iZone.bg
Съвети

Как да проверите поколението на вашия процесор?

от Евгени Илиев 9 мин. за прочитане
  1. Как да проверите поколението на вашия процесор?

Процесорът е един от най-важните компонeнти на една компютърна система. Неговият избор е важен, тъй като  неговото качество има директно влияние върху производителността и ефективността на другите елементи на компютъра.

Хубаво е да съобразите данните на желания модел процесор с възможностите на компютъра, който използвате. Всяка година на пазара се появява ново поколение микропроцесори.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14607

Не всички от нас обаче се сещат често за процесора на своя компютър. Когато става въпрос за процесори, марката, за която се сещаме обикновено е Intel. Тя е производител на най-известните микропроцесори за компютри в света.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14608

Защо е хубаво да проверим поколението на нашия процесор?

Проверката на поколението на Intel процесора крие редица ползи. По този начин можете да разберете коя версия на Windows можете да ползвате на дадения компютър.

Например ако не сте преминали към Windows 10, добре е да знаете че новите и настоящите поколения Intel няма да работят с Windows 7.

Когато си взимате нов компютър например проверката на поколението на процесора е един добър начин да научите какви спецификации притежава вашият компютър. И по този начин ще научите по-точно каква е неговата производителност.

Ако например  сте решили да си купувате компютър втора употреба, проверката на поколението на процесора ще ви помогне да разберете дали дадената система отговаря на оригиналните спецификации на модела.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14609

Откриването на поколението на Windows устройство не е трудно. Това е лесна задача, която всеки може да изпълни.

Ето един начин, по който можете да откриете основна информация за вашия компютър, като например поколението на процесора:

 Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14610

Кликнете с десния бутон на мишката върху Computer или This PC (Този компютър). От отварящото се меню  изберете опцията Properties най-отдолу.

Трябва да откриете раздел View basic information about your computer (основна информация за вашия компютър). Под него трябва да откриете секция System и под нея ще видите поредица от букви и цифри, които представляват информация за вашия процесор. За всяка една цифра или буква Intel предлага обяснение.

На снимката виждате в началото изписана марката на процесора.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14611

Първото число в поредицата, което се намира след  модификатора на бранда показва какво е поколението на Intel процесора. Другите три цифри след него са SKU номера и на последно място стои суфикс.  SKU номерата могат да бъдат от 3 до 8  в зависимост от вида на компютърната ви система.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14612

Идентификаторът на поколението обикновено стои веднага след модификатора на марката и обозначава от кое поколение е даденият процесор.

Модификаторът на производителя обикновено се обозначава с i9, i7, i5, или i3. Ако след него стои например числото 7, то процесорът е от 7-мо поколение.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14613

На кои неща да обърнем внимание при избор на процесор

Ако сте решили сами да си сглобите компютър, важно е да внимавате при избора на процесор и дънна платка. На пазара за компютри съществуват различни видове процесори и понякога човек може да се затрудни при избор.

Препоръчва се първо да си закупите процесор, а след това другите важни компоненти към него като видеокарта и дънна платка.

Тъй като не всички видове дънни платки изискват поддръжката на процесор с голяма мощност, правилният избор на дънна платка ще ви помогне да си спестите излишни разходи в бъдеще.

Ако искате да надградите вашия процесор, хубаво е първо да проверите какви са характеристиките на дънната платка. Сокетът на процесора трябва да е в същите размери както и слота на дънната платка.

Без значение дали си вземате нов компютър с нов процесор или вземате нов процесор,за да обновите стария си компютър, важно е да изберете процесор с възможно най-добрата производителност.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14614

Фактори при избор на процесор и полезни съвети

Изберете авторитетна марка

Хубаво е да се насочите към производител на процесори, на който можете да се доверите. Intel и AMD са най-известните производители на процесори за стационарни персонални компютри или лаптопи, предназначени за домове и офиси. Всеки един от тях притежава своите предимства и недостатъци.

Честота и брой на сърцевините

Твърди се, че от честотата и броя на сърцевините зависи и  производителността на процесора. Това е вярно отчасти ,но не важи за всички видове процесори.

Всъщност броя на сърцевините има пряко влияние върху честотата, а тя се влияе също и от това колко е количеството на кеш паметта и скоростта на четене и писане.

Препоръчително е да избирате процесор с поне 1 МВ кеш от последно ниво, ще изпълнявате основни задачи на компютъра. За гейминг и графични програми е подходящ процесор с възможно най-голям кеш.

Вид на процесора

Съществуват различни видове процесори, от които да избирате:

  • едноядрени или двуядрени процесори
  • хибридни процесори с вградена графична карта
  • интегрирани процесори

Многоядрените процесори помагат на компютъра да изпълнява множество задачи с по-голяма скорост и по-ефективно.

Двуядрените, триядрените или четириядрените процесори могат да имат добър принос към производителността на един компютър. Това значи все едно да имате два, три или четири едновременно инсталирани процесора на компютъра.

Всички видове процесори излъчват честота, която се измерва в гигахерц (Hz). Те в предната си част са оборудвани с шина, която е свързана с оперативната (RAM) памет на компютърната система.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14615

Обикновено процесорите имат 2 или 3 нива на кеш паметта, която играе ролята на буфер между процесора и RAM паметта. Вида на дънната платка, която се инсталира на процесора се определя от вида на гнездото на процесора.

Преди покупка на процесор се препоръчва да проверите дали дънната платка го поддържа.

Препоръчва се при избор на процесор да проверите скоростта на предната шина (FSB) като е желателно тя да е поне с 800 Hz или по-висока честота, ако искаме бърза скорост на обработката.

Възможност за овърклок

Хубаво е да проверите доколко можете да овърклокнете процесора. Например процесорите на ниска цена могат да бъдат овърклокнати до нивото на по-високия клас процесори на ниска цена.

Охлаждаща система

Състоянието на охлаждащата система е важно за производителността на процесора. Някои видове процесори идват с допълнителна охлаждаща система в кутията. По-бързите процесори генерират повече топлина от по-бавните, което и съответно повишава изискванията към охлаждащата система за тях.

Как да проверите поколението на вашия процесор? – 14616

Ако вашият избран процес разполага с голяма мощност, то съответно и охладителната система трябва да отговаря на по-високи изисквания. При инсталирането на нов процесор може да се наложи добавянето на вентилатор и радиатор.

В случай, че сърцевината на  процесора ви прегрее, препоръчва се да инсталирате допълнителна охлаждаща система към тази, която е вече налична. По този начин ще избегнете риска от повреда на даден елемент и допълнителни разходи, както и ще спестите от цената на допълнителната охлаждаща система.

Също така, при покупка на нов процесор не пропускайте важната стъпка да му поставите термична паста.

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.