iZone.bg
Съвети

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка

от Хасан Хасан 10 мин. за прочитане
  1. 8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка

Мишката е едно от най-често използваните периферни устройства- един добър помощник в  работата и забавлението. Когато си вземаме ново компютърно оборудване, последното нещо, за което се сещаме е мишката.

Удобната мишка осигурява по-ефективна работа в различните дейности,които изпълняваме на компютъра, както и да предотврати поява на болки в китката.

Някои от вас може да си мислят, че всички мишки са еднакви, но това не е вярно. Качеството на мишката на компютър също е важно и затова не бива да се подценява нейния избор като елемент от компютърното оборудване.

Мишката за компютър е изградена от миниатюрни части, като от всички тях зависи и нивото на комфорт и функционалност, което може да предложи дадения модел мишка.

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14594

На пазара може да откриете стотици модели мишки от различни марки и с различни параметри и функции.

На кои неща да обърнете внимание при избор на мишка

Дизайн

Важно е дизайнът на мишката да съответства на нашите нужди без значение дали ни трябва за офиса или дома. Определете дали ви трябва практична мишка за пътуване или функционална геймърска мишка.

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14595

Нека разгледаме основните видове мишки

 

Стандартни модели мишки

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14596

Класическият модел мишка разполага с три бутона като скролът изпълнява функцията на трети бутон.Този модел мишка ще ви свърши работа за изпълнението на основни задачи.

Но ако пък ви трябва мишка за изпълнението на специални задачи и проекти, то в случай е по-добре да се насочите към модел мишка с повече функционалности.

Мишки за пътуване

На пазара можете да откриете мишки, които са предназначени за пътуване. Оборудвани са с три бутона и разполагат с компактен дизайн.Те могат да се пренасят лесно и удобно.

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14597

Повечето модели мишки за пътуване са безжични, но се срещат и такива модели, които имат къси и прибиращи се кабели. Това прави кабелите на мишките по-лесни за подмяна и по този начин до тях е осигурен лесен достъп.

Едно от основните предимства на мишките за пътуване е, че имат компактна форма и могат да се побират в тесни пространства като например в чанта за лаптоп. Недостатъкът им е, че не се особено подходящи за продължителна работа, тъй като не осигуряват високо ниво на ергономичност.

 

Геймърски мишки

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14598

Заслужава си да инвестирате в мишка с повече функции. Геймърските мишки са направени така, че да улесняват играта и да ви помогнат да достигате нови рекорди.

Те предлагат удобен дизайн, който ги прави комфортни за ръката дори при часове продължителна игра. Оборудвани са със висококачествени сензори, които спомагат за постигането на отлична прецизност при употреба.

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14599

Геймърските мишки разполагат със специални бутони, които могат да се конфигурират, с цел да се улеснят повтарящите се задачи. При този вид мишки имате опцията да зададете по-сложни настройки на един бутон.

Ниво на ергономичност

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14600

Ако си търсите мишка за продължителна работа на компютър, която да осигурява максимално удобство на ръката ви, то си струва да си вземете ергономична мишка. Дизайнът на този вид мишки е направен така, че да прилепва плътно на дланта и да следва естествената форма на ръката.

Ергономичната форма на мишките от този тип не позволява натрупване на напрежение в ръката и китката дори при продължително време на работа. Ергономичните мишки са оборудвани с допълнителни бутони, които осигуряват лесен достъп, тоест можете лесно да ги достигнете с пръстите.

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14601

Безжични/Bluetooth мишки

Основното предимство на безжичните мишки е, че осигуряват отличен достъп и улеснение в ежедневието без нужда от използване на кабел. Новите модели безжични мишки предлагат отличен безжичен обхват и издръжливи батерии.

DPI стойности

Характеристиката DPI при мишките се нарича точки на инч. Това представлява мярка за разстоянието, което изминава курсора по време на местенето на мишката на всеки един инч.

Геймърските мишки имат DPI превключватели, които са предназначени за превключване на по-висока  или по-ниска DPI настройка.

Съществува мит, че по-високите стойности на DPI са по-добър вариант, но това не е вярно. И ниските и високите DPI стойности си имат своите предимства и недостатъци.

По-ниската DPI настройка  позволява по-точно и по-плавно управление на курсора, а по-високата осигурява по-бърза скорост на движението.

Високите DPI стойности са например повече подходящи за геймъри, тъй като осигуряват по-кратко време за реакция и бързо движение на курсора по дисплея. За гейминг се препоръчва обикновено употребата на мишка с DPI превключвател.

Този тип стойности на мишката са подходящи за монитори с висока разделителна способност или използване на няколко монитора.

Ниските DPI стойности от своя страна помагат за постигането на по-голяма точност и контрол над курсора. Това ги прави подходящи за работа с програми като Photoshop или други видове приложения, където ни е необходима прецизност в детайлите.

Ако пък работата ви с компютъра включва основно леки задачи, сърфиране в интернет и използване на офис приложения, то DPI стойностите на мишката не са от решаващо значение.

Оптична или лазерна мишка

По отношение на отразяването на своя лъч към долната повърхност, мишките се делят на лазерни и оптични. Лазерните мишки използват лазер за проследяването на движението. А оптичните мишки използват LED, за да отразяват долната повърхност.

Оптичните мишки могат да работят върху плоски и непрозрачни повърхности. А от друга страна лазерните мишки могат да работят върху разнообразие от повърхности, като в това число влиза и стъкло.

Друга характерна черта на лазерните мишки е, че са по-чувствителни, имат висока скорост на движение на курсора по екрана и предлагат прецизност при работа.

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14602

Размер

Когато си търсите подходяща мишка за компютъра, хубаво е да знаете, че не всеки модел мишка приляга удобно едновременно на дясната и лявата ръка.

Затова и е препоръчително да пробвате няколко модела мишки, за да решите дали бихте работили удобно с тях и тогава да се спрете на най-подходящата.

Избирателна скорост

Избирателната скорост е още един важен фактор при избор на мишка. Тя се измерва в херц (Hz) и е показател за това колко често на всяка секунда мишката отчита своята позиция на компютъра.

Когато имаме по-високи стойност, това означава, че мишката има плавно движение и по-голяма точност.

За геймърите се препоръчва избирателна скорост не по-ниска от 500Hz.

8 неща, които трябва да имате предвид при избор на мишка – 14603

Начин на свързване

По отношение на интерфейсната връзка мишките се делят на такива модели с USB кабели, на безжични с USB, безжични с Bluetooth и на такива безжични, който се свързват с Wi-Fi.

Мишките с кабели предлагат висока честота на реакция и стабилност при работа.

Bluetooth мишките могат да се свързват със всяко устройство, което има Bluetooth. Мишките, които се свързват с Wi-Fi  са ново откритие и тепърва набират популярност.

Шум

Шумът е един детайл, който е често пренебрегван при компютърните мишки. Някои от нас биха го счели за незначителен фактор при избора на мишка, но всъщност той е важен.

Ако често ви се налага да работите продължително, то сигурно сте забелязали, че някои модели имат непрекъснат звук при кликване, който може да е проблем, ако искате да ви е тихо, когато работите.

Ако сте в работна среда, където се изисква тишина, добра идея са безшумните мишки, с които няма риск да пречите на колегите си по време на работа.

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.