iZone.bg
Съвети

Какво е компютър?

от Евгени Илиев 9 мин. за прочитане
 1. Какво е компютър?

Компютърът е едно от най-великите изобретения, редом с колелото, електрическата крушка и телефона.

Компютърът е електронна машина, която може да разрешава различни проблеми, да обработва данни, да съхранява и извлича такива, както и да извършва изчисления по-бързо и ефективно от хората. Устройството манипулира информация или данни. Както вече знаете, може да ползвате компютъра, за да пишете документи, да пращате мейли, да играете на различни игри и да сърфирате в интернет, също както и да го ползвате, за редактиране или създаване на електронни таблици, презентации и дори видеоклипове.

Какво е значението на думата „Компютър“

„Компютър“ идва от латинската дума „компутаре“ , която буквално преведена означава „изчислявам“, „броя“, „смятам“, „мислим заедно“. Та, най-точният превод е „устройство, което извършва изчисления“.

Компютърът е програмирано устройство с определен набор от инструкции за извършване на специфични дейности и генериране на резултати на много бърза скорост.

Според Уикипедия думата „Компютър“ е използвана за пръв път в книгата „ The Yong mans gleaning” от 1613г.

Ето и някои интересни факти:

 • Първите цифрови компютри са разработени между 1940 и 1945 г.
 • Конрад Зузе се счита за „изобретателят на компютрите“.През 1941г. разработи „Z3“ –  първата модерна изчислителна машина.
 • ENIAC е първият електронен компютър, изграден в САЩ. Теглото му е било близо 30 тона.
 • През 1981 г. са представени за пръв път IBM компютрите с процесори Intel и MS-Dos.
 • През 1984 г. са представени за пръв път компютрите Macintosh.
 • През 1985 г. е представена за пръв път операционната система Windows.
 • През 1989 г. влизат в употреба компютрите Intel 486.
 • През 1990 г. е пусната операционната система Windows 3.0 за персонални компютри.
 • През 1991 г.  световната мрежа (WWW) е представена на широката общественост.

Каква е разликата между хардуер и софтуер

Преди да разгледаме различните видове компютри, задължително трябва да споменем двете неща, които са задължителни елементи при всеки компютър – хардуер и софтуер.

Хардуер

Това е всяка част от компютъра ви, която има физическа структура, като клавиатура или мишка. Той включва и всички основни компоненти на компютъра:

 • дънна платка,
 • твърд диск,
 • процесор,
 • оперативна памет и др.

Софтуер

Това е всеки набор от инструкции, които показват на хардуера какво да прави и как да го направи. Софтуер може да бъдат операционната система, която ползвате, интернет браузерите, текстообработващи програми, игри, видео плейъри и др.

Всичко, което правите на вашия компютър се случва благодарение на комбинацията между хардуер и софтуер.

Различни видове компютри – какви са те и за какво ги ползваме?

Когато повечето хора чуят думата компютър, те мислят за персонален компютър като настолен компютър или лаптоп. Компютрите обаче се предлагат в много форми и размери и изпълняват много различни функции в нашето ежедневие. Свикнали сме да ги ползваме за работа и най-често за развлечение. Но, когато изтегляте пари от банкомат, сканирате хранителни стоки в магазина или използвате калкулатор, също използвате компютър.

Настолен компютър

Много хора използват настолни компютри на работа, у дома и в училище. Настолните компютри са проектирани да бъдат поставени на бюро и обикновено се състоят от няколко различни части, включително кутията на компютъра, монитора, клавиатурата и мишката.

Предназначение: В днешни дни, най-често настолните компютри с професионална цел за работа с тежки програми. Може да си изберем компютри с високи параметри, както и монитори с каквито ние пожелаем размери и отлична резолюция за кристален образ. Настолните компютри са предпочитан избор на геймърите.

Лаптопи

Вторият тип компютри са добре познатите ни лаптопи. Това са компютри, захранвани от батерии, които са далеч по-преносими от настолните компютри, което ви позволява да ги използвате почти навсякъде.

Предназначение: Вече почти не може да се срещне домакинство без лаптоп. Устройсвата са се превърнали в неизменна част от нашето ежедневие. Поради тяхната мобилност, компактност и лекота са се превърнали в предпочитания избор при покупка на персонален компютър. Според параметрите си те се делят на различни класове. Според това за какво ще го ползвате може да изберете бизнес клас, лаптоп, който ви трябва само за мултимедия, геймърски лаптопи и т.н.

Таблети

Таблетните компютри или таблетите са компютри, които се държат с ръце. Те са още по-преносими от лаптопите. Вместо клавиатура и мишка, таблетите използват чувствителен на допир екран за въвеждане на текст и навигация. Ipad – ът е пример за таблет.

Предназначение: Таблетите са чудесно решение за сърфиране в интернет, за четене на книги и за ползване на полезни и забавни приложения.

Сървъри

Компютър, който предоставя информация на други компютри в дадена мрежа. Например, когато използвате Интернет, гледате нещо, което се съхранява на сървър. Много фирми също използват локални файлови сървъри за съхранение и споделяне на файлове за вътрешно-фирмена употреба.

Други видове компютри

Много от днешните електронни устройства са основно специализирани компютри, въпреки че не винаги ги мислим за такива. Ето няколко изключително често срещани примера.

 • Смартфони: Много мобилни телефонимогат да направят много неща, които компютрите могат да направят, включително да сърфират в интернет и да играят игри.
 • Устройства, които носим: Технологията за носене е общ термин за група от устройства – включително фитнес-тракери и интелигентни устройства, които са предназначени да се носят през целия ден. Най – известни са „умните“ часовници, които иззимат много от функциите на смартфоните.
 • Четци за електронни книги: изключително навлязло за масово ползвано. Това е електронно устройство, чийто софтуер е специализиран за отваряне на електронни книги. Могат да имат и допълнителни функции, които да ги превърнат в един вид таблет.
 • Игрови конзоли: Игровата конзола е специализиран компютър, който се използва за възпроизвеждане на видео игри на вашия телевизор.
 • Телевизори: Много телевизори вече включват приложения или приложения, които ви позволяват достъп до различни видове онлайн съдържание. Например, можете да гледате видео от интернет директно на вашия телевизор.

PC или MAC

 

Персоналните компютри се предлагат в два основни стила: компютър (PC) и Mac. И двата компютъра са напълно функционални, но те имат различен вид и усещане при работа, а много хора предпочитат или PC, или Мac.

PC

Този тип компютър започва с оригиналния IBM PC, който беше въведен през 1981 г. Други компании започват да създават подобни компютри, които наречат IBM PC Compatible (често наричани за кратко просто PC). Днес, това е най-често срещаният тип персонален компютър и обикновено включва операционната система Microsoft Windows.

MAC

Компютърът Macintosh е представен през 1984 г. и е първият широко продаван персонален компютър с графичен потребителски интерфейс или GUI (ГУИ). Всички Mac-ове са създадени от една и съща компания (Apple) и почти винаги използват операционната система Mac OS X.

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.