iZone.bg
Съвети

Как да си изберем SSD диск за компютъра?

от Евгени Илиев 18 мин. за прочитане
  1. Как да си изберем SSD диск за компютъра?

Знаете, че ако искате да ъпгрейднете компютъра си да смените твърдия диск със SSD е добро решение. Но ви се иска преди да го направите да се запознаете малко по-отблизо с видовете и приложението на SSD дисковете.

 

От iZone разбираме желанието ви, затова ви предлагаме да останете още малко с нас, за да откриете отговорите на въпросите, които търсите.

 

1666211946_vQES7m7YI8Q1XVfN_7BiBJXTQuuPLLBq6afl_0

Кратка история на Solid State Drive (SSD)

Може да ви се стори странно и дори невероятно, но първите разработки на твърдотелните дискове (SSD) започват още през 50 - те години на миналия век.

 

Наричани спомагателни блокове памет, “дядовците” на съвременните SSD били използвани при първите компютри. Употребата им обаче приключва след въвеждането на по-евтини компоненти като барабанните устройства за съхранение на памет.

 

Втори опит за въвеждане на тази технология има през 70 - те години на миналия век, когато са внедрени в суперкомпютъра Cray, IBM и Amdahl. Цените им обаче били толкова високи, че не намерили широко приложение в масовите компютри и отново зачакали своя шанс.

 

И този шанс дошъл в края на 70 - те и по-точно през 1976 година, когато известната компютърна компания Dataram разработва по-евтин и с по-голям капацитет SSD диск, който предлага на пазара под името Bulk core. Новият продукт е с капацитет от 2МB и е съвместим както Digital Equipment Corporation, така и с Data general.

 

През 1978 година друга компания (Texas Memory Systems) разработва твърдотелен диск с още по-голяма способност (16 KB RAM SSD), а само след година Storage Tek Company разработва пилотно първия SSD с RAM.

 

Следват години на все по-нови разработки и усъвършенстване на SSD дисковете и те намират все по-широко приложение.

 

Ако трябва да бъдем малко по-конкретни, първите съвременни твърдотелни дискове (такива, каквито ги познаваме) се появяват по време на възхода на нетбуците, в началото на 2000 - та. През 2007 година OLPC XO - 1 използва 1GB SSD, а серията Asus Eee PC 700 използва 2 GB като основно съхранение.

 

С промените в технологиите се промени и капацитетът на твърдотелните дискове и стана възможно да се замени 2,5 инчовия твърд диск (HD) с SSD. Малко след това се появиха SSD дискове mSATA, след тях - miniPCI SSD картата и още, и още.

Какво е SSD диск?

Казано по възможно най-опростен начин, това е устройство, предназначено да съхранява данните на вашия компютър. Акронимът SSD идва от съкращението на Solid State Drive, което пък може да се преведе като “твърдотелен диск” или като “лъжлив твърд диск”.

Какви са предимствата му пред традиционния твърд диск?

 

Веднага отговаряме - Твърдите дискове съхраняват данните си на въртящи се метални плочи. Когато компютърът поиска достъп до някой от данните, HD дисковете започват да виждат механичните си части, за да открият и доставят търсената информация.

 

За разлика от тях, твърдотелните дискове съхраняват данните си на блокове. Така, когато компютърът поиска някой данни от тях, SSD просто ги извлича директно от вътрешната си памет и ги доставя на контролера.

 

Това прави SSD не само значително по-бързи от традиционните, но и по-безшумни, по-дълготрайни и енергийно ефективни.

Как да изберете SSD диск?

Няколко са основните критерии, с които е добре да сте запознати преди покупката на твърдотелен диск.

Размер и свързване

 2.5 - инчов SSD

Стандартният форм - фактор за твърдотелните дискове е с размер от 2.5 инча. Този размер се побира идеално в отделенията за съхранение на почти всички компютри и лаптопи, поради което се е превърнал в стандарт за всички твърди и SSD дискове.

 

2.5 инчовият твърдотелен диск е проектиран със същия корпус като традиционния твърд диск. Освен това SATA кабелът, контролерът и захранването му са същите като на HD, което улеснява надграждането и подмяната на твърдия с SSD диск.

 

mSATA

Това е формат за съхранение, който може да се опише като “2,5 - инчов SSD без корпус”. Ако трябва да сме по-сериозни, тогава ще кажем, че mSATA представлява по-малка платка с чипове памет, която има контролер за данни и захранване според стандарта SATA.

 

Обикновено mSATA устройствата се използват в ултра тънки лаптопи или като вторично устройство в настолни компютри.

 

М.2

Това е модерният компактен формат на SSD. В своята същност това е платка с чипове, която се включва директно (без кабели или обемисти кутии) към дънната платка. Този формат първо е бил предназначен единствено за лаптопите, но с течение на времето е намерил приложение и в настолните компютри.

 

PCI Express

Този термин се отнася както за интерфейса за данни, така и за физическия конектор на дънната платка, но сега говорим за конектора или по-скоро за форм - фактора на разширителната карта, инсталирана в слота PCI Express. Предимството, което дава тази реализация на SSD е, че се използва по-бързата конфигурация PCIe.

 

1666211946_9N1wJHu97Ae0DDS6_ganhpvlbpw3dH3SMiUg_1

Тип памет

Типа памет при SSD дисковете се определя според броя битове информация, която може да се съхранява в една клетка памет. Съответно колкото повече бита е, толкова по-плътно се пакетира информацията в устройството и толкова по-голям е неговият капацитет за съхранение на данни.

 

Към момента има няколко типа памет - SLC, MLC, TLC и QLC.

 

SLC (Single - Level Cell)  е вид флаш памет, при която един бит информация се съхранява в една клетка. Това е памет, която се характеризира с висока надеждност и отлична скорост, но с малък капацитет (макс 64GB). Цената на този вид памет е и доста висока.

 

MLC (Multi - Level Cell) - при този вид, в една клетка могат да се съхраняват два бита данни. Съответно плътността на данните е по-висока, но скоростта ѝ отстъпва на SLC.

 

TLC (Triple - Level Cell) - и сами се досещате, че при нея три бита памет могат да се съхраняват в една клетка. Този тип памет може да се нарече и 3 - битова MLC, тъй като на практика е разновидност на MLC.

 

QLC (Quad - Level Cell) - това е 4 - битова MLC. Към момента  този вид памет се счита като най-достъпна като цена, но е добре да знаете, че отстъпва на останалите типове памет по скорост и характеристики.

Капацитет

Все още SSD не могат да достигнат капацитета, който предлагат твърдите дискове, но сме сигурни, че ако вземете под внимание за какво ще използвате основно компютъра или лаптопа си ще откриете твърдотелен диск с капацитет, който ще ви свърши работа.

 

Ако трябва да навлезем по-детайлно, тогава ще кажем, че без проблем можете да откриете SSD дискове с капацитет от 128GB (по възможност стойте далеч от тях), 250 и 500GB, 1, 2 дори 3 TB.

Производителност

Производителността на SSD се класифицира с помощта на два различни параметъра - последователна скорост и IOPS (входно / изходни операции). Последователната скорост се изразява в мегабайти  в секунда или в гигабайти в секунда и показва теоретичната максимална скорост, с която данните се четат и записват в диска.

 

IOPS се изразява в брой (т. н. максималният брой входни и изходни операции, които диска може да извършва за секунда). Важно е да знаете, че при покупка на твърдотелен диск IOPS е по-важният параметър, на който да обърнете внимание.

Максимална продължителност на работа

Обикновено SSD дисковете се предлагат с гаранция между 3 и 5 години, но ако се спрете на модел от висок клас и от популярен производител като Samsung,  SanDisk, Intel, Western Digital, Marvell, SSD Kingston, Adata и други, гаранцията може да достигне и до 10 години.

 

Цени

Що се отнася до цените, в сравнение с традиционните твърди дискове, твърдотелните все още държат високи цени. Разбира се, цените варират както според марката на диска, така и според спецификациите, които притежава, но обикновено става дума за цени от над 150 до над 300 - 800 лв.

 

1666211946_XNShEwqkCorAoU8p_qugQNYL7PuQJlYnc2BP_2

И още нещо, преди да се разделим

Най-важното нещо при покупка на SSD е да се уверите, че дискът е съвместим с вашето устройство. Изключително важно е да вземете предвид размера, начина на свързване, типа памет, капацитета и производителността на твърдотелния диск, за да сте сигурни, че ще отговори на изискванията ви.

 

Ако ви е трудно сами да вземете решение, по-добре се обърнете към експерти, които ще ви помогнат да се ориентирате от какъв SSD имате нужда.

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.