iZone.bg
Съвети

10 неща, които всеки потребител на компютър трябва да знаe

от Мартин Шолев 6 мин. за прочитане
  1. 10 неща, които всеки потребител на компютър трябва да знаe

Независимо колко сигурни се чувствате в областта на новите технологии, съществуват сигурни методи, които всеки от нас би трябвало да знае, за да може неговият компютър да работи възможно най-бързо, безопасно и ефективно.

Предлагаме ви 10 прости съвета, чието изпълнение е по силите на всеки потребител:

10. Инсталиране на Backup система

Всички знаем , че при евентуален проблем предварително трябва да запазим информацията нашия компютър, но винаги отлагаме тази стъпка някъде в бъдеще време. Инсталирането на Backup система отнема около 1-2 минути, след които не е нужна повече човешка намеса.

За тази цел се използват наличните почти във всеки компютър програми като  Windows Backup или Apple’s Time Machine, като за тази цел е необходимо да разполагаме с външно устройство. Съществува и on-line платформа за съхранение на данни Crash Plan, която дава възможност за възстановяване на информацията без значение вашето местоположение или състоянието на хардуера.

9. Бързи връзки (shortcuts)

В забързаното ни ежедневие е изключително важно оптимизацията на работата ни като за тази цел подходящи са комбинацията от клавиши, известни още като shortcuts. Например:

  • Ctrl+F – бързо намиране на файл по ключова дума
  • Ctrl+S – незабавно запазване на файл
  • Ctrl+P – принтиране
  • Ctrl+T – oтваряне на ново поле във вашия браузър

Първоначално това може да ви се стори малко досадно, но с времето ще забравите за съществуването на мишка.

8. Защита от вируси

Потребителите на Windows имат голям ‘опит’ с вируси и други вредни за нормалното функциониране на компютъра програми.

Първо трябва да научим основните разлики между вирус,  троянски кон и другите видове атаки срещу нашия компютър, както и всички съпътстващи ги митове.  Защитата се осъществява чрез инсталиране на антивирусни програми, които заливат пазара.

Но най-важното относно безопасността е предпазливото отношение спрямо подозрителни линкове, програми с неясен произход и фалшиви сайтове.

7. Състояния на мрежата и wi-fi проблеми

Всичко свързано с работата на вашия компютър в мрежата може да ви се струва плашещо, но решаването на проблемите може да се осъществи и от вас без намесата на специалист.

Дали вашият рутер се нуждае от рестарт? Вероятно е прегрял или е задръстен с трафик на данни. Мрежата ви не работи с необходимия капацитет? Използвайте един от тези трикове.

А тук може да видите пълен списък с рутери, които да си закупим до напълно изграждане на работеща мрежа.

6. Поддържайте батериите, за да извържат възможно най-дълго

Бързото изчерпване на батерията при лаптопите или смартфоните е изключително неприятно за всеки потребител.
Тук, в няколко стъпки може да видите как може да оптимизирате на работата на вашия лаптоп, така че батерията да увеличи своя работен режим максимално. Много важно за правилното функциониране на една батерия е честота на зареждането й.

5. Достъп до персоналния компютър от всяка точка на земята

Случвало ли ви се е да сте с преносимия компютър навън, но ви се налага използвате приложения или файлове от домашната машина?

Решението на този проблем се нарича Dropbox.

Полезно е да знаете как може да имате достъп до настолния компютър независимо къде се намирате.

4. Профилактика

Компютърната профилактика може би е досадна за повечето потребители , но тя е от изключителна важност за бързото и ползотворно функциониране на вашия компютър.

Тук може да видите как само с една или две стъпки може да решите проблема с дефрагментирането на твърдите дискове и ненужните файлове.

3. Директна връзка между два компютъра

Необходимо е да размените файлове с приятел или колега, но флашката не ви е под ръка?
Познахте – тя не ви нужна. Директното споделяне на файлове компютър -компютър или  устройства в мрежа се осъществява за кратко време и без много усилия чрез Windows 7’s Homegroup feature.

Как да  споделяте големи по обем файлове в Интернет може да видите тук.

2. Намиране на изгубени или откраднати мобилни устройства

Неприятностите се случват неочаквано. Човек никога не знае кога може да се раздели със своя лаптоп или телефона, в които се съдържа ценна информация. От iPhone са помислили за потребителите, изпаднали в такава ситуация, чрез приложението Find My iPhone.

Друго полезно приложение е Prey .

С него може да проследите местоположението на вашия лаптоп или смартфон, дори и да направите снимка на човека, който го ползва. Ако не намирате вашата камера, CameraTrace service ще ви помогне да го направите.

Разбира се, на първо време трябва да установите дали вашето устройство не е откраднато, и да се уверите, че вашите лични данни са недостъпни за други лица, с което вече стигнахме и до нашия последен съвет.

1. Безопасност и сигурност на личната информация

За нещастие Интернет невинаги е безопасно затова всеки един от нас трябва да направи  да се погрижи за сигурността на своите лични данни.

Не използвайте лесно разгадаеми пароли, премахнете личната информация от снимки или други файлове и никога не използвайте обществен Wi-Fi без необходимата защита.

Защитата на личните данни се осъществява много лесно, ако не знаете как точно се случва този процес, вижте тук.

Ще бъдете изненадани колко незащитени сте били досега.

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.