iZone.bg
Съвети

Какъв монитор да изберем според нуждите на потребителя ?

от Евгени Илиев 10 мин. за прочитане
  1. Какъв монитор да изберем според нуждите на потребителя ?

За да функционират правилно всички настолни компютри се нуждаят от допълнителен дисплей през който вие, като потребител да виждате какво правите. Мониторите са изминали доста дълъг път от своето създаване.

С въвеждането на плоските екрани и LED технологиите, днес има значително повече възможности за избор, отколкото преди десетилетие. Но въпреки това не всеки знае какъв монитор да си закупи и дали изобщо ще бъде подходящ за настройката на компютъра му.

За щастие, ние сме ви подготвили няколко наставления с които да задоволите вашите конкретни нужни. Освен това ще разкажем и малко предистория за тези принадлежности, тъй като те наистина са една революционна технология.

 

Ранна еволюция

За изненада на мнозина, според първородни сведения добре познатата ни технология е притежава друго наименование. Тя е била по-често срещана, като видеодисплейни единици или на кратко – VDU (Video display units).

Целта на тяхната употреба е била почти, като сегашната с известна разлика. Те са се използвали предимно от компютърни инженери, за да може да се наблюдава състоянието на захранването на техните компоненти. По този начин са разбирали дали устройствата им работят правилно.

Днес обаче нещата са съвсем различни и закупуването на монитор зависи изцяло от вашата нагласа според, която ще използвате компютъра.

Като цяло се разделят на три основни категории в зависимост от приложението им:

  • Гейминг
  • Бизнес и обща употреба
  • Професионална визуализация

Не всеки монитор е създаден еднакво, защото определените му интегрирани технологии и  характеристики осигуряват добри резултати на едно предназначение за разлика от друго. Именно поради това е важно да определите вашите нужни преди изобщо да прибегнете към фазата на купуване.

 

 

 

Коя е най-важната първоначална стъпка ?

Всеки път, когато пазарувате за компютърна апаратура бъдете наясно с факта, че бюджета е първото нещо, което трябва да фиксирате. Мониторите могат да варират значително в цената си и някои екстри няма как да бъдат намерени под определена ценова точка.

Веднъж щом определите бюджета си можете да стесните достъпните опции много бързо, за да се съсредоточите върху продуктите, които отговарят на вашите средства. Това от своя страна е изключително добре, тъй като ще си дадете приоритет на функциите, отговарящи на конкретните ви нужди.

Например да си представим, че разполагате единствено с около 200-250 лв., идеалният монитор, който ще можете да закупите е LED. Ако действително се намирате в такава ситуация ви съветваме да изберете възможно най-големият с най-висока разделителна способност.

Може да не получите никакви специални функции, но поне ще изглежда толкова добре, колкото е възможно. Пък ако не ви устройват винаги може да се обърнете към специализирани магазина за втора ръка техника. Там със сигурност ще откриете дори по-добро на още по-изгодна цена.

Автоматична Чернова – 14489

Характеристики

Успешната покупка до голяма степен зависи от вашите нужди. Причината за това е, защото изискванията ви ще бъдат със сигурност по-различни от тези на компютърен геймър и затова монитора трябва да бъде подходящ за конкретната задача.

Независимо от причините ви съществуват няколко универсални характеристики с които трябва да бъдете запознати винаги и да ги следвате. Благодарение на тях вие ще си изградите повече представа за въпросния продукт и ще разполагате със нужното самочувствие, когато пазарувате.

 

Входни портове

Уверете се, че избраният от вас монитор разполага със същия вид входна връзка, която има компютъра ви. В противен случай е желателно да инвестирате в адаптер, за да ги направите съвместими.

Ако периферното устройство притежава DVI вход, а настолната ви машина има само HDMI изход, то определено адаптерът е неизбежен. Благодарение на него ще можете да свържете двете устройства.

Като цяло съществуват и още три вида портове с които е редно да бъдете започнати. Те са съответно :

  • DisplayPort
  • VGA
  • USB

Докато HDMI,DVI и DisplayPort са всички цифрови връзки, VGA е старата аналогова технология. Тя може да носи сравнително висока резолюция и честота на кадрите, но няма да получите кристално чисти изображения, подобно на DVI.

Чрез USB портовете вашият монитор се превръща в мултифункционално приспособление, тъй като към него вече може да бъде добавен отделен микрофон, смартфон и много други устройства.

И в края на краищата най-добрият избор за много високи разделителни способности и честота на кадрите се дава на конекторите – DisplayPort. Те могат да пренасят, както аудио сигнали, така и видео подобно на HDMI.

За разлика от него обаче, DisplayPort може да се справи с разделителна способност 4k Ultra HD при 60 кадъра в секунда, като дава гладка картина за игри и филми.

 

 

Размер

Точно като телевизорите, размерът на екрана на монитора се измерва по диагонал. Размера е личен избор за всеки, но бъдете внимателни, тъй като той е един от основните приноси за увеличаването в цената.

Като цяло, ако предпочитате по-големи монитори е добре да ги закупите в случай, че ще ги използвате само и единствено за графични цели, като редактиране или фотография. Разбира се в тази насока понякога може и да има изключения за геймърите.

В службата може да откриете, че по-големите или множеството дисплеи помагат значително. Те от своя страна могат да ви направят по-продуктивни, повишавайки вашето внимание и бързина.

При условие, че не използвате настолният компютър толкова често ви съветваме да не вземате огромни периферни устройства, за да ги използвате удобно на бюрото си. Също така избягвайте размери над 34 инча, защото са прекалено големи за нормалните стандарти.

Автоматична Чернова – 14490

Съотношение на страните

Съотношението е друг важен фактор, който не е за пренебрегване в никакъв случай. Повечето продавани технологии използват същата пропорция, като телевизорите (16:9), за да осигурят идеално гледане на видео.

По отношение на професионалните цели може да използвате 16:10, който е малко по-висок. Въпреки това откриването му е сравнително трудно, но ако все пак попаднете на такъв не се замисляйте и за миг.

Стандартът 16:9 е идеален за повечето потребители, но днес започнаха да набират популярност нови видове монитори. Те са ултра широки и са проектирани за мултитаскинг върху множество прозорци, осигурявайки широкоекранно зрително поле. Съотношението им е 21:9 или по-голямо и са склонни да бъдат на изключително високи цени за разлика от конвенционалните.

 

Резолюция

Всеки един модерен дисплей създава своето изображение чрез решетка от пиксели. Разделителната способност на монитора се отнася до неговия общ брой пиксели, изразени като числова стойност на хоризонтала и вертикала.

В този случай стандартният размер от 1920х1080, всъщност включва над два милиона индивидуални пиксела в дисплея. Най-общо казано, по-високите резолюции са естествено по-добри.

Дори евтините устройства в наши дни вече притежават поне 1920х1080 формат. Тази резолюция е споделена с повечето стандартни LCD телевизори, много телефони, както и голямо разнообразие от други технологии.

Но и тук отново големината определя целта за която ще се използва системата. Високите разделителни способности по-принцип са често предпочитани от бизнесите, докато скромните са за обикновените потребители.

Имайте в предвид, че обикновено монитора изглежда най-добре, когато показва изображение със същата разделителна способност като панела. Конфигурирането на компютъра да го показва с по-ниска резолюция не винаги е решение, особено ако съотношението не съвпада. Това води до замъглено или изкривено изображение.

 

Какво да изберем според приложението ?

Както споменахме безброй пъти досега вида на монитора, който ще изберете зависи изцяло от вашите намерения. Все пак не всеки е подходящ за всяка цел. Ето затова ще ви споделим няколко съвета с които се надяваме да помогнем.

Автоматична Чернова – 14491

Гейминг употреба

За геймърите често графичните процесори имат настройки, които подобряват качеството на визуалните изображения. Те работят в тандем с вашият монитор, но не всички поддържат тази настройка.

Потърсете най-добрите игрови дисплеи, които поддържат тези специфични функции, за да се насладите на високоефективни игри.

 

 

 

Бизнес употреба

В тази сфера най-практичният избор би било използването на възможно най-широка разделителна способност. Ако пък искате да работите върху електронната си таблица, докато същевременно разговарят с колеги на видео връзка то значи 21:9 е идеално за вас.

Ултразвуковите монитори могат да ви предоставят мястото от което се нуждаете, за да разполагате с всичко отворено пред вас. Някои от тях дори разполагат с вградени уеб камери и микрофони за допълнително улеснение на потребителя.

Автоматична Чернова – 14492

Обща употреба

В домашния условия разполагането с монитор, който да бъде отделен от самата машина, може да е голямо затруднение и не винаги си струва усилията. Най-добрият избор в този случай е наблягането на компютри, които притежават интегрирани монитори.

Автоматична Чернова – 14493

Заключение

Очевидно не съществува монитор, който да бъде идеален за всякакви цели и функции. Разглеждайте внимателно спецификациите, когато пазарувате и внимателно обмисляйте вашият избор.

Ако пък не можете да намерите потенциален кандидат, тъй като цените ви се струват прекалено високи не се безпокойте. Днес има толкова много търговци на втора ръка, предлагащи прекрасни и мощни устройства на изключително достъпни цени. При условие, че изберете този подход силно ви съветваме да посетите – izone.bg.

Там ще откриете абсолютно всичко от първа необходимост, като в допълнение към това те ви гарантират качество и най-вече сигурност при покупка.

Евгени Илиев

Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името

IZONE.BG - Шоурум

Лаптопи и компютри втора ръка

България, гр.София, пк. 1702, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 070031023

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивен ден

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи нови промоции и новини.

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

Всички права запазени. © izone.bg. 2021. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици. Itopia LTD 2011-2021.

Количка

Количката е празна.