iZone.bg
Съвети

Кои са най-важните аксесоари за всеки компютър

от Хасан Хасан 10 мин. за прочитане
 1. Кои са най-важните аксесоари за всеки компютър

Ако сте заседнали у дома, подобно на много от нас, може би прекарвате повече време да правите неща, като да наваксвате телевизионните предавания или да играете видео игри. От една страна те имат смисъл, тъй като са изключително потапящи и забавни, особено в онлайн пространството.

Компютърът независимо дали е лаптоп или настолен, разполага с редица вълнуващи предимства пред смартфоните или конзолите за игри. Едно от тези главни предимства е персонализацията, която върви ръка за ръка с него.

Освен всички вътрешни компоненти с които може да подобрите системата си, днес се откриват още по-широки възможности. Те са свързани с аксесоарите и периферните устройства. Без тях машината ви няма да притежава завършен вид и имено поради това е редно да бъдете запознати с тях.

 

Защо са от значение аксесоарите ?

Всички видове електроники включително и в това число компютрите са станали наистина напреднали благодарение на голямото разнообразие от аксесоари. Те могат да се определят, като прикрепващи се устройства, които всъщност не са част от самата машина.

Значението им е съществено, защото тяхната функционалност до голяма степен зависи от компютъра към който са прикрепени. В допълнение към това вашата настолна или преносима машина трябва да бъде оборудвана с тях, за да може да изпълнява ефикасно задачите си.

Като цяло съществуват две форми на аксесоари, едните се наричат основни, а другите напреднали. Всяка една от тях разполага с различни по вид устройства, които са характерни за своята категория.

Основните аксесоари са следните няколко вида :

 • Високоговорители
 • Принтери
 • Слушалки
 • Скенери и много други

Докато напредналите видове са съответните :

 • Уеб камери
 • Микрофони
 • CD и DVD устройства
 • Игрално оборудване и други

Както казахме те могат да бъдат в помощ на машината, допринасяйки за по-висока производителност и удоволствие от употреба. Важно е да отбележим, че например някои лаптопи вече разполагат с вградени такива, но това не пречи да добавите и допълнителни.

Именно поради тази причина, ние ще ви представим едни от най-важните. Те са от ключово значение, така че е препоръчително да притежавате поне няколко от тях.

 

Клавиатура

Клавиатурите са основните устройства без които един настолен компютър не може да бъде функционален. Те се използват за въвеждането на текст, знаци и функции с помощта на клавиши.

Традиционните продукти от този тип разполагат с USB кабел за активиране, докато при по-новите започна да се наблюдава тенденцията за безжичност.

По отношение на характеристиките трябва да имате в предвид вида работа, която ще извършвате с въпросната клавиатура. За хората, които се занимават с голямо количество писане има ергономични, предоставящи неописуемо удобство.

От друга гледна точка пък, ако например искате да играете игри е по-добре да търсите специализирани такива. Различното при тях е, че разполагат с допълнителни функции, предназначени главно за игри.

Уверете се, че желаната от вас клавиатура има всички функции от които се нуждаете, докато все още варира във вашият бюджет. Ако не намирате нищо, което да ви устройва винаги може да се придържате към някои познати марки на изгодни цени. Типичен представител за такава е – HP.

Автоматична Чернова – 14496

Мишки

Това е основен и задължителен аксесоар за изпълнение на ежедневни задачи. Въпреки че лаптопите имат вградени, никога не е напразно  инвестирането в  отделна такава, тъй като тя е много по-удобна и практична.

Преди да закупите продукта обаче, съществуват няколко принципа на които трябва да обърнете по-сериозно внимание. Значението им е съществено, тъй като от тях зависи дали ще попаднете на подобаващ артикул, който ще отговаря на изискванията ви.

Те са следните няколко характеристики :

 • Размер
 • Чувствителност
 • Вида на свързване

Уверете се, че сте изпробвали мишката преди да я закупите, за да разберете дали тя е избраната. Различните джаджи са предназначени да се държат в три вида хватки, а именно захващането чрез дланите, ноктите и пръстите определя дали тя ще ви е комфортна.

Като цяло всичко е въпрос на личен избор, както и това дали ще я желаете да бъде с кабелно свързване или с безжично на батерии. Предимството на безжичната е, че премахва дългият кабел, който в определени ситуации може да бъде крайно неудобен и дори досаден.

Едни от най-добрите мишки са на марките – Razer Elite и Logitech Pro.

Автоматична Чернова – 14497

Слушалки

Забавните активности като гледането на филми или слушането на музика са почти винаги тръпка за всеки. Но това обаче не бива да се прави за сметка на спокойствието на околните. Ето защо слушалките биха били идеалното решение.

Този революционен аксесоар има доста приложения. Освен че може да се използва за забавление, някои хора разчитат на него и за работа. Впечатляващият му 3.5 мм. жак е универсален и позволява устройството да бъде свързано в други техники освен компютъра.

При стерео слушалките е общо правилото да получавате това, за което плащате. Цената е пряко пропорционална на качеството на звука и естествено материала, използван за направата им. Скъпите слушалки ще гарантират издръжливост и уникално звуково изживяване.

Ако цените ви се струват неразумни ви препоръчваме да обърнете внимание на някои от традиционните марки. Въпреки ниските си цена те предоставят задоволителна употреба. Пример за такива са стандартните видове на – Logitech.

 Автоматична Чернова – 14498

Монитор

Този аксесоар е може би един от най-важните за цялостното функциониране на всички видове компютри. Устройството показва информацията, която се обработва и възпроизвежда от видеокартата на машината.

Без този основен аксесоар не бихте могли да използвате настолният си компютър. Съществува широк спектър от избор в зависимост от техният размер, вид и характеристика, така че трябва да бъдете наблюдателни.

Като цяло ви съветваме винаги да проверявате разделителната способност. Големите монитори трябва да бъдат придружени с висока разделителна способност, за да сте сигурни, че плътността на пикселите е добра.

Друго важно нещо е стойката да бъде удобна за вас и също така да се доверявате само и единствено на доказани марки. Пример за такива могат да бъдат повечето представители на HP и LG.

Автоматична Чернова – 14499

Микрофон

Микрофоните са едни от най-популярните компютърни аксесоари, благодарение на възхода на така наречените подкастове. Продукта е предпочитан изрично от хора, които се занимават с запис на разговори или музикални песни.

За да се сдобиете с качествен микрофон от който да останете изключително доволен е нужно да следвате няколко на брой стъпки.

Изберете такъв който да може да приема високи и ниски звуци с колосална яснота. Добрият микрофон възприема всички звуци независимо дали са от слаб или силен източник. Освен това преди да го закупите е препоръчително да направите контролен тест, за да сте сигурни, че продукта е подходящ за вас.

Ако пък желаете да спестите тези усилия и вместо това да преминете на наистина доказан аксесоар от този тип, потърсете модела – Blue Yeti.

Автоматична Чернова – 14500

Принтери

Въпреки огромният напредък на човечеството в сферата на технологиите, ние все още се нуждаем от машина, която да разпечатва документи. Принтерите са идеалните приспособления за тази цел. Те ни помагат да пренесем една идея от компютъра осезаемо под формата на хартия.

За разлика от преди, днес има налични толкова много разновидни модели, че е напълно възможно да се объркате. Имено поради това вашият избор до голяма степен зависи и от целта за която в крайна сметка ще използвате устройството.

Принтера може да бъде мултифункционален, което означава, че се състои от функции за сканиране, факс и съответно принтиране. Разбира се, ако се нуждаете от аксесоар за дома този няма да бъде толкова практичен, колкото обикновеният такъв.

В зависимост от вашият бюджет може да разгледате марките на HP и Canon. Те предлагат първокласни принтери на страхотни цени. Да, може да не са огромни, като офисните, но все пак ще се възползвате от свободното пространство около тях.

Автоматична Чернова – 14501

Заключение

На пазара има толкова много аксесоари, като всеки един от тях отговаря на различни видове бюджети и предназначения. Като цяло те са пригодени да функционират, както на настолни компютри, така и на лаптопи.

Така че, ако сте притежател на една от тези две технологии или дори и двете, ви препоръчваме да отделите пълноценно време с което да разгледате всички възможни джаджи. Някои от тях са напълно задължителни, докато други зависят от самите вас.

Освен това, когато търсите добра компютърна апаратура, никога не основавайте решението си само на цената. Причината за това е, защото съществуват голям брой качествени продукти на изключително приятни цени.

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.