iZone.bg
Съвети

Как да допринесем за удължаването на живота на батерията на лаптопа ни ?

от Георгиос Стамос 8 мин. за прочитане
  1. Как да допринесем за удължаването на живота на батерията на лаптопа ни ?

Батерията е устройство, което е необходимо за захранването на абсолютно всички електрически устройства произведени някога. Това могат да бъдат например като мобилни телефони, електрически автомобили, лаптопи и много други. Тя от своя страна притежава ограничен живот.

Лаптопите могат да консумират големи количества енергия и в резултат на това батерията им започва да намалява. За да я увеличите пък и съответно да запазите компютъра включен е нужно да го прикрепите към зарядното му устройство. На пръв поглед заданието изглежда доста елементарно.

Но въпреки това голяма част от потребителите експлоатират по изключително грешен начин своята батерия и по този начин съкращават живота на лаптопа експедитивно поради това, че системата се напряга от дейностите, които извършва. Това единствено може да доведе до по-скорошна замяна на компонента от обикновено.

Именно поради това е от съществено значение, ако сте собственик на лаптоп да предприемете адекватни стъпки, за да удължите живота на батерията, както и да помогнете за запазването на захранването, докато вашата мултифункционална система не се зарежда.

Основни практики за удължаването на живота и издръжливостта

Много от най-новите ултрапортативни лаптопи имат достатъчно мощност на батерията, за да издържат цял ден, но ако четете това то със сигурност може да предположим, че вашият лаптоп не издържа достатъчно дълго. И тъй като смяната на батерия от една страна не изглежда най-подобаващото решение е нужно да помислите за друга алтернатива.

За да постигнете желаните резултати в удължаването на нейната употреба трябва задължително да направите някои незначителни промени в начина, по който използвате вашата система. Съответно по този начин ще предотвратите честото посягане към захранващият кабел и следователно батерията ви ще започне да работи много по-ефективно. За да добиете по-конкретна представа ние ще ви предоставим  едни от най-добрите техники за справяне с проблема.

 

Изключете ненужните периферни устройства

Ако кажем, че например използвате лаптопа си предимно за работа и сте свързали допълнителен монитор към него ще забележите спад в захранването. Когато приключите със заданията си ви препоръчваме това устройство, както и всички други, които са външни и не са вградени в самият лаптоп да се изключат. По този начин ще запазите живота на батерията.

Как да допринесем за удължаването на живота на батерията на лаптопа ни ? – 14470

Разполагайте с достатъчно RAM

За да запазите батерията си компютърният производител Dell има интересно предложение към своите клиенти, притежаващи преносими системи. Той от своя страна съветва лаптопите да притежават, колкото се може повече RAM памет, за да изпълняват всекидневните си задачи.

Ако компютърът ви разполага с възможност да складира информация в RAM паметта вместо твърдият диск то със сигурност ще се възползва от това. По този начин извличането на данни ще се осъществява много по-бързо и в допълнение към това твърдият диск ще има по-малко функционалност, тъй като той е основният източник на енергиен разход.

 

Закупете си ново SSD

Разполагате ли с малко странични средства, които сте готови да заделите за вашата система ? При липсата на SSD ви съветваме да си закупите напълно ново. Причината за това е, че тези дискове работят на флаш памет, което изисква много по-малко енергия, отколкото механичният твърд диск.

Може да не е огромно подобрение, но SSD има и други предимства. Благодарение на тях, компютърът ви ще работи изключително бързо, тъй като ще има достъп до повече и повече файлове със забележителна скорост. Всъщност така ще можете да спестите енергията на батерията си само защото работният ви процес ще се осъществява по-бързо и пълноценно.

Как да допринесем за удължаването на живота на батерията на лаптопа ни ? – 14471

Активирайте режим на пестене

Използвайки лаптопа вашият Windows ви информира за състоянието на батерията в лентата за задачи. Кликнете върху индикатора за нивото и се уверете, че абсолютно всички функции за пестене на енергия са активирани.

Въпреки че може да почувствате забележима загуба на производителност, ако не играете, редактирате или изпълнявате задачи, изискващи повече енергия от необходимото, няма да забележите кой знае каква разлика.

 

 

 

Зареждайте винаги навреме

Много от потребителите обичат да изчакват, докато настолните им техники не са почти ‚‘‘мъртви‘‘, преди да ги включат да се зареждат. Това обаче е доста лошо по отношение на правилната експлоатация.

При възможност, никога не изтощавайте батерията под 20 % заряд. По този начин бихте удължили нейният живот, тъй като използването на нисък заряд доста я натоварва и в крайна сметка капацитета и ще намалее драстично.

Как да допринесем за удължаването на живота на батерията на лаптопа ни ? – 14472

Забравете презареждането

Професионалистите съветват никога да не поддържате лаптопите си включени постоянно в захранването. Това се дължи на факта, че по този начин съкращавате много по-бързо техните цикли, отколкото ако поддържате батерията между 20 и 80 % .

Така че не изпитвайте нужда винаги да зареждате напълно системата си, защото не е необходимо. Някои компютри разполагат с интелигентен режим на зареждане, който е изцяло в предимство на здравето на батерията. В техният случай може да държите кабела в тях, но ако не разполагате с тази функция ви съветваме да не го правите.

Намалете яркостта

Дисплеят е основният компонент отговарящ за понижението в заряда при повечето устройства. Ето защо ви препоръчваме да държите настройките за екрана на по-ниска яркост, тъй като по този начин ще спестите повече енергия.

Друг полезен трик е да активирате функцията за заспиване на екрана, когато лаптопа не се използва. Някои икономични режими разполагат с тази екстра автоматично след като ги активирате.

Как да допринесем за удължаването на живота на батерията на лаптопа ни ? – 14473

Избягвайте екстремните условия

Препоръчително е да използвате лаптопа в ситуации, когато околната температура не е нито гореща, нито студена. Екстремните температури карат вашият компютър да работи по-силно, което от своя страна изтощава батерията крайно бързо.

Прекаленото излагане на тези крайности може също да повреди самия компонент, скъсявайки полезният му живот. При невъзможност за избягването от топлината чудесен аксесоар би се оказал охлаждащата подложка за лаптоп.

 

Изключете Wi-Fi и Bluetooth системите

Когато не се нуждаете от свързаност ви съветваме да изключите всички функции предоставящи тази услуга. Дори, ако сте включели вашият Wi-Fi и Bluetooth, но същевременно не сте свързани към дадена мрежа, устройството ви влиза в режим в който непрестанно търси други връзки.

Макар да е леко, поддържането на тази връзка изсмуква известно количество батерия. Така че, ако не се нуждаете от тях редно да ги изключите, докато не усетите нуждата да ги използвате наистина за нещо съществено.

Как да допринесем за удължаването на живота на батерията на лаптопа ни ? – 14474

Заключение

В крайна сметка лаптопа е система, която улеснява изключително много ежедневният ни живот, независимо дали я използваме за работа или просто за забавление. С напредването на технологиите те започват да стават все по развити и усъвършенствани.

Ето защо е от изключително важно значение как се отнасяме с тях по отношение на поддръжка, за да избегнем нежелани неизправности по тях и последователни ремонти. Когато се грижим за жизненоважните компоненти на лаптопа той е благодарен за това и съответно ни възнаграждава с това да разчитаме безрезервно на отличната му функционалност.

Автор на статията

Георгиос Стамос

🙂

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.