iZone.bg
Съвети

Процесорите AMD

от Мартин Шолев 9 мин. за прочитане
  1. Процесорите AMD

Компютърните системи са революционните електронни устройства, които промениха ежедневието на обикновените потребители по цял свят. Подобно на всяка друга технологична машина и те се състоят от поредица движещи се части, чиято комбинация отговаря за тяхното цялостно функциониране.

За да може вашият настолен или преносим компютър да постига максимална производителност е необходимо, компонентите му да работят в синхрон. От всички обаче най-съществените са без съмнение процесорите. Причината за това е, защото те отговарят за скоростта на изчисленията в уреда, а те от своя страна са най-значимия фактор.

Независимо дали ще използвате компютъра за развлечение или работа, вие непрекъснато ще се нуждаете от задоволителна производителност в точно това отношение. В противен случай дори изпълнението на най-леките задания ще отнема много повече време от обичайното.

Днес едни от най-известните марки процесорни чипове са – Intel и AMD. Макар че, Intel се срещат в редица компютърни системи, компанията AMD предлага значима конкуренция, така че в широката им продуктова линия със сигурност ще откриете нещо, което да ви послужи.  Ето затова ще се постараем да ви я представим подробно.

 

История на процесорите

Преди да продължим към съществената част обаче е редно да споделим основите на бързо развиващата се марка. Глобалната компания позната под цялостното наименование – Advanced Micro Devices (AMD) е специалист в производството на полупроводникови компоненти, предназначени за употреба в компютърните системи.

В богата им производствена селекция ще срещнете най-различни видове електроники, но от всички най-отличителните са несъмнено процесорите. Все пак AMD е основен производител и доставчик на тях, така че е разбираемо защо цялото внимание на производителя е насочено изцяло към високо функционалните чипове.

Като цяло всичко започва през далечната 1969 година, когато Джери Сандърс полага основите на компанията в щата Калифорния. Макар скоро настъпили в този бранш, за изненада на мнозина през 1970 година, те пускат своя първи продукт, който две години по-късно стана изцяло достъпен към обществото.

Реално погледнато, средата на 70-те и 90-те години е изключително важен период за AMD, тъй като това е фазата, в която те започнаха да произвеждат компютърни процесори.  Въпреки тогавашното надмощие на производителя Intel, американската компания успя да постави акцент върху своето качество, за да се докаже на световната сцена.

В крайна сметка не отне много време докато се появят първите успешни резултати. През 2000 година, AMD представи процесора Athlon с 1 GHz, който бе способен да работи без проблем с операционната система на Windows. Това от своя страна, превърна компанията в сериозен съперник на пазара за компютърни чипове.

До ден днешен предполагаме, че всеки е чувал за разпознаваемия бранд. Електронните компоненти произвеждани от него са висококачествени и надеждни, като се разпростират от процесори за персонални компютри до процесори за по-специализирани електроуреди. Именно това ги прави сериозен претендент, който е способен да измести Intel от върха.

1666213228_ndLjSYJccJL6Fn9R_jdmD6qGtRoL2fv4SbEN_0

Видове и подвидове

Всяка година марката AMD надгражда своите процесорни линии с все по-нови и нови технически характеристики, както и възможности. По този начин те наложиха своето превъзходство на световния пазар, тъй като продуктите им абсолютно винаги пристигат с добра производителност, която е способна да издържи дори и на най-тежките натоварвания.

Ако все още не сте осъзнали, процесорът е действително мозъкът на вашата компютърна система. Главната дейност на компонента е да обработва изчислителни процеси при стартирането на програми или извършването на всякакви по вид дейности. Към това число включваме дори и извличането на различни по размер файлове.

 ще се осъществява за броени секунди. Въпреки това обаче имайте предвид, че по време на работа процесорите на AMD отлагат повече топлина, така че допълнителният вентилатор няма да бъде излишен.

Следователно едни от най-популярните видове, които ще срещнете на пазара са съответно :

  • AMD A Series
  • Ryzen Series
  • Athlon Pro
  • Ryzen Pro

Всяка една от тях се различава, както по характеристики, така и по предназначение. Макар това да е факт, ние ви уверяваме, че независимо от разновидността към която ще се насочите вие отново ще откриете задоволяваща производителност. Така скоростта на вашата настолна система ще бъде повече от несравнима.

От всички изброени предполагаме, че едва ли някой не е чувал серията Ryzan, която е :

  • Ryzen 3
  • Ryzen 4
  • Ryzen 7
  • Ryzen 9
  • Threadripper

Подобно на своя съперник, производителят използва сходна схема за именуване на своите модели. Колкото по-голям е номера на модела, толкова по-мощен е и съответният процесор. Водещите в това число са представителите на - Ryzen 9 и Threadripper, които разполагат с невероятни стойности.

Също така към името им е възможно да срещнете и допълнителна стойност обозначена със знака – X. Реално погледнато това е допълнително обозначение, което подсказва, че версията, която разглеждате е малко по-бърза от базовата разновидност.

 

Приложение на процесорите

Със своя надежден набор от компютърни компоненти, AMD постигна изключително голям успех. През последните няколко години, хитовите им серии процесори - Ryzen и Threadripper грабнаха вниманието на мнозина, благодарение на фантастичните им спецификации, които им позволяват да се употребяват за абсолютно всичко.

Това от своя страна, допринесе за сериозно притеснение на най-големия им противник, който е без съмнение - Intel. Все пак професионализмът на AMD доказа своята стойност, като внедри своите електронни приспособление в редица сфери, за да отговори на глобалните предизвикателства.

В този ред на мисли е напълно възможно да срещнете приложението им в следните няколко сектори :

  • Научно изследователската дейност
  • Масовото производство
  • Медицинската диагностика
  • Защитата на данни

С преминаването на 2020 година, научните изследвания навлязоха в нова ера, която е с огромен потенциал. Ето затова, не случайно някои от националните лаборатории на световно ниво се обърнаха към компанията на AMD, като я избраха за доставчик на основните компоненти за техните суперкомпютри.

Съдействието им определено ще окаже ефект, тъй като електронните единици създадени от тях ще бъдат максимално оптимизирани. А насоката към която ще се поеме е именно изкуственият интелект и машинното обучение, за да се даде възможност за бъдещото им внедряване в изследванията.

Друг глобален проблем, който с течение на времето става все по неизбежна част от нашето ежедневие е сигурността върху потребителските данни. Макар че браншовете за предотвратяване и отстраняване на тези уязвимости изнемогват, намесата на висококачествения производител осигури несравним потенциал.

Благодарение на техния иновативен подход към сигурността, процесорите на производителя са напълно способни да помагат на фирмите да защитят своите данни. Типичен пример за това е технологията Memory Guard, която предоставя криптиране на паметта в реално време, за да я предпази от физически атаки, като кражба или загуба.

1666213228_dfXKXOHItAFhBKP0_qBWPxkAVlq1c83I7LUs_1

Съвет на iZone ?

Обикновено най-основния въпрос, който е задаван масово от потребителите е към какъв вид процесор да се насочат.  За да може, компонентът да бъде идеален за вас е от значение да обърнете внимание на марката, вашия бюджет и най-вече бъдещи цели.

  • Когато сте на пазара за нов процесор е сравнително лесно, мигновено да се насочите към най-скъпите видове, които обещават възхитителна производителност. Въпреки това обаче е редно да се помисли, дали тази скъпоструваща инвестиция ще отговори подобаващо на вашите очаквания.
  • Ако възнамерявате да извършите стандартни процеси, като сърфиране в интернет пространството или гледане на филми, едни от най-основните разработки на AMD ще ви вършат повече от чудесна работа. Като експерти в тази сфера, ви съветваме винаги да пазарувате в рамките на разумното.
  • Реално погледнато в някои случаи, например е по-подобаващо да се насочите към Ryzen 7, отколкото Ryzen 3. Причината за това е, защото в дългосрочен план е напълно възможно да осъзнаете, че се нуждаете от малко по-висока производителност, но ъпгрейдването на този етап ще струва сравнително доста.
  • Също така е редно да добавим, че е от значение да обръщате внимание на вашата дънна платка. Винаги избирайте марка, която да бъде съвместима за работа с нея, тъй като в противен случай ще се наложи да връщате продукта, за да поръчате нов.   

 

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.