iZone.bg
Съвети

10-те Най-Добри SSD дискове

от Евгени Илиев 12 мин. за прочитане
  1. 10-те Най-Добри SSD дискове

С всяка изминала година компютърните системи продължават все повече да се развиват и усъвършенстват. Днес сред огромният потребителски наплив възникна едно ново поколение устройство, което е предназначено главно за съхранение. Ако все още не сте се досетили това е SSD компонента.

Този тип механизъм заменя традиционните механични твърди дискове, използвайки флаш памет, която предоставя много повече бързина. Реално старите системи работеха твърде бавно, което от своя страна значително забавяше машината. Новите части предоставят бърза производителност, поради ниското си време на четене от страна на компютъра.

Благодарение на тези забележителни качества тяхната популярност се увеличи мигновено. Вече всеки потребител, използващ настолен компютър или лаптоп желае да се сдобие с тях възможно най-скоро. Въпреки това повечето от тях излизат на пазара без капка знания, относно нововъзникналата част и често правят сериозни грешки.

Ето защо е важно предварително да сте запознати с устройството и функцията на SSD дисковете, за да избегнете всякакви нежелателни недоразумения. С краткият ни доклад ние целим да ви запознаем с всички тънкости на този компютърен компонент, така че останете с нас.

Какво всъщност представляват SSD дисковете ?

В продължение на десетилетия, данните се съхраняваха предимно с помощта на добре познатите механични твърди дискове. Тези традиционни устройства познати под съкращението HDD, се основават на движеща се част във формата на глава, която чете всички данни.

Репутацията и обаче се опетняваше от нейното ниско ниво на издръжливост. От друга страна новите SSD устройства работят на коренно различен принцип. Те използват чип, наречен NAND, който няма движещи се части и работи на момента. В интерес на истината първото му представяне е било през далечните 50-те години.

Макар и да се използваше в суперкомпютри от висок клас през 80-те години на минали век, технологията разполагаше с изключително малък капацитет на съхранение за сметка на високата си цена. През този период тя бе предпочитана в космическият и военният сектор.

С настъпването на 90-те години хардуерните иновации доведоха до спад в цената. Въпреки това нейният размер и продължителност на живот все още бяха основен проблем. Едва в края на 2000 година, те започнаха да стават по-надеждни, осигурявайки десетилетия непрекъсната употреба на приемливи скорости.

Имайки в предвид, че ерата е още в началото си, редица експерти предричат, че до края на 2021 г., новият тип хард диск ще изпревари традиционните HDD. Но в крайна сметка единствено времето ще покаже какъв ще бъде завършекът на тази дълга надпревара.

10-те Най-Добри SSD дискове – 14462

Основно предназначение

Първоначално тяхното приемане започна в области, които непрестанно се нуждаеха от висока производителност. Неслучайно от тогава досега, те се превърнаха в стандартна опция при масовите лаптопи и компютри, срещани на потребителският пазар.

Реално погледнато всяка сфера се наслаждаваше на SSD дисковете. Бизнес компаниите, работещи с огромни количества данни, често разчитаха на техните услуги, тъй като времето за достъп и скоростта са от решаващо значение. Това също важеше и за индустрията на видеоигрите, където заедно с тях се изразяваше и мястото за съхранение.

В случай, че все още не знаете иновацията има ниски изисквания за мощност, като по този начин допринасят за по-добър живот на батериите в лаптопите. Освен това те са и доста устойчиви на удар, което ги прави идеални за мобилните устройства.

Именно поради това не е изключен факта да ги срещнете и в някои сървъри. Като цяло корпоративните сървъри се нуждаят от SSD за бързо четене и запис. По този начин те могат, както успешно, така и правилно да обслужват компютрите на своите клиенти за броени секунди.

 

Водещи предимства

Несъмнено брилянтната иновация започна да става много често срещана във всичко и то с основателна причина. Макар все още да не е на върха на своето развитие, тя определено разполага с няколко предимства пред традиционното хранилище.

Най-главните преимущества се установяват върху нейната дълготрайност и структура. Всеки SSD има живот, който е ограничен от износването на способността на устройството да съхранява изпратените към него електрически заряди. Тази продължителност се измерва в терабайта, което се равнява на десетилетие употреба или повече.

Под структура ние характеризираме факта, че те нямат движещи се части, подобно на своите предшественици. Значителната точка на повреда при старите дискове беше точно тук, тъй като при появата на неизправност цялото устройство става неизползваемо. Това прави традиционният тип уязвим към износване.

Други значителни плюсове са следните няколко :

  • Скорост
  • Достъпност и практичност
  • Сигурност
  • Удобен размер и дизайн

10-те Най-Добри SSD дискове – 14463

Защо да се доверим на частта ?

Съществуват безброй причини, които биха ви накарали да интегрирате системата във вашата настолна машина и да я използвате, вместо стандартният HDD. Имайки предвид гореспоменатите предимства е редно да ви уверим, че тяхната здравина е наистина незаменима.

Друг факт, който сериозно трябва да ви накара да се замислите е мобилността. Това качество описва същността на лаптопите, а едновременното им комбиниране с малките и леки SSD, променя коренно нещата.

Обзалагаме се, че сте дългогодишен потребител на Windows и със сигурност до болка познавате времето за зареждане, което е необходимо преди да започнете да работите. Разликата в отварянето на приложенията няма да бъде съществено, но стартирането на операционната система значително ще се засили с помощта на новият диск.

На всичкото от горе компонента може да бъде открит и на достъпна цена. Ако всичко изброено досега е основателна причина да си го закупите, действайте още сега без да се двоумите. Уверяваме ви, че няма да съжалявате за нищо.

 

 

Най-добрите SSD дискове на пазара през годините

След всичко изказано досега предполагаме, че нямате търпение да посетите най-близкият магазин за техника и да се сдобиете с мечтаният елемент. Преди да направите това обаче, ви съветваме да разгледате, кои са лидерите през последните години.

По този начин ще можете самостоятелно да си направите заключение и да вземете този вид, който ще бъде най-добре в зависимост от вашите цели и намерения. Те са предимно десет на брой, като ще разгледаме всеки един от тях подробно.

 

Samsung 970 Evo Plus

Компанията на Samsung не е никак непозната към създаването на първокласни фрагменти, така че при представянето на конкретният модел, който е с по-високи скорости и нов дизайн, всички бяха приятно изненадани.

Той е не само един от най-бързите на пазара, но и най-изгодният, имайки в предвид фантастичната цена, която му е обявена.Именно тези показатели ни накараха да го поставим на първо място в нашата класация.

10-те Най-Добри SSD дискове – 14464

WD Black SN750

Популярният бранд Western Digital са заети с това да създават име за себе си, като произвеждат забележителни компоненти от няколко години насам. Най-новото им попълнение – WD Black SN750 продължава упорито тази традиция, претендирайки за трона в индустрията за видеоигрите.

Този SSD има забележително високи скорости на произволно четене, които се установяват на 412,5 MB/s. Това съответно ще зарежда игрите ви по фантастичен начин. Достъпната му цена е най-големият плюс, което го прави силно предпочитан от всички геймъри, търсещи ъпгрейди на бюджет.

10-те Най-Добри SSD дискове – 14465

Toshiba OCZ RD400

В случай, че се нуждаете от няколко опции, които да ви устройват, както по външен вид, така и по размер, тогава конкретният продукт е повече от идеален. Серията на марката Toshiba се отличават с това, че се предлагат в 4 различни форми.

Напълно е възможно да си ги закупите, като M.2, M.2 2280 и AIC. Въпреки това обаче не всички размери са във всички форм фактори, така че ако търсите бързо устройства от порядъка на 1 терабайт, уверете се, че имате място в кутията на компютъра.

Adata XPG SX8200

Ако евентуално желаете да преминете към M.2 твърди дискове, които да са едновременно бързи и достъпни, сте на правилното място. Моделът на Adata не е най-добрият, поради своята скорост, а защото няма нито един кандидат, който да съответства на подобно съотношение между ниска цена и висока производителност.

 

 

Samsung 860 Pro

Хората може да не се вълнуват толкова много вече, когато чуят SATA 3, но Samsung доказва, че все още има предостатъчно живот в остаряващият интерфейс. Със своят максимален капацитет на съхранение от 4 терабайта и скорост равняваща се на най-доброто, устройството е силно препоръчително.

С тези свои характеристики то може да бъде използвано за абсолютно всичко. Въпреки че са старомодни все още някои потребители разчитат на тях, за да работят качествено, така че не им обръщайте гръб.

10-те Най-Добри SSD дискове – 14466

HP S700 Pro

Нуждаете ли се от нещо, което да е издръжливо и да може да премине през няколко компютърни системи ? Артикула, който ви представяме е предназначен точно за това. Неговата продължителност на живот далеч надминава гаранцията, предоставяйки 2 милиона часа на употреба.

Този избор е повече от перфектен в случай, че желаете нещо, което е построено, за да издържа. Дори и интерфейсът да забави нещата не се тревожете, тъй като е възможно да увеличите вашата употреба още повече.

 

Intel 760p Series

Подобаващите дискове тип NVMe бяха твърде скъпи за повечето потребители, но с намесата на Intel тези дни приключват. Представеният от тях продукт се отличава коренно със своята впечатляваща производителност, която наподобява на първенеца в нашата класация.

Частта може да се похвали със скорост от 3056 MB/s за четене и 1606 MB/s за запис. Това което наистина я отличава от всички други е ниската цена за която определено си заслужава да платите.

 

Intel Optane 905P

Продукта разполага с най-новата и функционална технология – 3D XPoint memory. Това от своя страна я освобождава от недостатъците на NAND, позволявайки и да предлага по-добра реакция при съхранение.

Издръжливостта също е засилен фактор тук, тъй като 905P е устройство, чието рейтинг се оценява над 17 петабайта при капацитет само от 960 гигабайта. Това е повече от впечатляващо, така че си заслужава да го имате в предвид.

 

Sabrent Rocket Q

Моделът разполага с широка разновидност от капацитети, като по принцип се прилага в индустрията. Миниатюрното чудовище очевидно е най-подходящо за съхранение на данни в движение. Като цяло устройството впечатлява и със своята висока ефективност и завидна производителност, благодарене на новия контролер Phison E12S.

 

Crucial MX500

Представителят ще бъде чудесен избор за вас при условие, че искате силна  SATA производителност на достъпна цена. Като алтернатива на Samsung 860, той предлага подобни характеристики и най-вече силна надеждност. Перфектен е за потребители, които са ограничени от точен бюджет.

Евгени Илиев

Евгени Илиев

С афинитет към компютрите още от училищна възраст, това се превърна и в основната ми дейност през годините. Стартирах развитието на собствен бизнес през 2009 с фирма ITopia, известна вече под името

IZONE.BG - Шоурум

Лаптопи и компютри втора ръка

България, гр.София, пк. 1702, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 070031023

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивен ден

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи нови промоции и новини.

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

Всички права запазени. © izone.bg. 2021. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици. Itopia LTD 2011-2021.

Количка

Количката е празна.