iZone.bg
Съвети

Как да изберем кутия за настолния ни компютър?

от Мартин Шолев 22 мин. за прочитане
  1. Как да изберем кутия за настолния ни компютър?

Когато избират компютър, потребителите обмислят внимателно конфигурацията, защото знаят, че тя е много важна за ефективната работа на настолното компютърно устройство. Но при избора на кутия най-често се водят от цената и външния ѝ вид, тъй като смятат, че тя не играе важна роля за производителността на компютъра и няма кой знае какво значение.

 

Всъщност, подценяването на кутията е доста сериозна грешка. Защото тъкмо тя има за основна задача не само да съхранява, но и да предпазва и защитава всички елементи от компютърната конфигурация.

 

1666212450_TWpcXffG0NDWKAdr_KWqq7VYyM3nda1vMXnR_0

Как да откриете правилната компютърна кутия?

Ако за пръв път ви предстои да избирате кутия, възможно е да срещнете затруднения, тъй като разнообразието от форми, размери и дизайн, в които се предлагат тези компоненти никак не е малко.  От iZone разбираме пред какво предизвикателство сте изправени, затова, без да използваме сложна терминология ще се опитаме да ви помогнем при избора.

 

Какво представлява кутията за компютър?

Както вече споменахме, компютърните кутии са основният компонент, в който се съхраняват всички елементи, които съставляват вашето компютърно устройство. В тях намират мястото си дънната платка, процесора, RAM паметта, захранването, кабелите и т. н, и т. н.

Защо кутиите са в различни размери?

Докато разглеждате  компютърните кутии по сайтове и магазини най-вероятно ви прави впечатление, че освен като цвят и форма се различават и като размер. Предполагаме и, че се питате защо са с различни размери, когато елементите, които съхраняват изпълняват идентични функции.

 

Отговорът всъщност е не е никак сложен. Размерите на кутиите се определят основно от най-големия елемент, който може да бъде инсталиран в тях. А това е дънната платка.

 

Основни видове кутии - Mini Tower, MID Tower, Full Tower

 Mini Tower (Small Form Factor)

Този вид компютърни корпуси, както се досещате са с най-малките размери. Проектирани са да заемат възможно най-малко пространство, което може да ви бъде полезно, ако не разполагате с много място.

 

Но тъкмо поради малките си размери инсталацията на допълнителни компютърни компоненти в тях е много трудна, а управлението на кабелите - проблемно. В този вид кутии могат да се съберат най-много 2 - 3 дискови устройства и 3 PCI слота, а единствената дънна платка, която можете да инсталирате в тях е micro ATX.

 

Това е и причината, поради която най-често този вид компютърни кутии се използват за сглобяване на компютър за домашно кино, за бек - офис машини или за мрежови терминали.

 

Ако трябва да споменем някой от плюсовете на Mini Tower можем да кажем, че те са най-евтини, с най-малко тегло (около 7 кг) и както вече отбелязахме се вписват успешно в доста малки пространства.

 

MID Tower

Middle Tower са сигурност са ви познати, защото това са стандартни компютърни кутии за домашна употреба. Тъй като са най-разпространени, лесно можете да откриете модел, който да отговори на изискванията ви и като форма, и като дизайн.

 

Този вид компютърни кутии са достатъчно големи, за да могат да съберат видео карти с дължина над 300 мм, поддържат до 7 PCI слота и могат да бъдат оборудвани със 100, 120 или 200 мм вентилатори за по-добро охлаждане. Що се отнася до дънните платки, в MID Tower можете да инсталирате както Micro ATX, така и ATX.

 

Ако искате да “съберете” обикновен или гейминг компютър, MID Tower най-вероятно е правилният избор. Тези кутии, както споменахме са достатъчно големи, за да можете да инсталирате всички компоненти, които искате и да ви остане достатъчно място. А и цените, на които се предлагат са много приемливи и няма да съсипят бюджета ви.

 

Full Tower (Big Tower)

Тук отново няма защо да ви казваме, че става дума за най-големия размер кутии. Предназначени са да се справят с големи натоварвания и в тях спокойно можете да инсталирате както дънни платки Micro ATX, ATX, така и E - ATX.

 

Вентилацията им е на много високо ниво, тъй като кутията може без проблем да побере мощни вентилатори и охлаждащи системи за поддържане на безопасни температури. Много подходящи са за поддържане и съхранение на големи масиви бази данни.

 

Единствените минуси, за които се сещаме са по-големите размери и доста по-високата цена, в сравнение със стандартните компютърни кутии.

 

1666212451_y0TiY5ziqg2FwaBy_lw5xzCBkiL7U5774A48_1

Фактори, от които е препоръчително да се ръководите при избор на кутия за компютър

Модел и размер на дъното (дънната платка)

Както споменахме в началото, от размера на най-големия компонент, какъвто е дъното зависи и вида и размера на кутията. Затова, първото нещо, на което трябва да обърнете специално внимание е дали дъното, на което сте се спрели може да се побере без проблем в кутията, която сте си харесали.  За да сте сигурни, че няма да има никакъв проблем, отворете и прочетете спецификациите.

 

Охлаждане

Знаете колко е важна е добрата циркулация на въздух за правилната работа на компютъра.  Стандартно, кутиите могат да бъдат оборудвани с един или няколко вентилатора. Нашият съвет обаче е да се спирате на модели, които предлагат възможност за инсталация на допълнителни вентилатори.

 

Ако пък искате да инсталирате водно охлаждане, тогава трябва да се консултирате или със служители от магазина, или да прочетете внимателно спецификациите, за да сте наясно модела кутия какъв вид водно охлаждане може да поддържа.

 

Дължина на графичната карта

Обикновено видеокартите от по-висок клас са с по-голяма дължина в сравнение с бюджетните карти. Затова е важно, преди да направите окончателен избор да проверите спецификационните листове както на картата, така и на кутията. Само така можете да сте сигурни, че дължината на видео картата отговаря на дължината, която се поддържа от кутията.

 

Управление на кабелите

Менажиренаето на кабелите е от много голяма важност, ако искате компонентите на компютъра ви да имат по-дълъг живот, ако държите на добрата циркулация на въздух и искате кутията ви да изглежда красива. За да сте сигурни, че моделът кутия предлага добро управление на кабелите, проверете дали разполага с опции за покриването им.

 

Обърнете внимание дали в конструкцията ѝ имат скрити отвори, уплътнения, които могат да скрият кабелите и други. Има модели кутии, които разполагат с допълнителна дълбочина зад дънната платка, където може да съберете голяма група кабели.

 

Захранване

Къде в кутията е мястото на захранването е изключително важно, затова в никакъв случай не бива да пропускате да погледнете. На пазара ще откриете както модели с долно, така и с горно захранване и наистина от вас зависи кое ще предпочетете.

 

Ако искате нашето мнение обаче, то ние горещо ви препоръчваме да се спирате на кутии с долно захранване, особено ако държите на доброто охлаждане на компонента. И още нещо важно. Уверете се, че кутията разполага с филтър, който предпазва захранването от замърсяване.

 

Цена

Цената без съмнение е фактор, който оказва немалко значение при избора на кутия. Ако се питате колко средства е добре да отделите за покупката на вашата компютърна кутия веднага ви казваме, че между 5 и 10 % от общия бюджет, който сте определени за покупка на компютър.

 

Топ марки и модели кутии

Cooler Master

Това изключително популярна марка, която предлага доста голямо разнообразие от компютърни корпуси във всякакви размери и дизайн. У нас тази марка е сред предпочитаните, защото предлага както бюджетни, така и кутии от висок клас.

 

Ако трябва да отличим един - единствен модел, който привлича интереса на потребителите през 2021 година, то това определено е Cosmos C700P. Моделът разполага с елегантни дръжки, стоманена рамка и “врата” от закалено леко матирано стъкло. Кутията поддържа дънни платки Mini - ITX, Micro - ATX, ATX, E - ATX (до 12 "x 10.7"). Единственият минус е високата му цена.

 

InWin

InWin е страхотна марка, която продължава да ни изненадва с елегантни, модерни и разнообразни модели компютърни корпуси. Според моделите кутии на InWin, които ще са популярни през 2021 година е невероятният InWin 925.

 

Моделът се предлага с невероятно богато вътрешно пространство. Поддържа дъно E - ATX, VGA карти с дължина до 420 мм, има 8 стандартни и 2 вертикални слота и невероятно добро охлаждане.

Минусът отново е високата цена.

 Thermaltake

Това е една от най-продаваните марки и има защо. Thermaltake е компанията, чийто компютърни корпуси са с едни от най-стилните и привлекателни дизайни. Тя е и сред първите, които започнаха да предлагат кутии със закалени, прозрачни стъкла и RGB компоненти.

 

Тази година марката предлага няколко фантастични модела, сред които е Thermaltake Tower 900. Моделът е изграден изцяло от стъкло, поддържа дънни платки Mini ITX, Micro VAX, ATX, E -ATX, има водно охлаждане и е съвместим с игрални системи от висок клас. Минусът му е както сами се сещате - високата цена.

 

Сред популярните марки, към които можете да се ориентирате при избор на компютърна кутия са още:

 

  • NZXT
  • SilverStone
  • Corsair
  • Raidmax
  • AeroCool и други

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.