iZone.bg
Съвети

Какво е SSD диск и важен ли е при изборът на лаптоп или настолен компютър ?

от Мартин Шолев 9 мин. за прочитане
  1. Какво е SSD диск и важен ли е при изборът на лаптоп или настолен компютър ?

Нуждаете се от нова настолна машина, която да ви служи, както за развлечение, така и за професионална работа? Предполагаме, че вече сте посетили търговският магазин за електроника, но не можете да решите какво да закупите, тъй като пред вас се изправят множество параметри, от които не разбирате.

Основните наименования, които срещате са HDD и SSD. Стандартният твърд диск по познат, като HDD, отдавна е преобладаващо устройство за съхранение при повечето настолни компютри и лаптопи. Тази популярност се дължи на неговият висок съхраняващ капацитет и най-вече ниска цена.

Макар и да е най-често използваният вече съществува и друго алтернативно решение, което бавно изпреварва всички други видове и това е несъмнено SSD устройството. Въпреки високата си цена, той се използва във всички случаи поради, което ви съветваме да му се доверите.

Операционната ви система ще бъде възнаградена със забележителна скорост и куп преимущества, от които задължително трябва да се възползвате. Иновативният компонент променя производителността на системите забележително повече от всеки друг. С него разбиранията на потребителите се изменят тотално.

Традиционните избори, които преди са били значими в миналото, като процесор или количество памет, днес не могат да се мерят с нищо пред великото SSD. Колкото и невероятно да звучи то ще ви зарадва. Компютърът ви ще се държи така, както очаквате и досадните забавяния ще бъдат един далечен спомен.

Същност и функция

Каква е разликата между двата компонента ? Като цяло твърдите дискове са сходни по своите физически спецификации, но съхраняват данните много по-различно. Разбира се, като всяко едно устройство те разполагат с предимства и недостатъци. Изборът ви трябва да се определи въз основа на намеренията ви при употребата на компютъра.

Твърдите дискове използват така наречената флаш памет, чрез която осигурят своята превъзходна производителност и издръжливост. Тъй като във вашият диск има множество движещи се части, нещата могат лесно да се объркат и да загубите важните си данни. Без наличието им SSD дисковете са по-трайни, работят по-хладно и същевременно използват ниско количество енергия.

 

Изправността на тези части не е за подценяване, като те са следните няколко вида :

  • Магнитни глави
  • Вретена
  • Въртящи се плочи

Реално погледнато устройствата могат да се разглеждат подобно на масивни USB устройства, поради факта, че използват същата основна технология позната под наименованието – NAND.

От друга страна е важно да отбележим, че HDD е дълбоко познат и тестван. Те съществуват повече от 50 години, като постоянно увеличават капацитетът си, намалявайки, своят физически размер. За разлика от съперникът си те разчитат на въртящи се дискове или плочи за разчитането на записаните данни.

Автоматична Чернова – 14484

Преимущества

До този етап се надяваме да сте осъзнали, че SSD дисковете са най-новата тенденция в хардуера и се очаква тяхното използване да става все по-предпочитано с течение на времето. Несъмнено твърдият диск от типа HDD е значим, но когато го сравним със своят съперник нещата изглежда не са в негова полза.

За да ви убедим в това сме подготвили няколко водещи плюса с които целим да разширим знанията на всеки относно основните причини, каращи потребителите да ги предпочитат пред всички останали.

Бързина

Скоростта на достъп е от 35 до 100 микросекунди, което осигурява 100 пъти повече производителност за разлика от стандартният тип диск. Това води до незабавна реакция, по-бързо време на зареждане на приложенията и цялостно подобряване на системата.

Що се отнася до хостинга, SSD може наистина да подобри вашето присъствие онлайн. Те осигуряват по-бърза скорост при отварянето на уебсайтове, допринасящо за отлично потребителско изживяване. Заедно с това тяхната приложимост, гарантира сигурност при съхраняването на всякакви видове данни.

 

Лесна преносимост и инсталация

Постоянното пътуване не представлява проблем за всеотдайните потребители, тъй като те имат леки компоненти. От друга страна пък инсталацията е изключително елементарна и не изисква да имате опит в тази сфера. Единствено бихте се нуждаели от отвертка и малка доза търпение.

Пластичност

Компютърните части се предлагат в множество форм-фактори. Някои от тях са например, като mSATA и могат да се включват директно в дънната платка на системата. Това позволява на устройството да функционира заедно със съществуващия ви твърд диск. Ето защо удобството е ненадминато високо.

На кой вид да се доверим ?

В случай, че възнамерявате да се сдобиете с карта, която да засили вашата система, предоставяйки оптимално ниво на работа, тогава определено ще се нуждаете от SSD. Преди да се отправите към специализираният магазин обаче е редно да разпознавате неговите видове и да определите, кой е най-подходящ за вас.

Обикновено има четири налични типа, от които трябва да изберете, те са следните :

  • 5-inch
  • mSATA
  • 2
  • PCI-e

Един от начините, по който можете да разберете дали ще се поберат във вашето устройство, е да намерите номерът на модела или да проверите в самото ръководство от производителят. Повечето настолни системи поддържат модела – 2.5-inch, така че това е най-безопасният избор.

Ако искате да инсталирате SSD на вашата дънна платка, първо проверете какви конектори има съответната част. След това е възможно да намерите повече информация относно тяхната съвместимост, свързвайки се със специалист или проверявайки интернет пространството.

Автоматична Чернова – 14485

Диск с какъв интерфейс ви трябва – SATA или PCI-e ?

Срещаният SATA е компактна принадлежност, която се инсталира директно върху ултрабуците или тънките лаптопи. Свързването му с дънната платка е директно и доста лесно, елиминирайки нуждата от това да имате в предвид размера. Той е подходящ за ежедневна употреба, включително и аудиовизуално редактиране.

Непознатата за мнозина PCI-e, представлява адаптерна карта с M.2 споена върху нея. При инсталирането е нужно да я прикачите към кутията на компютърът. За надстройката обаче ще са ви необходими разумни познания в тази област. Тя е подходяща за видео игри и взискателна работа с програми.

В края на краищата отговорът на цялостният въпрос се крие в самите вас, тъй като трябва предварително да определите и разграфите вашите намерения. Така изборът ще бъде частично улеснен и единствено ще бъде нужно да се запознаете по детайлно с компонента и вашата система.

 Автоматична Чернова – 14486

Колко оптимална е тяхната издръжливост?

Като цяло те са по-трайни от стандартните HDD в екстремни и сурови условия, защото нямат движещи се части, като раменен механизъм.  Следователно при възникването на евентуално падане, вибрация или магнитни полета те са по-склонни да издържат.

Добавяйки към това малкият им размер и по-ниска консумация на енергия, ще можете да разберете защо са чудесни за преносимите компютърни системи. Също така съществуват и различни критерии за производителността и надеждността в зависимост от това, за което ще се употребяват.

Производителите понякога предварително посочват типа натоварване на приложението, за което е проектирано самото SSD. То може да бъде от интензивно писане до смесена работа. Някои доставчици позволяват на клиента да избере оптималното ниво на издръжливост и капацитет.

Например, корпоративен потребител разполагащ с база данни с висока транзакция може да избере по-мощният вариант за сметка на капацитета. Или обратното, потребител, работещ с база данни при която прави редки записи може да предпочете устройство с по-голям капацитет на записвания.

 

 

Заключение

За заключение можем да добавим, че всички компоненти са от значение, но когато сте на път да ъпгрейдвате вашата система с чисто ново SSD бъдете внимателни, за да подберете това което отговаря на вашите изисквания.

Ако пък евентуално не знаете на кого да се доверите, не се тревожете, а незабавно посетете нашият онлайн магазин – izone.bg. Тук ще откриете абсолютно всякакви помощни средства, както с промоционална цена, така и с гарантирана гаранция, така че отделете време и разгледайте.

За справка позвънете на посоченият телефон или пишете директно на предоставеният имейл, който ще откриете в дъното на всяка страница. Блог страницата ни е изпълнена с всякаква информация по тази тематика, така че при интересен се отбийте и там.

Автор на статията

Мартин Шолев

Увлечен от съвременните изследвания в областта на IoT и изкуственият интелект и конспирациите свързани с тях. Почитател на азиатското кино и култура.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.