iZone.bg
Съвети

На коя марка гейминг компютри да се спрем и защо?

от Георгиос Стамос 21 мин. за прочитане
  1. На коя марка гейминг компютри да се спрем и защо?

Ако сте запалени по гейминга, със сигурност ви вълнува темата за това кои са най-добрите марки компютри за игри.

За начинаещите геймъри, които тепърва навлизат в света на гейминга може да бъде трудно определянето на кой компютър за игри е подходящ визбор.

В момента на пазара съществува богато разнообразие от компютри от различни класове по отношение на своето качество, цена и набор от функционалности.

Както знаем, когато става въпрос за компютри цената и качеството вървят ръка за ръка. Това е в особена сила за геймърските компютри. Колкото повече нараства цената, толкова повече се увеличават възможностите на самия компютър.

1666212584_AJe2RLuvHKjSrxRQ_IGURqh40Actc7Ss2Fha_0

Да не забравяме и факта, че от наличието на определени елементи в конфигурацията зависи и цялостното представяне на машината. Това важи както за настолните компютри, така и лаптопите предназначени за игри.

Цената и качеството на един компютър за игри зависи основно не само от марката и външния дизайн, но и от:

  • вида на отделните елементи
  • продуктивността на конфигурацията
  • опциите за ъпгрейдване на компютърните компоненти
  • нивото на шума при работа

Едни от основните фактори, които определят цената на един геймърски компютър са:

  • вида на процесора
  • размера на  оперативната памет
  • захранването, кутията
  • вида на охлаждането (дали е въздушно или водно)

Хората, които за първи път си търсят геймърски компютър, биха се объркали не само от разнообразието на модели, но и от някои от спецификите на различните модели геймърски компютри.

1666212585_SkPMjRWNZvyu449R_8Z3bLm8FGo8EaXYBUzx_1

Пример за объркваща специфика например е фактът, че  цената на SSD хард диска е няколко пъти по-висока от тази на HDD диска, който е по-голям от обем.

Понякога по-евтини модели  се оказват също толкова добри, а дори и повече, както и моделите от по-висок клас.

Жанровете на игрите също имат значение за избора на гейм конфигурация. Различните видове игри натоварват различни компоненти от гейм конфигурацията.

Що се касае марката, то най-добрите водещи марки за геймърски компютри са:

  • Asus
  • Dell
  • HP
  • Acer
  • Lenovo
  • Alienware
  • MSI
  • Razer
  • Gigabyte & Aorus

Ако сте начинаещи в гейминга и имате въпроси по отношение на това кой е най-подходящия компютър за вас, ние ще ви дадем някои полезни насоки.

1666212585_d3aYatcTGnjURGA1_zov4QEcgR39Iio2apQN_2

Нека разгледаме различните видове марки геймърски компютри, както и факторите, които определят избора на гейм машина.

Кои неща трябва да вземем под внимание при избор на геймърски компютър?

Бюджет

Съществува спор кое е по-изгодно в дългосрочен план: да си вземем чисто нов компютър или компютър втора употреба. Всяко едно от тези решения крие своите предимства и недостатъци.

Когато става въпрос за геймърски компютри обаче, въпросът дали да си вземете нов или употребяван компютър зависи главно от това какви игри искате да играете.

Ако изберете опцията да си вземете нов компютър за игри, то разполагате с два варианта- да изберете компютър от висок или нисък клас.

При високия клас геймърски компютри имате възможността да използвате две видео карти, които да пускате в различни режими.

От друга страна при ниския клас геймърски компютри  съществува ограничение откъм броя на заглавията, които можете да играете.

Ако искате да играете на максимум най-новите заглавия и по-големи игри, то евтин геймърски компютър от по-нисък клас няма да удовлетвори изискванията ви.

За по-известните игри е хубаво да заложите на възможно най-добър хардуер. Цената на хубавите геймърски лаптопи обикновено започва от 2000 лв.

Ако пък се насочите към покупката на геймърски компютър втора употреба, в такъв случай рискувате да се ограничите откъм брой заглавия, които можете да играете.

1666212585_pHnpiYRvx0AkPTWL_mTMPsIJP7UU8Q13C3HT_3

Тип монитор

Мониторът е важен компонент, когато става въпрос за компютърна геймърска система. Красивата графика е едно от нещата, на които се дължи доброто гейм изживяване.

Знаем добре, че видеокартата е важна, когато става въпрос за избор на геймърски компютър. Но ако разполагаме с монитор от нисък клас, то няма голямо значение каква ще е видеокартата, защото няма да можете да се насладите напълно на изживяването, което предлага играта откъм картина.

Ако сте се ориентирали към геймърските лаптопи, то екраните на повечето модели са 15 или 17-инча. Има също и 18-инчови и 14-инчови. Важно е да знаете, че по-големият екран съответно означава по-голямо тегло на лаптопа.

RAM памет

От RAM паметта зависи по какъв начин ще върви играта. Ако искаме играта да върви гладко и без проблеми на компютъра, препоръчва са поне 8 GB RAM памет .

1666212585_RBd9bEg08ilfJjzF_Fbeo9K6pEKlfn5Sh9Ry_4

Някои геймъри избират и по-голяма RAM памет, като тя може да е и 16 GB в някои случаи, което наистина ще гарантира едно гейм изживяване на високо ниво.

За щастие има опция за настройка на паметта при геймърските лаптопи. Това значи, че ако нямате възможност да си вземете лаптоп за игри със 16GB RAM памет, можете да си вземете лаптоп с 8GB и да настроите паметта в бъдеще.

Процесор

Когато става въпрос за покупка на гейминг компютър, инвестицията в добър високопроизводителен процесор винаги си заслужава. Не се препоръчва да се прави компромис с процесора, когато става въпрос за гейминг конфигурация.

Най-натоварващи за процесора са така наречените RTS (стратегии в реално време) и RPG (ролеви игри). Колкото по-сложни са графиките на играта, толкова повече работа се изисква от процесора. 1666212585_QYUIcvm3qrD7885l_HccNxKhicCeH2piUtrE_5

Ако планирате да играете изискващи игри, то се препоръчва да отделите по-голяма сума за качествен процесор. INTEL и AMD са двете водещи марки за процесори на пазара.

Ако искате да играете последните заглавия игри, които са тежки откъм графики, то добра опция за вас са процесор Intel Core i5, Intel Core i7 или AMD Ryzen. Intel Core i9 също е добър вариант за по-изискващи гейм заглавия.

Ако пък целта ви е да играете по-леки игри или по-стари заглавия, добър вариант за вас са Celeron и Pentium.

По-голямата част от игрите изискват по-скоро наличие на качествена видео карта, така че и обикновен Core i5 би свършил работа.

1666212585_en2thZXIqf0q6e0t_o4dRW58bTPOsBzeEAIR_6

Видео карта (GPU)

Изборът на видео карта зависи основно от това на какво ниво сте като геймър и видовете игри, които искате да играете.

Ако искате да играете последните гейм заглавия на вашата конфигурация, то не бива да правите компромис с видеокартата. Марката NVIDIA  безспорно е водещ производител на видео карти в света.

Повечето гейм лаптопи са с графичен процесор Nvidia GeForce GTX или RTX. За начинаещите геймъри добри варианти видео карти са GTX 1650 и GTX 1660, които поддържат повечето гейм заглавия.

Ако желаете да играете повечето популярни игри на високи настройки, за вас подходящи са Nvidia GeForce RTX 2060 и RTX 2070.

Картите памет на Nvidia са с вграден графичен процесор, който ускорява обработката на информация и осигурява по-добра производителност на компютъра. Това съответно  сравнително допринася за гейм изживяването.

Игрите с автомобилни състезания или такива включващи стрелба и битки, в които има FPS и TPS (шутъри от първо и трето лице), изискват добра видеокарта. Тъй като при тях визията и фините детайли са от значение, при тях се използват графични ускорители.

Ако харесвате виртуалната/добавена реалност (VR/ AR) или пък сте преминали на 4K Ultra HD резолюция, то ви е необходима видеокарта от ново поколение като например  RTX 2080 или RTX 2080 Ti.

 

1666212586_2rFIZlLmUIg6iH7t_HofpLHBsOoM6D0Hb3Z8_7

Кутия

Когато става въпрос за геймърски компютри, то колкото по-голяма е кутията, толкова по-добре. По-голямата кутия предлага възможност за подмяна на различни елементи от гейм конфигурацията.

Поставяне на втора видео карта, повече RAM памет – по-голяма кутия позволява повече възможности за ъпгрейдване.

1666212586_lH31ZQNGYm3NTdkH_qG5XCK7aHYrm5CN3y3b_8

Охлаждаща система

Добре работещата охлаждаща система е нещо необходимо  за един геймърски компютър.

Както знаем някои геймъри осъществяват така наречения“овърклок” на процесора, за да направят гейм конфигурациите си по-добри. След този процес процесорът започва да генерира повече топлина, което и съответно създава потребността от ефективна охлаждаща система.

Така впоследствие доста от геймърите заменят въздушното охлаждане на геймърския компютър с водно. Водното охлаждане носи някои предимства за гейм конфигурациите, като например по-тихият режим на работа.

1666212586_sbu7JnH4t7KBpkXf_6q88U5ZSMSV06GZblTI_9

Периферия

При избор на компютър за игри или сглобяване на собствена компютърна конфигурация трябва да се обърне внимание и на периферията. Клавиатура, мишка и слушалки - всичко спомага за по-доброто гейм изживяване.

Периферията също е от значение за един геймърски компютър и най-вече нейната прецизност. И особено когато става въпрос за отборна игра с други играчи.

Ако дори дребен елемент от мишката, клавиатурата или слушалките не работи както трябва, това може да възпрепятства победата ви в определена игра.

1666212586_B37clOHd6ika4xnz_yrYj86iPcOsOjYyXgmp_10

Повечето от нас смятат, че е добре да се инвестира най-много в хардуер, но не бива да се подценява ролята и на гейм аксесоарите в подобряването на качеството на играта.

За разлика от останалите елементи на гейм конфигурациите, висококачествената периферия се предлага на достъпни за повечето потребители цени.

Ако сте едни от начинаещите геймъри, вероятно е вече да сте си задавали въпроса: дали си заслужава инвестицията в готова сглобена гейм конфигурация или сами да си изградите своя собствена гейм машина.

Кое е по-добро-сглобена компютърна конфигурация или готова?

И едното и другото крие своите недостатъци и предимства. В действителност голям брой геймъри създават своите гейм конфигурации сами, което е едно доказателство за предимствата на това човек сам да си направи гейм машина.

1666212586_lUu6vq0DW6KU74lU_XtHH7evnUio5zwcksZH_11

Предимства асемблирана гейм конфигурация

Контрол над бюджета

Когато определите сами какви да са отделните компоненти на гейминг машината ви, вие можете да имате по-голям контрол върху крайната сума, която ще дадете.

Предимства на готовата гейм конфигурация

Подходящ вариант за начинаещи

За тези геймъри, които не разполагат с големи знания относно конструирането на гейм конфигурации, готовите гейм машини са най-добрият вариант. Ако не сте сигурни, че можете да подберете правилните компоненти, по-добре е да се доверите на професионалист или да си закупите готова гейм конфигурация.

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.