iZone.bg
Съвети

Как да направим сами профилактика на Windows ?

от Евгени Илиев 8 мин. за прочитане
  1. Как да направим сами профилактика на Windows ?

Всеки потребител обожава да работи с компютър или каквато и да е електронна система, тъй като те им предоставят възможността да свършат своите всекидневни задачи. Въпреки това обаче всеки им крещи, когато нещо не работи както трябва.

Изследванията на множество компании изчисляват, че средно статистическият живот на иновативните приспособления е около пет години. Но, за да се насладите на пълният им капацитет ще трябва да положите оптимални грижи върху вашата машина.

Независимо колко са нови компютрите и лаптопите не е изключено да се сринат поради неизправности в операционната система (ОС), хардуерните компоненти или и двете едновременно. Като цяло значителният брой системни грешки са резултат от износването на хардуера.

За съжаление в такъв момент няма какво да направите, за да предотвратите това. Но с добрата грижа и редовна поддръжка със сигурност ще успеете да увеличите продължителността на вашата вярна машина, затова ви съветваме да останете с нас и да научите повече подробности в това отношение.

Колко съществена е редовната профилактика ?

За разлика от личният ви автомобил, вашият компютър не разполага с врати, които да отварят вътрешността за последователно почистване. Това е приемливо, защото грижата обикновено включва няколко кликвания по клавиатурата и мишката. Приложенията на Windows, както и тези на другите доставчици, разполагат с инструменти точно за тази цел.

С тях вие ще се грижите за вашият доверен източник и ще поддържате максималната ефективност на ОС. Реално погледнато е трудно да си представим ежедневието без наличието на тези електронни принадлежности. С течение на времето присъствието им е повече от незаменимо.

За повечето нас дните са малко и далеч между това, когато не използваме компютърът, за да плащаме сметки, да играем игри или множество други дейности. От друга страна някои хора пък се нуждаят от тях, защото професионалната им дейност е свързана с тяхната употреба.

Тъй като уредите са неразделна част от нашият живот е от решаващо значение ние да се грижим подобаващо за техният, като ги поддържаме редовно и правилно. Ето защо днес ще ви представим няколко ценни съвета с които се надяваме да ви помогнем, така че ги разгледайте внимателно.

Как да направим сами профилактика на Windows ? – 14479

Ключови стъпки

Преди да започнем обаче е редно да уточним, че тяхното прилагане е задължително. Изгответе си годишен план, като отделите няколко дни от точно определен месец, в който да извършите всичко.

Именно така ще бъдете спокойни, че всичко е наред и при настъпването на евентуален срив вашите данни и файлове ще бъдат максимално защитени от загуба. При необходимостта от помощ винаги можете да се обърнете към специалист в тази сфера.

 

Почистване на системата

Поради нуждата от изпълнение на множество задачи наведнъж повечето потребители са принудени да ядат над своята клавиатура. Това води на натрупването на всякакви видове отпадъци, които са под формата на малки трохи. Те от своя страна, причиняват най-разнообразни щети.

И тъй като признаците са фини, може да забележите твърде късно, когато повредата е прогресирала върху вътрешните ви елементи. Един от начините да предотвратите това е редовното почистване и най-вече прекратяване на всякакви видове похапвания над машината.

Компютрите са ефективни колектори на прах. Незначителните частици представляват опасност за тях, намалявайки работата им. Адекватното почистване на  вътрешността чрез сгъстен въздух е редно да се случва веднъж годишно или на всеки 8-10 месеца.

Как да направим сами профилактика на Windows ? – 14480

Почистване на кеш

Ако сте на Windows е важно да знаете, че операционната система не е най-ефективна и понякога се нуждае от специално внимание. При постоянна работа е напълно възможно натрупването на ‚‘‘ временни файлове ‘‘, които са под формата на търсения в браузъра и други подобни.

Те от своя страна сериозно забавят нещата и изтриването на ненужните такива е перфектният завършек на нещата. За целта стартирайте помощна програма за почистване на диска или изтрийте насъбралият се кеш в най-често използваният ви браузър.

 

Дефрагментация

Потребителите на Mac не е нужно да извършват това, защото системите им се дефрагментират автоматично. Но в случай, че използвате Windows, дефрагментацията на твърдият диск е задължителна с подбудата да подобрите цялостно производителността.

Като цяло за незапознатите, процесът организира вашите файлове, което води до по-бързо време за достъп до диска и следователно подобрена производителност. Стандартният инструмент за дефрагментиране от Windows работи отлично, но ако предпочитате друг на пазара има изобилие от полезни търговски софтуери.

 

Оптимизация на процесора и RAM паметта

Нищо не може да бъде по-разочароващо от факта, че настолната ви машина обработва информацията твърде бавно. С течение на времето системите се запушват с най-различни файлове и всичко става неорганизирано, а резултатът е мудна работна среда.

Техническите специалисти са експерти при проверката на скоростта на работа и оптимизация. Именно затова е важно да им се доверявате и при нужда да ги потърсите. С тяхното съдействие проблемите ще бъдат ясни и в следствие оптималната скорост ще бъде скоро във вашите ръце.

Друг начин, който можете самостоятелно да извършите е, като увеличите максимално софтуерната ефективност. Това означава да проверите за актуализации по хардуера или софтуера. Най-лесният начин за тяхното откриване е при посещаването на уебсайта на конкретният производител.

Там ще разполагате с всичко пред вас и единствено ще е нужно да изтеглите тези с които не разполагате. От този момент нататък, производителността ви ще бъде зашеметяващо добра, така че имайте и това в предвид.

Как да направим сами профилактика на Windows ? – 14481

Премахване на ненужни приложения

Освобождаването на място е от ключово значение за цялостната експлоатация на вашето електронно средство. Уверете се, че посещавате интерфейсът ‚‘‘ Добавяне или премахване на програми ‘‘ от контролният панел.

Там ще разполагате с възможността да видите нагледно всичко, което притежавате. Съответно така ще можете да премахнете ненужните частици, които вече не използвате. Макар предназначението да бъде само за файлове бъдете предпазливи, защото някои системни драйвери също се появяват в списъка.

Деинсталирането им не е препоръчително, тъй като е възможно те да отговарят за работата на хардуера и той вследствие да спре да функционира. Задръжте се максимално концентрирани, за да не попадате в такива неприятни моменти.

 

Подходящи приложения за профилактика

Правилната профилактика върви ръка за ръка с точните приложения. Те ще ви осигурят възможно най-доброто изживяване, почиствайки и ъпдейтвайки системата, предпазвайки я от вируси и поддържайки взаимовръзката с хардуерни единици.

Всичко това се осъществява чрез величествените инструменти, а днес изборът е толкова огромен, че практически е невъзможно да не притежавате поне един от тях. Повечето от тях са безплатни, но има и такива които са с месечни абонаменти. Всъщност всичко зависи от вашите намерения и бюджет.

Предполагаме, че вече нямате търпение затова ще изброим един от най-добрите за всяка една категория. Надяваме се до тук да сме били пълноценни, но ако все пак се нуждаете от още полезна информация, несъмнено посетете нашата блог страница в – izone.bg.

Най-потребните приложения от страна на потребителите са следните няколко :

  • CCleaner
  • Smart Defrag
  • Driver Booster by IObit
  • Revo Uninstaller
  • Malwarebytes
  • Open Hardware Monitor

Без значение на кой ще се спрете ви уверяваме в тяхната автентичност и висококачествена функционалност.

Евгени Илиев

Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името

IZONE.BG - Шоурум

Лаптопи и компютри втора ръка

България, гр.София, пк. 1702, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 070031023

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивен ден

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи нови промоции и новини.

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

Всички права запазени. © izone.bg. 2021. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици. Itopia LTD 2011-2021.

Количка

Количката е празна.