iZone.bg
Съвети

Какви части има компютърът? От какво се състои компютърът?

от Хасан Хасан 9 мин. за прочитане
  1. Какви части има компютърът? От какво се състои компютърът?

Ако ви е дошло време да си купувате нов компютър, няма начин да не се сблъскате
с основните му характеристики при вашия избор. Независимо дали ще си взимате настолен компютър, лаптоп или таблет, основните компонентите, които карат машината ви да функционира са едни и същи. Ето и списък с най-важните и защо те са важни за работата на компютъра ви.

Дънна платка

Дънната платка е тази част от компютъра или лаптопа, върху която всички останали части се свързват. Това е основната платка, към която са включени процесора и оперативната памет. Всеки останал компонент в компютъра е също директно свързан с дънната платка. Обикновено, дънната платка позволява към нея да свързват различни устройство. Дънната платка и характеристиките й е проектирана според това какъв процесор използва компютъра ви. Ако процесорът е Intel и платката трябва да е съвместима с този процесор.

Твърд диск

Твърдият диск е част от компютъра ви, която ни е още позната с името хард диск. За да го обясним най-лесно предназначението на твърдия диск, това е място където се запаметява всичко, което искате да имате – снимки, музика, филми, документи и т.н. Капацитета му на вместимост се измерва в мегабайти (MB), гигабайти (GB) или терабайти (TB). Хард дискът е от най-съществените компоненти, без които компютърът ви не може да работи.

Процесор (CPU)

Какво е процесор? Той, още наречен „мозъкът на компютъра“, както и CPU , е най-важния компонент, според характеристиките на който много хора купуват компютрите и лаптопите си. Макар да е само малък чип, скоростта на процесора определя цялостната скорост на компютъра ви. Процесорът на компютъра преработва всеки един код, който е изпратен от останалите компютърни компоненти, така че да могат да се ползват от операционната ви система.

Оперативна памет (RAM)

RAM паметта е това, което IT специалистите наричат краткосрочна памет на компютъра. Една от основните характеристики на RAM паметта е, че за разлика от хард диска, RAM паметта помни дотогава, докато не изключите компютъра си. Например, ако сте отворили Word документ и забравите да го запазите там, докъдето сте стигнали върху хард диска (в някоя папка), работата ви може да изчезне безвъзмездно.

RAM паметта е изменяема. Нейният капацитет също се измерва в мегабайти и гигабайти. Ако нямате достатъчно RAM памет ще забележите, че при отварянето на повече програми ще забави работата на компютъра ви, при което се налага тя да бъде ъпгрейдната с повече памет чипове.

Допълнителни разширителни карти

Макар повечето дънни платки да имат вградено всичко, от което един компютър се нуждае, за да функционира качествено, това са допълните най-ползвани карти за компютъра, печатни платки, които също така се свързват с дънната платка.

Видео карта

Видео картата е позната още като графична карта. С две думи, това е виновника да виждаме каквото и да било върху екрана на компютъра или лаптопа ни. Напоследък има тенденция тези допълнителни видео карти да вдигат цялостната скорост на компютъра. Това се дължи на мощните процесори, които влизат в характеристиките на видео картите и  които са интегрирани в тези платки. По този начин може безпроблемно да работите с тежки специализирани програми. Съществуват и специализирани видео карти за игри, за да играете с детайлна видео графика.

Аудио карта

 

Аудио картата или звуковата карта за компютър е компонентът, заради който чувате звук през високоговорителите или слушалките си. По принцип, във всяка дънна платка има интегрирана аудио карта, но за по-добро качество на звука може да добавите отделна звукова карта.

Мрежова карта

Мрежовата карта  е устройството, чрез което един компютър се свързва с друг компютър или мрежа. Тя отново е интегрирана в дънната платка, както може да бъде и добавена допълнително. Мрежовите карти или наричани още лан карти са два вида – лан карти за настолен компютър и лан карти за лаптопи.

Периферни устройства

Това са устройства, които не се намират в корпуса на компютъра или таблета, а се свързвам посредством кабел или Bluetooth.

● Външна памет

В определението за външна памет днес влиза най-често понятието – външен хард диск. Ако интегрираният твърд диск не ви предоставя достатъчно пространство, където да съхранявате файловете си, винаги може да си купите външен хард диск. Свързва се с компютъра или лаптопа посредство USB кабел. Капацитета на външните хард дискове може да стигне до няколко терабайта (TB).

● Клавиатура

Компютърната клавиатура е един от най-съществените компоненти при работа с компютър, макар от нея да не зависи функционирането му. Тя може да е интегрирана в корпуса на лаптопа, да се свърже с компютъра чрез USB кабел или да бъде безжична клавиатура, свързана чрез Bluetooth.

● Мишка

Мишката за компютър е друг компонент, който е съществен за работата ви. Движението на мишката предопределя движението на курсора върху екрана. Тя отново може да се свърже чрез USB кабел или Bluetooth.

● Камера

Камерата може да бъде както интегрирана в лаптопа, така може да бъде и периферно устройство, което да се сързва чрез USB кабел или Bluetooth.

● Високоговорители

С прости думи, високоговорителите са устройството, от което се излиза звука. Високоговорителите може да са интегрирани в корпуса на лаптопа или в самия монитор. Може да са под формата на тонколони, свързани с Bluetooth или кабел, който се включва в специален жак.

● Микрофон

Ползваме микрофона за звукозапис или просто, за да си говорим по Skype. Може да бъде вграден в екрана на лаптопа или да се свърже външен микрофон чрез кабел или Bluetooth.

Съществуват още съществени компоненти, от които, обаче, правилното функциониране на компютъра не зависи. Това са USB портове, слотове за SD карти, Bluetooth адаптери и др.

 

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.