iZone.bg
Съвети

За енергийната консумация на компютрите и как да я ограничим

от Хасан Хасан 4 мин. за прочитане
 1. За енергийната консумация на компютрите и как да я ограничим

Според статистическите данни около 10% от консумираната енергия на едно домакинство в САЩ се полага на настолните компютри и лаптопи.

Разбира се, съществуват много вариации на машини с разнообразни приложения в ежедневието. Промяната на нашите навици и многообразието от предложения спомагат за драстично ограничаване на консумираната енергия. Ето няколко основни компонента, намаляващи вашите сметки:

Настолните компютри “изпиват“ енергията , но това може да се ограничи

Точна кaлкулация на консумираната мощност от един десктоп компютър е трудно осъществима заради голямото разнообразие на хардуерните компоненти. Обикновено необходимата мощност варира между 60 и 1000 вата.

Ето основните фактори, които влиаят чувствително върху потреблението на електричество:

 • Намалeте яркостта на дисплея
 • Проверете дали вашият компютър притежава ефективно захранване. Качествените устройства могат да ограничат използваната мощност с 10-20 вата.
 • “Мускулестата” видео карта често е най-алчният потребител на енергия в един настолен компютър. Дори и без да е в работен режим тя е способна да добави няколко десетки вата към вашата сметка за ток.
 • Бъдете в крак с развитието на CPU технологиите. Съвременните процесори изразходват по-малко енергия за изпълнение на една и съща задача в сравнение с произведените преди три години.

Покупка на лаптоп

Закупуването на лаптоп е мъдро решение, що се отнася до икономията на енергия. Преносимият компютър осигурява няколко явни предимства – по-малък дисплей, пестеливи процесори и неголям брой съхраняващи устройства. Типичният лаптоп се нуждае от 25 до 65 вата мощност в зависимост от натоварването, докато  преносимите компютри тип ултрабук свалят тези стойности с още 40%.  Продуктивността на машината може да пострада, но остава достатъчна за изпълнение на задачи от всеки потребител с изключение на геймърите.

Потребителски навици

На всеки компютър би трябвало да бъде aктивирана опцията за автоматично изключване на екрана след определен период от време на машината в състояние на покой. Количеството спестена енергия може да бъде значително. Това се задава в секцията Windows Power Management (Control Panel – Hardware and Sound – Power Management).

Оптимизация на системата осигурява и приложението Wake On Lan , чрез което е възможно машината да се стартира или изключва от разстояние – полезно за хората, които ползват ресурсите на своя настолен компютър или лаптоп от различни места – не е  целесъобразно компютърът да е включен, когато не е нужен.

Измервател на мощност

За да се придобие точна представа от споделеното по-горе, е необходимо да се измери изразходваната мощност от нашия компютър. Само трябва да го свържем към опростен и евтин ватметър, който дава прецизна информация в реално време. По този начин потребителят може да променя настройките, например яркост на дисплея, и да следи измененията на подаваната от захранването мощност.

 

Заключение

Редуцирането на консумираната мощност е комплексен и потенциално скъп процес. Това са стъпките, които препоръчвам, за да се постигне максимален ефект на минимална цена.

 • Купете си ватметър
 • Коригирайте настройките в Power Management и яркостта на екрана
 • Инсталирайте приложението Wake on LAN
 • Заменете стария монитор със съвременен
 • Сдобийте се с ново захранващо устройство от висок клас
 • Обновете хардуера на домашния компютър или си купете лаптоп

Автор на статията

Хасан Хасан

С огромен афинитет към компютрите и технологиите от малък. Често се увлича по разнообразни ИТ теми. Обожава всичко което съдържа някакви чипове и микропроцесори.

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.