iZone.bg
Съвети

Как да си сглобим сами компютърна конфигурация?

от Георгиос Стамос 11 мин. за прочитане
  1. Как да си сглобим сами компютърна конфигурация?

Да разполагаш с мощна компютърна конфигурация има редица предимства-поддръжка на най-новите видео игри, гледане на филми, работа с обемни програми за звуко и видео обработка.

Всъщност всеки, които са асемблира сам своя компютърна конфигурация, ще получи някои по-добри предимства в сравнение с това да избере готова настолна конфигурация.

Едно от тези предимства е опцията за контрол над всяка една характеристика на хардуера. В процеса на асемблиране сами можете да изберете дизайна на кутията и типа на охладителната система, а също и да определите какви да бъдат изчислителните и графичните способности на машината.

 1666209144_PxizkUBU9Rd7hBTv_tsAokRiZqdTWpWXKdP3_0

Процесът по сглобяване на компютърна конфигурация (наречен на англ. DIY PC (Do It Yourself  PC)) е в общи линии праволинеен и едни от основните стъпки са изборът на компоненти и кутия.

1666209144_swyAxtrlgXHOjsel_VUjnSX0NDLQ29tfyQ1v_1

Съветите, които ще ви дадем в тази статия, ще ви помогнат да разберете как се сглобява  компютърна конфигурация, която да ви помогне да сте максимално ефективни в дейностите, за които ще я използвате.

Всъщност сглобяването на компютърна конфигурация не е  много сложен процес за обикновения потребител.

Важно е да се направи правилно подбиране на всички компоненти на компютърната конфигурация.Това ще допринесе за намаляване на разходите по отделните компоненти и постигането на по-нисък общ бюджет за цялата машина.

Представяме ви няколко стъпки и съвети, чрез които да създадете своя собствена компютърна конфигурация.

 

1666209145_6YVdMxFCHaeBwAnC_w83EjONRQp7HbkTxDiL_2

Избор на компоненти спрямо целите

Правилният избор на компоненти за компютърна конфигурация  ще гарантира  по-висок клас и добри параметри на вече готовата компютърна конфигурация.

Първата важна стъпка е да определим за какви цели точно ще използваме компютърната конфигурация. На базата на това ще можем и лесно да определим какви специфики трябва да притежават отделните й компоненти.

Когато се отдели внимание за подбор на елементите, вече готовата компютърна конфигурация ще бъде с по-ниска цена от сходен модел компютърна конфигурация, която е предназначена за продажба на дребно.

Основните компоненти необходими за създаването на една компютърна конфигурация са :

  • кутия
  • захранване
  • процесор
  • охладителна система за процесор
  • дънна платка
  • RAM памет
  • графична карта
  • твърд диск и SSD диск
  • оптично устройство
  • операционна система
  • монитор
  • мишка

Важно е всеки един компонент да бъде подбран спрямо вашите изисквания за производителност.

Ако ви трябва компютърна конфигурация за гейминг, то ви е необходима видео карта от по-висок клас. А за по-тежък софтуер ви трябва мощен процесор. Ако пък планирате да използвате компютъра предимно за работа с офис приложения и интернет сърфиране, то лека версия софтуер би ви свършил работа.

1666209145_HlRkqx6tWS0cwo34_5zDtPH0VAEijbDcNjlT_3

Съвместимост на компонентите

При комбиниране на отделните елементи важно условие е процесорът и дънната платка да бъдат съвместими. Важна е връзката между дънна платка и процесор. Всъщност несъвместимостта между компонентите е една от най-често срещаните грешки при сглобяването на компютърна конфигурация.

Процесорът трябва да пасва на сокета на дънната платка. RAM паметта също трябва да съответства на параметрите на дънната платка.

Дори и да изберете най-високия клас RAM памет, ако тя не е съобразена с възможностите на дънната платка, то няма да можете да се възползвате от максималния й капацитет.

1666209145_UTljDK1M3IlCtqMi_Exz3aylsHyObc7lsp5u_4

Друго важно, нещо, което да вземете под внимание, е размера на кутията. Препоръчва се тя да е в по-голям размер, за да може да побере всички части на системата, които сте планирали да поставите.

Важно условие е да се уверите, че избраните видове компоненти ще се поберат в кутията. Обикновено охладителя за процесора и видеокартите от по-висок клас се нуждаят от повече място. Така и някои видове кутии могат да бъдат малки за тях.Така че вземете тези два елемента предвид.

Вътрешният  капацитет на кутията обаче не трябва да бъде максимално запълнен, тъй като наличието на въздух е важно за осигуряването на добро охлаждане.

1666209145_VX5dq48ivGvrPsZf_7qqpupSM2s0Nm2bLQeQ_5

Преди да пристъпите към монтирането на компонентите обърнете внимание първо на всички детайли, които вървят в комплект с всеки отделен компонент.

Както знаем в състава на компютърната конфигурация влизат  малки кабели, винтчета, които са различни помежду си.

1666209145_FGL6cBj8gL9XSJ26_6OnQAjWrwJXf0golZJd_6

След като вече сте се снабдили с всички необходими елементи на бъдещата компютърна конфигурация е време да пристъпим към сглобяването.

Основни стъпки по сглобяване на компютърна конфигурация

Монтаж на основните компоненти върху дънната платка

Дънната платка е един от най-важните компоненти в кутията на една компютърна конфигурация. Преди поставянето на дънната платка в кутията първо е важно да се наредят основните елементи с най-голямо значение. Това ще улесни следващите стъпки от сглобяването.

Подготовката на дънната платка за монтаж на отделните елементи на нея включва поставяне на защитния I/O панел на предназначеното за него място в кутията.

Например ако забравите да го поставите преди монтажа на компонентите, то ще се наложи отново да се махне дъното.

Процесор

Сега е време да поставите процесора, който като основен компонент се поставя първи. Важно е неговият сокет да съвпадне с този на дъното на кутията. Като го монтирате се постарайте той да е здраво закрепен към дънната платката.

1666209145_vlzw6KQhY1lN3OUb_xbJHesH4aZHYUKKwWBb_7

Охлаждаща система

Следващият важен елемент е охлаждащата система на процесора. Всеки тип компютърна конфигурация се предлага в комплект с вентилатор.

В случая щом имаме сглобяване на отделни елементи, уверете се, че охлаждащата система с дадения вид CPU и конекторите на охладителя съвпадат с тези на слотовете на дъното.

Ако сте избрали да монтирате отделно закупен охладител вместо този, който е в комплект с процесора, преди това трябва да поставите RAM модулите.

Това е важно да се направи, тъй като поради големината си охладителят ще възпрепятства достъпа до RAM слотовете.

Също така когато използвате различен охладител от оригиналния, трябва да разположите вентилаторите в правилната позиция, така че въздушната им струя да е по посока на въздушния поток идващ от кутията.

RAM модулите от висок клас често се предлагат с охлаждащи радиатори, които са високи и има вероятност да стигат до CPU охладителя, което не е препоръчително. Затова и се препоръчва да се вземе RAM с по-малки размери.

Радиаторът на охладителя се монтира върху самия процесор, за да поема топлината, която той излъчва.Между радиатора и процесора се поставя термална паста, чиято роля е да улесни процеса по охлаждане.

1666209145_jKEjpDrBs3YhzV3M_XjHAe1pa6So7RArwiSi_8

При поставяне на охладител не забравяйте да премахнете пластмасовия предпазител, който е прикрепен към основата на охладителя.

Някои видове охладители, които се предлагат в комплект с процесор имат предварително нанесена термална паста. Но при други вие трябва сами да поставите термална паста.

Не трябва да се поставя нито твърде много, нито твърде малко паста. Най-добре е да се постави количество колкото грахово зърно в центъра на процесора.

RAM памет

Сега идва ред на RAM паметта. Повечето видове дънни платки разполагат с два или четири слота за оперативна памет.

Ако сте решили да монтирате две RAM платки, препоръчва се те да не се поставят една до друга, а да се монтират на позиция 1 и 3 или 2 и 4.

Не забравяйте да спазвате инструкциите за монтаж в ръководството към RAM паметта.

 

Следващата стъпка е да монтирате самата дънна платка на отделеното  за нея място в кутията. В случая трябва да се използват четири на брой специални винтчета с името motherboard stand-off. Те трябва да са включени към комплекта на дънната платка и предназначението им е да закрепят дънната платка към корпуса.

1666209145_kRoJ18jWV3Rs8oOt_HmvRQythpsyp9AVLynN_9

След като монтирате платката следва да свържете и конекторите към съответните им места на дъното на кутията.

 

 

 

Ако рискувате да започнете без необходимата информация относно това какви са ви целите и кои точно компоненти да подберете, то това ще ви коства пари и време, които разбира се ще искате да си спестите.

Монтиране на захранване

Захранването на компютъра е със сигурност един от компонентите, от които не бива да се пести. От неговата мощност зависи дали сглобената компютърна конфигурация ще работи нормално след това.

1666209146_6vCZIuRyPj1C6V0b_TesnG06RgW1aB8K8hXZ_10

Важно е да изчислите необходимата мощност за подбраните компоненти от конфигурацията. За тази цел могат да са ви от полза онлайн калкулатори за изчисление на консумираната мощност от дадена конфигурация.

При повечето компютърни конфигурации захранването се поставя в горния ъгъл на кутията. При монтирането е важно кабелите да са добре подредени и всеки да е насочен към съответния слот, за да се свърже с другите компоненти. Повечето дънни платки разполагат с PCI Express слот. Не трябва да се получава преплитане на кабелите.

Монтиране на видеокартата

Ако искате конфигурацията да предлага по-високи графични параметри, то се препоръчва да изберете съответно по-скъпа видеокарта.

Освен ако не използвате компютърната конфигурация за игри или детайлна видеообработка, може да изберете да използвате само вградената видеокарта без да използвате външно GPU.

Ако сте избрали да монтирате видео карта, която изисква допълнително захранване с 6 или 8-pin конектори, то се уверете, че захранването на вашата конфигурация има такива конектори.

Монтиране на твърд диск

Както знаем  твърдият диск играе ролята на основно хранилище и на него се съхраняват всички данни по време на работата с компютърната конфигурация. Имате три опции на избор на видове памет - SSD или HDD, или пък и двата вида памет, което е възможно при повечето видове компютърни конфигурации.

Следващата стъпка е да се уверите, че захранването е свързано с всички компоненти на вътрешността на кутията, които работят с електрическо захранване.След това свържете компютърната конфигурация с монитора.

Винаги следвайте инструкциите за монтиране на компонентите на конфигурацията, зададени от производителя.

1666209146_SSDBdRLdJsEb71C7_60OOT0Tac8MC7fRcoyJ_11

Допълнителни детайли

При създаването на компютърна конфигурация не забравяйте и за дребните елементи, каквито са SATA кабелите, предназначени за свързване на дисковете към дъното на кутията. Често тези кабели вървят в комплект с дънната платка.

Други важни детайли са оптичното устройство и термалната паста, която всъщност ще ви трябва, ако сте решили да монтирате на конфигурацията охладителна система различна от тази, която върви с процесора.

Като заключение можем да кажем, че ако не знаете как да конфигурирате машина част по част, най-добре е да потърсите помощ от специалисти в сферата на компютрите.

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.