоподобните програми могат сериозно да навредят на вашата операционна система.

Не „хванати“ на време, при липса на антивирусен софтуер, тези програми могат да навлязат в системните файлове и да нанесат големи щети.

Последствията могат да бъдат точно това, компютърът ви да дава грешки, да се рестартира или изобщо да не може да зареди операционната система.

Възможно решение на проблема е да влезнете в „Safe mode” чрез натискане на „Shift” плюс захранващия бутон  (Windows 10) и оттам да сканирате за вируси.

 

Компютърът се включва, но не зарежда операционната система

Както вече споменахме по-горе, някои от причините може да са включените външни устройства или вируси. Но, може да са и други софтуерни или хардуерни проблеми. Тук палитрата от причини е богата.

Ако не може да разберете какъв точно е проблема, съветваме ви да отидете в сервиз и да обясните какво точно се случва с устройството ви.

Вижте какво излиза на екрана, за да се установи дали това е софтуерен или хардуерен проблем.

Каквото се показва на монитора е всъщност подсказка за това, каква точно е причината компютърът или лаптопът ви да не се включва.

Софтуерни проблеми

Софтуерните проблеми са в топ причините, за това, компютърът ви да не може да стартира операционната система.

Някои програми са несъвместими с други и това може да допринесе за дисфункцията на операционната ви система.

Премахнете последно-инсталираните програми. Ако не успеете да стартирате  Windows и да направите това в операционната си система, го направете в Safe mode.

Ако скоро не сте инсталирали нови програми, това, което може да направите е да проверите състоянието на драйверите.

*Драйвер – задължителни помощни компютърни програми, които свързват различния хардуер със софтуера, който ползвате.

Проверете дали драйверите са актуализирани до последна версия и дали някой от тях не е със спряна функция.

Това може да направите като влезете в Safe mode –> System Configuration и диагностицирайте системата.

Хардуерни проблеми

Проблемният хардуер може да доведе точно до това – компютърът ви изобщо да не стартира операционната система, както и въобще да не се включи.

Вече споменахме за варианта, в който включените периферни устройства са причината компютърът или лаптопът ви да не се включва. В чести случаи, обаче, проблемът идва от хардуерните компоненти в корпуса на устройството ви.

Най-често отказът за стартиране на компютъра ви се дължи на дисфункции на RAM паметта, процесора, дънната платка и видео картата.

RAM памет

Проблемът може да се дължи на неработещи модули на RAM паметта. Това може да проверите чрез софтуер, който да определи състоянието на хардуера.

Ако скоро сте сменили или добавили нова памет, точно там може да се корени проблема.

 

Автор: Евгени Илиев

Евгени Илиев - управител на Izone.bg – 12939

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.