iZone.bg
Монитори

Накратко за LCD мониторите и техните параметри.

от Мартин Шолев 3 мин. за прочитане
  1. Накратко за LCD мониторите и техните параметри.

В тази статия ще Ви запознаем с параметрите на един LCD монитор, като обясним кой какво означава и какви са препоръчителните им стойности.

Размер на дисплея

Дължината измерена по диагонал на видимата област на монитора (без да се зачислява рамката). Например 17 инча, 19 инча и тн.

Формат на дисплея

16:10, 4:3 са стандартните пропорции на диспея по хоризонтала и вертикала. 4:3 са на изчезване. Стандартите в момента са 16:10 и 16:9, назовавано още широкоекранни (widescreen).

Резолюция

Хоризонталната и вертикалната големина на екрана, изразена в точки (пиксели). Напр. 1024х768.

Ъгъл на видимост

Ъгълът, под който може да се гледа в монитора по хоризонтала/вертикала без да се нарушава значително качеството на образа. Напр. 160°/160° е една добра стойност.

Контраст

Това е отношението между най-светлата и най-тъмната част на дисплея, което означава че колкото по-висока стойност има този параметър, толкова повече черният цвят се доближава до истинското черно и картината ще е по-ясна в слабо осветена среда. Тук обаче има една маркетингова уловка. Съществуват два метода за измерване на контраста, което рядко се упоменава в спецификацията: статичен и динамичен. Стандартните стойности на статичния са около 1000:1, като 1800:1 е много добър контраст. При динамичния започват от 5000:1 нагоре (което е около 700:1 при статичния метод). 10000:1 динамичен контраст е нормална стойност.

Яркост

Високата яркост изразява ясно и видимо изображение в силно осветени помещения. Нормална стойност: 300 cd/m2

Време за реакция

Времето за което един пиксел преминава от едно състояние в друго (от бяло в черно и от черно в бяло; и GreyToGrey технологията). Монитор с време за реакция под 16ms е достатъчен за игри заради бързо движещите се обекти, съответно непрекъснатата смяна на състоянието на пикселите. Под 10ms разликата е неусетна заради особености във възприятието на човешкото око.

Свързване (интерфейс) – вида на кабела и конектора. VGA, DVI, HDMI.

Разстояние между пикселите (pixel pitch; dot pitch) – разстоянието между центровете на два съседни пиксела. Колкото по-малко, толкова по ясен образ.

Честота на синхронизация

Честотата на опресняване на образа по хоризонтала и вертикала. Особено важна е вертикалната честота на опресняване, което беше проблем със старите CRT монитори, характеризиращи се с дразнещото за очите трептене. При съвременните LCD дисплей това не е проблем и стандартната вертикална честота е 60Hz.

Вид на матрицата – активна (TFT) и пасивна. Почти всички LCD монитори предназначени за потребителския пазар са с активна TFT матрица.

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.