iZone.bg
Съвети

Видове компютри – наръчник на купувача

от Георгиос Стамос 14 мин. за прочитане
 1. Видове компютри – наръчник на купувача

В днешно време е невъзможно да си представим живота без напредналата технология на компютъра. Ние си вършим работата на него, забавляваме се и научаваме неща от които наистина имаме нужда.  Независимо дали търсите първото си такова устройство или просто искате да надградите до по-нова и мощна машина, купуването на такъв тип техника понякога може да бъде доста непосилна и изнервяща задача.

Това се получава поради факта, че днес има толкова много възможности за избор по пазарите, че е трудно да се прецени дали действително ще получите подходящ компютър, който да опровергае сумата похарчена за него. Така че, ако все пак решите непременно да се сдобиете с такава нужда, задължително първо трябва да вземете предвид спецификата на вашите потребности, за които ще ви бъде нужен, преди да отделите средства за закупуването на покупката.

Електронните машини са проектирани с уникални характеристики и спецификации, тъй като се използват по различни причини в зависимост от нуждите на потребителите им. Например, обикновените консуматори, като студенти използват тези електронни мозъци за обучение и изследвания свързани с учението им, докато по-напредналите потребители, като анализаторите на данни ги използват за обработката на сложни пермутации и анализи, за да доставят доброкачествен принос в работните си сфери. При последният тип хора компютрите се създават според по конкретни причини и приложения.

На този технологичен етап тези революционни устройства са се развили до толкова високо ниво, че вече съответно съществуват цели пет внедрени разновидности, които се различават в зависимост от своя размер, мощност, производителност и естествено цел. За да добиете повече представя за тях и естествено да научите за възможности им е редно те да бъдат разгледани и  представени по единично.

Суперкомпютри

Суперкомпютрите са най-мощните машини, разработвани някога в историята на човечеството, както по отношение на производителността, така и по отношение на скоростта на обработка. Те са високо специализирани и се занимават с определен ред задачи, но за съжаление обаче са ограничени единствено до високо реномираните организации, като например НАСА.

Освен че впечатляват с размерите и степента си на сложност, те са еднакво най-скъпите и най-големите технически уреди, които някога можете да намерите. Един такъв екземпляр обикновено струва стотици хиляди или дори милиони долари.

Толкова са колосални, че ако само един единствен суперкомпютър е необходимо да се съхранява в големи помещения, като цяла сграда, то те задължително трябва да бъдат оборудвани с многобройни климатични системи, за да могат пълноценно да го охлаждат, тъй като освен че изпълнява множество сложни задачи наведнъж заедно с това отделя и голямо количество топлина.

Един от най-известните такива е модела – Sierra. Той е невероятно бърз с пикова производителност от 125 petaFLOPS – това са 125 квадрилиона операции в рамките на секунда!

Според редица институции, използващи съществуващите кодове и сравнителни тестове, посочват, че за разлика от настоящите системи тази машина е напълно способна да извършва най-изискваните изчисления далеч по-ефективно и по-добре по отношение на разходите и консумацията на енергия необходими за това. Именно заради това тя заема първо място във всяко едно отношение и превъзхожда всички.

Видове компютри – наръчник на купувача – 13793

Софтуер на суперкомпютрите

Може да останете изненадани след като откриете, че повечето суперкомпютри работят със сравнително обикновени операционни системи, подобни на тези на вашият собствен PC, намиращ се у дома. Въпреки че това е малко шокиращо причината е просто, защото много от съвременните такива машини всъщност са клъстери на работни станции.

Освен това най-често срещаната система при тях някога беше Unix, но сега е заместена от Linux. Тъй като те обикновено работят върху научни проблеми, приложенията им се пишат основно на традиционни езици за програмиране, като Fortran, както и на някои по-модерни и популярни – C и C++.

 

Хардуер на суперкомпютрите

Суперкомютърите в по-голямата си част не са нещо наподобяващо настолният ви компютър. В някои случаи те са построени с 86х процесори от AMD и Intel или GPU от Nvidia, като това е връхната точка, където всякакво сходство между двете системи просто приключва моментално. При изработването на тези екстравагантни устройства обикновено се използват персонализирани изчислителни единици които обикновено разполагат с множество възли – CPU, GPU.

В случая на Cray XK6, всяка единица съдържа по четири възела, а всеки възел се състои от 16-ядрен процесор AMD Opteron и GPU Nvidia Tesla, състояща се от 16 или 32 GB RAM. Интересна подробност е, че тези възли са свързани заедно със оптична взаимовръзка. Представяйки си че тази взаимовръзка доставя десетки хиляди възли по стелажите на машината само говори по себе си за нейната мощност.

Приложение

Главната им цел е предназначена да се използват, както споменахме в различни високопоставени организации. Една от тях е НАСА, които използват такъв тип технология за извършването на космически проучвания, изследването на тъмната материя съставяща Вселената и не на последно място за контролирането на своите совалки, достигащи до различни дестинации из космоса.

Освен тях, те се експлоатират за сложни математическо интензивни научни проблеми, включително симулиране на тестове за ядрени ракети, прогнозиране на времето, симулиране на климата и най-вече за тестване на силата на криптирането. Под време ние визираме, че благодарение на тях, специалистите могат да прогнозират метеорологичните условия за няколко години напред. Това включва предвиждането на степента на валежите, ураганите и евентуално цунами в целевите райони около Атлантическия океан.

 Мейнфрейм компютри

В зората на технологиите мейнфрейм устройствата бяха огромни и можеха да запълнят цяла стая или дори цял етаж. Но с напредването на времето размерите им започнаха да намаляват, докато мощността им се увеличаваше, а наименованието им отпадна от употреба. Въпреки това все пак е още възможно да чуете този термин, особено в големите компании, които използват огромните машини за разработването на милиони транзакции всеки ден, като в същото време работят за задоволяването на нуждите на стотици, ако не и хиляди индивидуални потребители.

Мейнфрейм системите са много по-евтини от предходният вид, но за съжаление притежават по-ниска мощност на обработка. Независимо от това, те са на второ място по-ефективност и намират приложение в множество насоки. Главно това е както казахме във фирми, занимаващи се с огромно количество данни, като например правителствени организации и големи корпорации. Също така поради техния размер и висок капацитет на топлина, обикновено се съхраняват в специализирани помещения с големи климатизирани съоръжения.

Софтуер и хардуер

Мейнфреймът за разлика от днешните PC е фокусиран главно върху това да бъде надежден, достъпен и лесен за обслужване. Съвременните компютри се изграждат със стандартен централен процесор (като версията х86), а софтуерът е записан с помощта на съществуващи CPU кодове. Но причината доказваща, защо именно мейнфрейм са толкова солидни е, че хардуерът и софтуерът им са съвместно проектирани.

Ако операционната система на настолната ви техника трябва непрекъснато да изпълнява сложни задачи, то тогава се записва една рутинна схема от процесора който за жалост върши цялата работа. Но в мейнфрейма обаче нещата са съвсем различни, тъй като се проектират и инсталират специализирани схеми, посветени на конкретно зададените задачи.

Например това може да бъде схема за криптиране и дешифриране на данни или за изпълнение на Java код. Съществуват и специални схеми позволяващи разговор с дискови устройства и принтери, така че процесорът да не се обвързва с дреболии. И разбира се има и един специален метод предназначен да предотвратява корупция на данни.

Въпреки това най-голямата им сила за която не много хора знаят се крие в начина им на използване. Тази скрита функционалност често пъти представлява масивна паралелна обработка на транзакции. С други думи, умението на един технически екземпляр да комуникира едновременно с десетки хиляди потребители и/или други системи.

Приложение

Основното им приложение е внедрено в правителствената обработка на данни, банкирането и застраховането. От страна на правителството те използват този тип електронни устройства за обработка на информация и преброяването на данъчни изчисления. Това се дължи на огромните суми от данни, които се събират през цялата година, както и на желаното количество точност, необходимо за планиране.

Мейнфрейм намира употребление в банките, застрахователните компании и институции за висше обучение, където влизат в пряка употреба за съхраняването и обработването на указания. Освен това те се прилагат и в по-големи организации, занимаващи се с милиони клиенти, като например неправителствените такива.

Видове компютри – наръчник на купувача – 13794

Сървъри

Устройства които са оптимизирани да предоставят услуги на други системи, посредством мрежа наричаме сървъри. Те имат мощни процесори, много памет и големи твърди дискове чрез които успяват да осъществяват тази функция безпроблемно. За разлика от настолния или преносимия компютър се различават коренно по структура и употреба. Те осигуряват захранване под формата на локална мрежа (LAN) или през интернета.

Приложение

Малките и големите компании винаги разчитат на това устройство, за да изпълняват редица дейности, като например :

 • Предоставяне на информация
 • Обработка на поръчки
 • Проследяване на данни за доставка
 • Развиване на научни формули и т.н.

Също така те често се съхраняват на стелажи в специална стая, която в някои видове компании може да наподобява на складове.

Видове компютри – наръчник на купувача – 13795

Работни станции

Работната станция или ‚‘’ Workstation’’ е просто един настолен компютър, използван за инженерни приложения (CAD/CAM ), разработка на софтуер и други подобни видове програми, които изискват умерено количество изчислителна мощност и сравнително висококачествени графични възможности.

Повечето от тях имат изключително мощен процесор, допълнителна памет, твърд диск с голям капацитет, графични адаптери от висок клас и подобрени възможности за изпълнение на специална група от задачи, като това например могат да бъдат –  3д графика или разработване на игри. Общите операционни системи върху които функционират са UNIX и Windows NT.  Специфичното при тях е, че освен като самостоятелни системи те могат да се свързват заедно, за да образуват локална мрежа.

Имайки предвид че тези машини са качествени и предназначени за сериозен бизнес тяхната цена не е евтина. Докато най-технологично слабите струват няколко стотин долара, то по-мощните лесно варират двойно от 1500 долара нагоре.

Понякога дори е възможно те да бъдат оставяни за една нощ, за да извършват допълнителна работа. Именно затова е препоръчително, ако евентуално ще закупувате такъв то той да бъде от малко по-скъпо струващите екземпляри, тъй като нискотарифните се изграждат от доста ненадеждни компоненти.

Приложение

Въпреки че имат прилики с настолните компютри, като цяло се различават в това, че са предназначени за определени потребители. Обикновено това са инженерни или мултимедийни фирми и компании, които закупуват тези свръх-технологични системи за служебни средства на своите служители.

Видове компютри – наръчник на купувача – 13796

Микрокомютъри

Както подсказва името, те са най-малката категория, но въпреки това не бива да бъдат подценявани изобщо. Има различни видове компютри, всеки от който е проектиран за конкретна роля. Въпреки че суперкомпютрите имат най-желаните спецификации за повечето потребители, микрокомпютрите доминират изцяло на пазара за електротехника.

Под тяхното наименование спадат следните видове от които ще бъдат разгледани най-често използваните :

 • Преносимите компютри
 • Настолните компютри
 • Игровите конзоли
 • Нетбуци
 • ПДА устройства
 • Мобилните телефони

Разпространението им е предимно доста високо, тъй като са едновременно достъпни и лесно преносими. Основните производители на микрокомпютри включват известните марки на – Apple, Dell, Toshiba, Samsung и HP.

 

Приложение

 • Употребата им е безкрайно широка,повечето потребители, притежаващи например лаптопи ги използват за обработка с приложения, като Microsoft Word и Adobe, както и за сърфиране в мрежата. По същество тези програми са по-леки и изискват минимален ресурс за стартиране.
 • Друго приложение на тези устройства може да срещнете в повечето колежи и институции за висше образование. Студентите разполагат с възможността да се оборудват с такава техника за изследователски цели и достъп до онлайн библиотеки.
 • Освен това масово се забелязва използването на лаптопи от редица развлекателни агенции и DJ-и, както и ПДА устройстваза развлекателните си дейности. А повечето потребители на телефони намират устройствата за супер практични, тъй като чрез тях те могат да говорят със своите близки и разбира се да съхраняват любимата си музика, видео и игри за лично забавление.

 Финални насоки

Като цяло в зависимост от вида на дейността, която ще изпълнявате в голям процент от случаите настолния компютър или лаптопът биха били най-подходящият инструмент за вас. Въпреки това обаче е често срещано да се прилага една обичайна практика, където масовата част от хората купуват тези машини, без първо да оценят степента на своите нужди.

По този начин те пресилват компютъра или го използват непълноценно за елементарни задания. Именно заради това е обезателно важно, внимателно да обмислите конкретната ситуация, в която се намирате преди изобщо да прибегнете към крайно решение в магазина, за да се предпазите от това да бъдете разочаровани на по-късен етап.

 

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.