iZone.bg
Съвети

Как да си изберем видео карта за компютъра?

от Хасан Хасан 7 мин. за прочитане
  1. Как да си изберем видео карта за компютъра?

Ако искате да наградите или сглобите от нулата следващия си компютър най-вероятно сте отделили много внимание на качеството и характеристиките на компонентите, които ще закупите. Сигурни сме също така, че един от най-трудните избори, които ви предстои да направите е покупката на подходящата видеокарта.

 

Затова от iZone решихме да ви предложим едно съвсем кратко ръководство, което ще ви помогне да изберете подходящата видеокарта за компютъра си.

1666209627_IVS5CrpcljGRYI5c_dadZrZXINPcQcfNWXvo_0

Но преди това ще ви запознаем с няколко изречения с историята на графичните карти

 

През 1999 година NVIDIA популяризира и налага термина GPU като съкращение на графична обработваща единица (видеокарта). Но всъщност, подобни карти са се използвали много преди NVIDIA да популяризира наименованието.

 

Първата графична карта е разработена от IBM през 1981 година. Наричала се е MDA и е имала единичен монохромен режим, който позволявал показването на текст и символи с висока разделителна способност с размер 80 х 25 знака.

 

Година по-късно Hercules Computer Technology представя на пазара своя графична карта - HGC, която интегрира текстовия стандарт на MDA с растерна графична схема.

 

През 1983 година в надпреварата по разработката на графичните карти се включват и Intel, които пускат на пазара карта, която може да показва до 8 уникални цвята при разделителна способност 256х256.

Малко по-късно IBM излизат “едни гърди” напред като създават първата графична карта с пълноцветен дисплей.

От тогава до днес следват още куп разработки, за да можем да се радваме на възможностите и архитектурата на многочиповия графичен процесор.

Основни компоненти, от които се състои видеокартата

Графичен процесор 

Това е най-големият и най-важен компонент на картата. Нарича се още GPU или микропроцесор и е отговорен за изображенията, които виждате на монитора на компютъра си. Тъй като изпълнява изключително отговорна и сложна задача, обикновено той генерира голямо количество топлина, поради което стандартно ще го откриете под вентилатор, който да го охлажда.

Видео памет

Нарича се още видео памет с произволен достъп (VRAM) и се намира точно до графичния процесор. Двата компонента от видеокартата се поставят близо един до друг, тъй като докато графичния процесор създава изображения, паметта има за задача да ги съхранява, докато дойде време да бъдат показани.

RAM или RAMDAC

Това е отделна, статична RAM, чиято основна задача е да отговаря за изчисленията и рендирането на изображенията. Казано по друг начин, колкото по-голям RAM има вашата видео карта, толкова по-чисти и ясни изображения може да ви предлага.

Видео BIOS

Представлява чип с памет, който контролира взаимодействието на видеокартата с останалите компоненти на компютъра и с операционната му система.

Как работи графичната карта?

Централният процесор на компютъра (CPU) изпраща информация към графичната карта за текстовете и изображенията, използвани от различните компютърни програми. Щом получи тази информация, видеокартата я обработва и превръща двоичните данни от процесора в изображения и текст и ги изпраща към монитора.

Задачата на картата е много отговорна, но тя не би могла да се извърши без помощта на четирите основни компоненти на компютъра: дънната платка, процесора, мощността и разбира се мониторът.

1666209628_pzUet6JtVMNM0ExJ_2dXdk2zP7mJWRm4zsbd_1

Как да изберете видео карта за компютъра си?

Стигнахме и до въпроса, който най-силно ви интересува.

Предназначение

Според предназначението си, видовете видео карти, които ще откриете са два - интегрирани и специализирани.

Първите са интегрирани в компютъра и се намират на дънната платка или на процесора. Отличен избор са, ако ви трябва графична карта, за да извършвате основни задачи като гледане на филми, отваряне и работа с приложения или игра на игри без сложна графика.

Специализираните могат да имат различни формати, но гарантират по-висока производителност. Особеното при тях е, че въпреки, че могат да имат различни форм - фактори, всички модели  споделят  порт с дънната платка.

Производител

Що се отнася до производителя, в 99,9% ще ви се наложи да избирате видео карти от двама основни производителя - NVIDIA, предлагащ серията GeForce или AMD, предлагащ серията Radeon.

Производителност на графичния процесор

Точно както при CPU, и при GPU производителността се измерва в Hertz и съответно колкото по-голяма е стойността, толкова по-добра ще е производителността и на картата.

RAM памет на видеокартата

Тук е добре да обърнете внимание на две основни стойности:

  • Тактовата честота на паметта, изразена в MHz и обозначена със съкращенията DDR4 и DDR5.
  • Размера на видео паметта, която може да достигне и дори да надвиши 8 GB.

Физически размер и свързаност

Добре е да знаете, че не всички видео карти са с еднакви размери. Затова преди покупката трябва да се уверите, че картата, на която сте се спрели е подходяща като размер за вашия компютър.

Що се отнася до свързаността, почти всички модели и видове видеокарти имат поне по един HDMI и един DVI порт. Разбира се, картите от висок клас разполагат с множество HDMI входове за мулти мониторинг и VR и Displayport.

Охлаждане

Охлаждащата система не бива да се подценява, тъй като както споменахме малко по-горе, видеокартата генерира голямо количество топлина и за да работи оптимално се нуждае от добро охлаждане.

 

Няколко бързи съвета от iZone преди да се разделим

Отделете си малко пари и за процесора

За да постигнете желаните резултати и да се наслаждавате максимално на компютърните игри, трябва освен с графика да се оборудвате и с мощен процесор (CPU). Затова, преди да дадете всичките си пари за видеокарта помислете от какъв процесор ще имате нужда и си отделете достатъчно пари за покупката му.

Помислете за разделителната способност на монитора

Ако играете на игри без сложна структура и монитор с резолюция 1080p ще ви свърши работа, но ако играете сложни и тежки игри със структура от висок клас, тогава трябва да помислите на монитор с 4К.

Проверявайте цените на видеокартите, преди да направите покупка

Цените на видеокартите са в доста широк диапазон, което позволява на некоректни търговци да слагат допълнителни надценки или изкуствено да повишават цените.

 

Затова нашият съвет е, ако не купувате от доверен търговец, преди да направите покупката да проверите и сравните цените, на които се предлагат графичните карти в поне още няколко магазина.

 

1666209628_xzZdRrhY3E3SxDQU_qlR3tFiZg1GzmeGTGZV_2

Не разчитайте на овърклок за сериозно повишаване на производителността

Ако старата ви графична карта е изгубила или силно намалила производителността си, по-добре си купете нова, тъй като дори и да я овърклокнете няма да успеете да ѝ увеличите производителността с повече от 5 -10 %.

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.