iZone.bg
Съвети

Колко години издържат лаптопите?

от Хасан Хасан 5 мин. за прочитане
  1. Колко години издържат лаптопите?

Всички знаем, че колкото и да е добър лаптопът ни, като всяка друга техника и той се нуждае от подмяна. Как можем да разберем обаче кои лаптопи са с най-голяма продължителност на живота и да направим правилния избор?

Когато говорим за продължителност на живота, трябва да правим разлика между  работната продължителност на живота и моралния живот на самия модел компютър.

Работната продължителност на живота просто се фокусира на това колко му е нужно на лаптопа да се включи и да функционира като цяло, докато моралният живот засяга способността да пуска програми и да отговаря на изискванията на различни приложения.

Лаптопите издържат средно от 3 до 5 години според модела.  След 5-годишна употреба, технически е възможно  един лаптоп  все още да функционира добре, въпреки някои от функциите да  са ограничени.

Доста програми поставят високи изисквания към обработката и възможностите за памет и  възпроизвеждане на видео, и в такъв случай ако лаптопът е по-стар, няма да е възможно да отговори на изискванията. Но ако  нуждите ви от компютърни функции не изискват високофункционални програми, един по-стар модел лаптоп би ви бил от полза, дори след 5 г.

kolko godini izdarzhat laptopite 2
Едно от нещата, което намаля продължителността на живота на лаптопа, е практиката на планираното излизане от употреба. Тази практика се извършва от производители на компютри, както и производители в други индустрии. Това основно означава, че мощният и бърз лаптоп, който сте закупили преди няколко години, вероятно няма да може да работи със софтуер, който ще излезе в бъдеще на пазара.

Дизайнерите на софтуер и игри не подобряват положението като създават програми, изискващи много ресурси . Ако искате да използвате софтуера, ще ви е необходим по-добър процесор и графична карта, повече RAM памет от тази, за която е конфигуриран лаптопът ви и по-голям хард диск. И тъй като вие не можете да подновите вътрешните компоненти на лаптопа,трябва да си купите нов. Ако използвате лаптопа си за този тип приложения, изискващи процесорна мощ, то след около две години може си търсите нов ноутбук.

Лаптопите издържат средно до 5 години като тогава е възможно все още да функционират добре, въпреки че някои от функциите им са ограничени. Обаче, за разлика от лаптопите, издръжливостта на батериите е по-малка и намалява с времето като траят все по-малко след пълно зареждане. Животът на лаптоп батерията варира в зависимост от това как се използва, средно е между 18 и 24 месеца.

Този пример е доказателство, че не е необходимо лаптопът ни да е нов, за да ни е полезен. Лаптопите втора ръка от висок бизнес клас например имат дълъг живот и могат дори да надминат чисто новите по качество, тъй като са  направени от висококачествени и надеждни материали. Нашето предложение за вас е да изберете от голямото разнообразие модели лаптопи втора ръка, което магазин iZone ви предлага.

Всички модели лаптопи, които ще откриете там са с отлични технически параметри и доста добре запазени на външен вид. Въпреки че са употребявани, те са от висок бизнес клас, което се  дължи на факта, че са произведени от водещи световни производители на компютри.

Качествените части, от които са направени, гарантират тяхната висока продължителност на живота. Преди да достигнат до крайния потребител, те са преминали проверки с диагностичен софтуер и функционират отлично. Освен това, всички модели са с гаранция от 6 месеца до 1 година, в зависимост от модела.

Съвети за по-дълъг живот

Да се възползвате максимално от функциите на лаптопа си не е толкова трудно колкото изглежда, стига да го използвате правилно. Топлината е враг на лаптоп компонентите,  и финият и плътно сглобен дизайн увеличава вероятността от вътрешно прегряване. Използвайте компресиран въздух, за да премахнете праха и мъха от вентилационните отвори и ги поддържайте чисти, за да осигурите хладен въздушен поток. Никога не поставяйте лаптопа си на мека повърхност и го дръжте далеч от външни източници на топлина. Охлаждащите стойки за лаптоп осигуряват на лаптопа ви твърда повърхност с допълнителни вентилатори за по-добра въздушна циркулация. Избягвайте изпускането на лаптопа и го дръжте далеч от всякакви течности, за да се избегнат повреди.

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.