iZone.bg
Съвети

Най-популярните офис приложения и какъв компютър ни трябва за тях

от Георгиос Стамос 11 мин. за прочитане
  1. Най-популярните офис приложения и какъв компютър ни трябва за тях

Съществуват различни видове офис приложения, всяко от които е със своите предимства и недостатъци. Те се делят на различни видове по своето предназначение - за комуникация, офис пакети, имейли, инструменти за сътрудничество.

Ако се интересувате от офис приложения, тази статия е за вас. Тук ще ви представим едни от най-популярните офис приложения и техните специфики, плюсове и минуси. Ще ви ориентираме относно това какви компютърни ресурси са необходими за безпроблемното им използване. 

Какво представляват бизнес приложенията?

Офис приложенията са отлични инструменти за постигане на производителност в офиса и ефективна обработка на данни. Те предлагат различни функции за създаване и обработка на текст, таблици, презентации, графики и всеки тип приложение се различава по набор от функции в зависимост от компанията създател.

1666213043_8kqXyCjijSIRTPQf_3gAYl2r3kgiTXZKkluB_0 

Представяме ви едни от най-популярните офис приложения

MC Office

1666213044_CvOL0a1jouSqqY3S_ehSSVXlF8hHGcSOhOdS_1

Microsoft Office е офис пакет, който е разработен на базата на тенденциите свързани с обработка на текстови документи, електронна поща, бази данни, таблични данни, презентации.Този вид офис приложение включва няколко вида приложения за обработка на документи от почти всеки тип.

Стандартният комплект на Microsoft Office включва :

  • Microsoft Office 2007 приложения и програми
  • Microsoft Office 2010
  • Microsoft Professional 2013
  • MS Word
  • MS Excel
  • MS Powerpoint
  • MS Access
  • MS Publisher
  • MS Outlook

Google Docs(Гугъл документи)

1666213044_oQWnHUQla7lAM1jD_i6xdiJ1i5BXA6Axvui9_2

Както повечето от вас знаят, приложението Google Docs е безплатно офис приложение на Гугъл, което  се базира на работата с облачни услуги.Тъй като е уеб-базирано приложение, то може да се ползва на всички видове устройства и десктоп операционни системи, включително Android и iOS.

Google Docs е част от колекцията от приложения на Гугъл познати като G Suite и съществува вече повече от 13 години.

Приложението основно се фокусира върху използването на услугата Google Drive Cloud. В него можем да прехвърляме файлове, които са създадени с други програми и да редактираме текстови документи.

Прехвърлянето на файлове  се извършва по ефективен начин, тъй като няма загуба на данни и сложно форматиране.

Приложението предлага достатъчно функции, които биха свършили работа, ако трябва да обработвате не много сложен текст, който изисква  минималната степен на форматиране. Има и различни опции за споделяне на данни.

Предимството на Google Docs е, че предлага удобен достъп до облачни услуги и се характеризира с удобен интерфейс и гъвкавост. Предлага се на 83 езика и е съвместимо с приложенията Google Keep, Calendar и Tasks и поддържа форматите Microsoft Office.

1666213044_LO48zKsIsogXwTgP_E0gM1ZlRGx8dEJ8OBMm_3

 Недостатъкът на приложението е, че не предлага обширен набор от функции, а по-скоро базови такива. Не са особено подходящи за преглед на тронни таблици.

Ако искате да разглеждате презентации например, трябва да се съобразявате със зададените им параметри, тъй като няма функции за създаване и редактиране.

Dropbox Paper

1666213044_x0R2YMiZxhDR82gp_gMcoXtjne3Y4DEXWLhb_4

Това е популярно бизнес приложение, създадено от компанията за хостване на файлове чрез облачни услуги Dropbox. Приложението се характеризира с изчистен от детайли интерфейс и предлага опции за лесно споделяне на файлове.

Dropbox Paper е създадено с основната цел да осигури възможност на голям брой потребители да редактират файлове по едно и също време.

Предлага спeциaлнa ceĸция зa  peдaĸтиpaнe нa иcтopиятa, cлeдeнe нa бpoя нa дyмитe, вpъщaнe ĸъм пpeдишни вepcии нa дoĸyмeнтитe, проверка на ĸoмeнтapите пo иcтopиятa. Разполага също и с фyнĸция зa дoбaвянe нa ĸoдoви cнипeти.

1666213044_AyWAMqjKzzVWQ4Ts_FxXb383u08hwWNIkpXP_5

Приложението е уеб-базирано, така че с него може да се работи на различни устройства и десктоп операционни системи, от които Windows, Linux, macOS, Android, iOS.

Предимствата на това приложение са минималистичен дизайн, лесен достъп до необходимите инструменти, добра съвместимост с Google Drive, Spotify, Trello, Framer, InVision, Figma.

WPS Office

1666213044_2cMlH6EFFb8E4QRH_64UeT03ttgpRaEXvZQg_6

WPS Office e популярно офис приложение създадено от китайската компания KingSoft. Може да се ползва на различни видове платформи и представлява само едно офис приложение, а не офис пакет.

WPS Office има безплатна съкратена и платена пълна версия и предлага облачни услуги, инструменти за създаване и редактиране на текстови документи, таблици, презентации както на различни мобилни устройства, така и на компютър.

Офис приложението има отлична съвместимост с Microsoft Office и разполага с удобен за ползване интерфейс, който включва три модула - Writer, Spreadsheets  и Presentation. То има различни видове вградени шаблони, опции за създаване обработка на PDF файлове. 1666213044_EBNv5WjKTqhU77Bm_lFnfMrhdIrO4ufdJRNN_7

WPS Office е напълно безплатно офис приложение, но  е налично и в платена версия, която предлага разширени функции и покупки, които потребителят може да избере.

Освен като уеб приложение офис пакетът може да се инсталира и на  Linux, macOS, Android, iOS, Windows. Версията на приложението за Android заема само 38 MB.

Друго предимство на това офис приложение е неговият модерен интерфейс, с който всеки потребител може да работи лесно.

Едно от нещата, с които се отличава WPS Office , е вграден скенер, който предлага опция за дигитализиране на текста.

Някои от файловите формати, които поддържа са :

  • PDF
  • DOC
  • RTF
  • DOT
  • PPTX
  • TXT
  • HTML и има добра съвместимост с Microsoft Office и Google Docs

Недостатък на приложението е, че не предлага отворен код и при безплатната му версия има реклами.

Libre Office

1666213044_rKQuZG7eMl3rufr3_Im8677GsPsCGGLeMUkB_8

Libre Office е безплатен пакет от офис приложения, който е сред най-известните офис приложения в света. Приложението е с отворен код  и се предлага с класически и модерен дизайн на интерфейса, ribbon меню. Разполага с богат набор от функционалности.

Има добра съвместимост с Microsoft Office, удобен за ползване потребителски интерфейс, различни видове вградени темплейти, авто поправка и проверка на правописа, както и поддържа различни файлови формати –PDF, Office OpenXML, файлове с разширения.docx; .xlsx; .pptx и други видове.

1666213044_5cx5dywv2iSpaUVQ_GQZDyGEeyoZSlOlV4KO_9

Libre Office може да се използва за прехвърляне на файлове от облачни услуги. Предлага също опцията за повече от един прозорец като по този начин потребителят може да редактира два файла едновременно.

Приложениeто LibreOffice предлага различни модули :

  • Writer
  • Calc
  • Impress
  • Draw
  • Math

Writer е модул наподобяващ Microsoft Word за текстообработка, писане на книги, зареждане на изображения и диаграми.

Calc е модул подобен на Microsoft Excel, с който можем да създаваме и обработваме spreadsheets и да използваме формули.

Impress предлага същите функционалности като Microsoft Powerpoint. С този модул можем да създаваме и редактираме мултимедийни презентации.

С помощта на Draw модула можем да създаваме скици, диаграми и планове, а в модула Math можем да ползваме редактор на различни математически, физични, химически или електрични уравнения

Модулът Base пък ни предлага възможността да обработваме различни видове бази данни.

Приложението е налично за операционни системи Linux, macOS и Windows. Повечето Linux дистрибуции се предлагат с инсталирано Libre Office приложение.

SoftMaker FreeOffice

1666213045_8rQSSwM6Zy4rI11G_6CLEXXY5iu08qux20VN_10

FreeOffice е безплатно офис приложение на немската компания SoftMaker Software, което предлага пълен набор от офис програми за тесктообработка, създаване и редактиране на таблици и презентации.

Представлява алтернативно приложение на Microsoft Office за операционни системи Linux, macOS Windows.

Приложението има пълна съвместимост с Microsoft Office и поддържа файлови формати като PDF, EPUB, ODF и EPUB.

1666213045_SPa6TczoCt3TuHYV_84sEZppINte8WRKLYnz_11

FreeOffice предлага общо четири интерфейса, като потребителите могат да избират от два интерфейса с модерен дизайн и ribbon меню и от два с класически дизайн с плоски или 3D икони.

Разполага с опции като модерен и удобен за ползване интерфейс, настройка на дизайна.

Приложението се предлага и в платена версия, при която са налични още допълнително функции. Недостатъкът на приложението е, че не предлага отворен код.

Quick Office

1666213045_uPqDw4YciSYbiZps_buI3KnG2Woe1SmsqXIq_12

Това приложение може да се използва лесно на различни устройства. Предлага редица функционалности, от които редактиране на думи и текстообработка, Excel, Power Point, Cloud Storage съвместно с други приложения като Icloud, Google Docs, Evernote или Dropbox.

Приложението има вграден файлов мениджър и поддържа различни видове файлове, от които zip, PDF,  DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT и PPTX формати. С него могат да се изпращат документи директно от приложението чрез SMS и Bluetooth.

Също така предлага също и поддръжка на външен дисплей за презентации.

 

Polaris Office

1666213045_LVzePOk1O1ivAgyD_j9aMOsrsUmgdZP1sfTG_13

Polaris представлява официално офис приложение за Android и е особено подходящо за работа на таблет. Удобно е за ползване и предлага опция за облачни услуги и редица функции за сътрудничество. Приложението предлага опция за създаване и редактиране на PDF файлове.

За разлика от офис пакетите на Microsoft и Google, това приложение се разпространява само като приложение, а не под формата на офис пакет. Това следователно е добро решение за спестяване на място в картата памет на устройството, на което се ползва.

1666213045_6MepFph6Tj9XAzzr_EiJmcUWkryGdz1O7h6G_14

Polaris Office има безплатна и платена версия. Едно от предимствата му е, че може да се ползва на различни устройства и поддържа по-голямата част от Microsoft форматите.

Приложението съдържа модули, които са подобни на Word, Excel Power Point, както и такъв подобен на Notepad.

Недостатъкът му е, че безплатната версия на приложението съдържа реклами.

Office Suite

1666213045_p7ZhGBsXjuaJRhTD_v0oQ2N7vVxxyTHzoQBo_15

Този вид мобилно офис приложение се появява на пазара през 2004 г. В момента предлага богат набор от функции и е налично с безплатна версия и вградени покупки. Поддържа различни видове файлови формати, сред които ODT и CSV.

Потребителите на приложението могат да се възползват от услугата за облачни услуги и разполагат с 5GB дисково пространство. 1666213045_5wSeaDaq0H9XxXGb_zmhWdvBix47nnfrAyDv_16

Това бизнес приложение се характеризира с опростен и модерен интерфейс и се предлага с безплатна и платена версия.

Предлага опция за създаване и обработка на :

  • текстови документи
  • PDF файлове
  • презентации
  • електронни таблици

Office Suite предлага облачни услуги, опцията за свързване на облак от трети страни, свързване на личен FTP и локален сървър.

Приложението предлага и инструменти за сканиране на документи и опция за дигитализиране на документ в Word или Excel по избор.

Docs to Go

1666213045_bBEnXGRYgSFV0c87_bVXQBF3fU76gAmCzmX9_17

Docs to Go е офис приложение за Android, което предлага възможност за разглеждането на файлове в различни формати, от които Microsoft Office и PDF. Потребителите могат да се възползват и от платена версия на приложението, където може да се използват облачни услуги.

 

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.