iZone.bg
Съвети

Какви параметри трябва да има един лаптоп?

от Хасан Хасан 9 мин. за прочитане
  1. Какви параметри трябва да има един лаптоп?

Разбираемо е всеки от нас да иска да се сдобие с хубав модел лаптоп с повече функции. Обаче при огромното разнообразие от  компютърни модели в момента, покупката на лаптоп се оказва нелека задача. Няма съмнение, че най-новите модели ни предлагат екстрите и функциите, от които се нуждаем. Обаче често не можем да си позволим да си купим последните модели.

От  iZone ви предлагаме добро решение за това. В магазина ни ще откриете богато разнообразие от модели лаптопи втора ръка от висок бизнес клас, които по нищо не отстъпват на новите лаптопи.

Преди да пристъпим обаче към закупуване на нов лаптоп, добре е да помислим за какво точно ще го ползваме и какви точно функции трябва да притежава. Така възниква и въпросът какви параметри трябва да има един лаптоп, за да се нарече добър.

Какво значи параметри?

Има редица параметри, които е хубаво да се вземат под внимание. Няма нужда да ставате компютърен експерт, за да направите правилен избор на лаптоп. Нужно ви е само да сте запознати основно с  параметрите с ключова роля при лаптопите, които ще изброим за вас в тази статия.

Тъй като компютърните технологии се развиват много бързо, най-добрият начин, по който да се информираме относно най-добрите параметри до момента е да потърсим лаптоп ревюта в търсачка или  сайт за технологии. Много сайтове например позволяват на потребителите си да сравняват един модел с друг, за да открият по-лесно този, който отговаря на нуждите им.

Kakvi parametri tryabva da ima edin laptop

И така един от най-важните лаптоп параметри, това е процесорът. Той е представлява двигателя или мозъка на един лаптоп. Тук ще споменем две важни неща за него – марката и скоростта. Добре е един лаптоп да работи бързо, но опцията да похарчим сума пари за най-добрия процесор не е най-доброто решение. Това какво е добре за даден потребител се определя от начина, по който един лаптоп се използва. Ако ще се използва просто за сърфиране в Интернет, имейл, чат и обработка на документи, тогава не е необходим доста бърз процесор. Обаче ако ще използвате лаптопа за игри, то тогава процесорът ще е важен за възпроизвеждането на играта.

Другият важен параметър е  паметта на лаптопа. Тя бива различни видове , но когато говорим за памет на лаптоп, обикновено имаме предвид оперативната памет (RAM). Паметта е пропорционална на скоростта на процесора – едното трябва да се увеличи, за да се увеличи  и другото. Увеличаването на  паметта на компютъра ще му помогне да обработва повече задачи по едно и също време. Правенето на списък с всички програми, които ще се използват ще ни помогне да  определим размера на паметта, необходим за ефективната работа на лаптопа.

Размерът на лаптоп екрана е най-важният параметър за някои потребители, най-вече геймъри и хора, които обичат да гледат филми. На никого не би допаднал прекалено малък екран, но ако не ви трябва за игри и филми, то човек би избрал по-малък екран, който е компенсиран от други специални екстри. Понякога екранът играе важна роля при продажбите на даден модел и ако обърнем внимание, ще разберем, че по-голямата част от цената се пада на екрана.

След като обсъдихме главните параметри, наред е периферията, която подпомага функционалността. Тя включва CD/DVD драйв, диск драйвери и драйвери за хард диск, звукови карти, мрежови карти, USB драйвери и много други устройства. Докато качеството на периферията е от значение, те обикновено се добавят по-късно, като по-голямата част просто се включват  и са готови за използване. Всеки един нов лаптоп ще е оборудван с най-новата периферия.

Периферното устройство, което би могло да има важна роля, е хард дискът- устройството, което съхранява всички файлове на лаптопа. Количеството обем памет на хард дисковете непрекъснато се увеличава. Преди покупка трябва да решите колко хард диск място  ви е нужно. Ако един хард диск е твърде малък, то трябва да си вземем външен хард диск в допълнение към съществуващия вече.

Как да разбера какви са параметрите на компютъра ми?

Например, ако лаптопът ви работи бавно и се чудите дали е нужен ъпгрейд, то това е добра причина да се интересувате какви са му параметрите. В случай, че  искате да купите или продадете лаптоп или да проверите дали възпроизвежда дадена програма или игра,  не изхвърляте оригиналната кутията на лаптопа/компютъра, защото там са написани точните параметри.

Някои лаптопи/ компютри имат стикери с главните параметри. Ако вашият няма такъв, то не се тревожете, защото тук ще ви покажем лесни начини как да ги проверите.

Как да проверим параметрите на централния процесор, RAM паметта, операционната система, видеокартата на всеки един Windows, Mac  или PC  лаптоп?

С Windows 8 е лесно. Просто отидете на най-горния десен ъгъл на екрана, за да изберете Charms. След това изберете Settings>Информация за PC. Това е кратък път, който ви отвежда до Контролен панел> Система и сигурност >Система

При Windows XP or Windows 7 е малко по-сложно. Натиснете десния бутон на мишката на  My Computer и изберете  Properties (при Windows XP е наименувано System Properties). Намерете  къде е System в прозореца Properties  (Computer при XP). Трябва да ви се отвори следния прозорец.

Какви параметри трябва да има един лаптоп
Която и версия на Windows да използвате, вие сега ще можете да видите параметрите на процесора, паметта и операционната система.

Processor ви показва скоростта на централния  процесор и какъв модел е.  Memory (RAM) ви показва с колко RAM работи компютърът. В случая повече е по-добре, но ако имате  32-bit операционна система можете да използвате само 4GB от RAM паметта.

И накрая, ако влезете в  System type ще разберете каква версия на  Windows използвате. С по-новите версии също можете да разберете дали процесорът е 32-bit (x86) или 64-bit (x64).

 Каква е видеокартата на лаптопа ми?

Повечето лаптопи имат вградена видеокарта, отколкото външна. При  Windows 8, отидете в Charms, Settings,  и отидете в прозореца PC (който е показан горе). Сега идете в Device Manager > Display Adaptors.  Ще видите каква видеокарта използва лаптопът ви.

Как да разберем параметрите на Mac?

Обикновено Apple предоставя лесен начин за потребителя да узнае параметрите. В OS X просто кликнете на Apple иконата и изберете ‘About this Mac’.

Какви параметри изисква windows 7?

Ако искате да пуснете Windows 7 на лаптопа, ето какви параметри са нужни:

1 gigahertz (GHz) или по-бърз 32-bit (x86) или 64-bit (x64) processor*

1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) или 2 GB RAM (64-bit)

16 GB налично хард диск място (32-bit) or 20 GB (64-bit)

DirectX 9 графично устройство WDDM 1.0 или по-висока версия на драйвера.

Какви параметри изисква windows 10?

Скорост на централен процесор: 1 GHz или по-бърз процесор

 

RAM памет: 2 GB RAM

 

Видеокарта:

 

DirectX 9 графично устройство WDDM 1.0 или по-висока версия драйвер
Дисплей: 1024 x 600 или повече

 

Свободно диск място: 16 GB налично хард диск място  (32-bit) или 20 GB (64-bit)

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.