iZone.bg
Съвети

Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете.

от Мартин Шолев 8 мин. за прочитане
  1. Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете.

Купуването на геймърски компютър може да се окаже доста сложна задача. Трябва да се съобразите не само с бюджета си, но и с параметрите на компонентите, които може да включи той, за да получите най-добрата машина за вашите нужди. Поради тази причина по-долу ще ви дадем няколко съвета, за да улесним вашия избор.

 

Бързо решение:

 

  • Вземете си геймърски компютър втора ръка– така ще ви излезе в пъти по-евтино, може да си направите собствена конфигурация, а с времето да я ъпгрейднете.
  • Стремете се към бюджет от поне 400-500лв. това е минимума за компютър втора употреба за игри; срещу тази сума ще получите геймърска машина, на която можете да играете повечето актуални игри.
  • AMD или NVIDIA – ако искате най – добрите видео карти за гейминг(GeForce е един от най-добрите графични процесори на NVIDIA).
  • Вземете си по-голяма кутия – не се хвърляйте на малки кутии (small form factor). Вземете кутия, в която с времето ще може да замените процесора, оперативната RAM памет и видео картата, както и да добавите допълнителни компоненти.
  • Най-малко 4GB RAM – с мощен графичен процесор(GPU) и достатъчно добър основен процесор(CPU) ще можете да играете на повечето комерсиални игри. За най-модерните и графично тежки игри препоръчваме поне 8GB RAM и четириядрен процесор.
  • Процесор (CPU) AMD, Intel i5 или i7 – за най-новите и тежки игри.

 

1. Бюджет

Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете. – 10193

 

Колко е бюджетът ви, който да е в границите на разумното? Може и да е безграничен, но все пак е добра идея да определите максималната сума, която сте готови да дадете за геймърски компютър.

Геймърските компютри втора ръка са идеално ниско – бюджетен вариант и предпочитан избор сред повечето геймъри и тези, които знаят как да си окомплектоват различни конфигурации според това как на тях би им допаднало.

Вашият бюджет ще определи видовете компоненти, които можете да си позволите. Може да ви харесва идеята да имате две видео карти, които да пускате в различни режими, но ако вашият общ бюджет е много нисък забравете за това.

2. На какви игри играеш?

Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете. – 10192

Ако играете игри, в които сте стрелец от първо лице, тогава графичният хардуер трябва да ви е безкомпромисен в сравнение с изпълнението на процесора. Ако сте фен на военни игри, които не се случват на екрана директно през очите на героя ви, то тогава по-приоритетен е процесора, а не видео картата. Стратегическите игри пък изискват баланс между двете.

Но сливането на жанрове в много игри води точно до това, да не се прави компромис с процесора за сметка на видео картата и обратното.

3. Монитор

Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете. – 10190

Със сигурност те сърбят ръцете да дадеш най-много пари за компютърна конфигурация, която включва най-добрата видео карта, но има и друг основен елемент за идеалната графика – мониторът.

След като сте наясно какви игри ще играете, трябва да помислите за графичния процесор (GPU).  Добър GPU в комбинация с добър процесор могат да се преборят с лекота и с най-тежките графики на най-новите игри. Но пък от друга страна, няма смисъл да хвърляте пари на вятъра за скъпи видео карти ако мониторът ви е посредствен.

Разгледайте нашите предложения за монитори втора ръка.

4. Размер на кутията и дънна платка

Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете. – 10191

Ако си купите вече готова конфигурация от вградени в дънната платка компоненти, които са поместени в малка кутия, в повечето случаи няма да имате възможност за подмяна на елементи с времето за надграждане.

От друга страна, ако инвестирате в по-голяма кутия, с времето към дънната платка ще може да добавите допълнителни елементи, като още RAM памет и втора или трета видео карта. Освен това по-големите кутии ви гарантират повече безшумност, поради наличието на повече въздух, което води до по-добро охлаждане.

5. Процесор (CPU)

Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете. – 10189

Не правете компромис с процесора. Това може да ви направи лоша шега и да развали цялото ви геймърско изживяване.

За по-леки игри, които не изискват толкова много мощност може да изберете Intel Pentium. Но за игри, които изискват по-голяма натовареност най-евтиното ви решение е AMD процесор. Но за най-новите, големи и графично тежки игри не може да минете без процесорите на Intel – i5 или  i7.

6. Оперативна памет (RAM)

Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете. – 10187

В случай, че не сте от най-запалените геймъри и игрите, които ще играете не изискват най-високите параметри може спокойно да минете с 4GB RAM, но не и по-малко. Ако все пак не желаете да изпитвате лагове и забивания, вариантът ви е само един – 8GB и нагоре RAM памет. Повечето геймъри се спират на вариант 16GB, при който машината ви направо ще лети.

Винаги може да почнете с по-малко RAM и с течение на времето да добавите още.

7. Видео карта

Какъв компютър да си купя за игри – 7 неща, които трябва да знаете. – 10188

В геймърския свят видео картата е най-важният компонент, който трябва да изберат с повишено внимание. NVIDIA е първенецът в този пазар и смело може да се каже, че нямат почти никаква конкуренция при видео картите, що се отнася до гейминг.

В платките си имат вграден и графичен процесор (GPU), който подпомага основният процесор (CPU) и забързва процеса при обработка на информация. Едни от най-известните графични процесори са серията GeForce GTX на NVIDIA.

Други видео карти с мощни GPU са тези на марката AMD, които също така произвеждат и едни от най-добрите CPU.

Разгледайте нашите готови предложения за геймърски компютри втора ръка или ни звъннете за да изберем точната конфигурация според вашия бюджет.

 

Автор: Евгени Илиев

Евгени Илиев - управител на Izone.bg – 12939

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.