iZone.bg
Монитори

Видове дисплеи за лаптоп – LCD, LED

от Георгиос Стамос 3 мин. за прочитане
  1. Видове дисплеи за лаптоп – LCD, LED
Реновирана техника с 0% лихва!

Четири на брой са факторите, определящи качеството на един дисплей – размер на екрана, резолюция, вид на матрицата и графичен процесор.

 

Резолюция и размер на екрана

Дисплеите на лаптопите разполагат с широка гама  размери в зависимост от нуждите на потребителя. Резолюцията представлява сборът на пикселите, разположени по ширина на екрана, умножен по броя на пикселите по вертикала. По-голямата й стойност дава възможност за работа с повече активни приложения и прозорци на операционната система.

Според размера на екрана лаптопите се разделят условно на 5 категории

  • Netbook: 12″ или по-малко
  • Ultraportable: 13.3″ или по-малко
  • Тънки и олекотени: 14″ до 16″
  • Заместители на настолния компютър: 17” до 19”
  • 20” и повече

 

Вид на матрицата

Повечето производители и клиенти отделят голямо внимание на размера и резолюцията на екрана и пренебрегват не по-малко важния фактор – вида на използваната матрица.

Според нея дисплеите се разделят на две основни групи – LCD и LED

LCD (liquid crystal display) матрицата се базира на две основни технологии TN и IPS.

TN панелите са най-използвани от производителите на лаптопи, модели до 2010-а година, поради ниската си цена и малкото време за реакция. Недостатък при тях е ограничения ъгъл на виждане, а също така и недостатъчно качественото изобразяване на цветовете и контраста.

Предимство на IPS технологията се изразява в прецизно възпроизводство на изображения и цветове, както и увеличения ъгъл на гледане, който може да достигне до 178 градуса.

 

LED (light-emitting diode ) дисплей всъщност представлява LCD  с допълнение подсветка. Характеризира се с олекотена матрица или по-малки тегло и размери на проводниците.

LCD LED
Размер Голям обем и тегло Тънък и лек
Цена Евтин По-скъп, но ергономичен
Консумация Висока, голямо топлоотделяне Ниска
Острота на цвета Ниска острота на изображението По-високо качество на изображението
Живот По-кратък живот
Издръжливост

сравнителна таблица

LED дисплеите предоставят по-ярък и светъл образ в сравнение с предшестващата технология, съчетано с равномерно и устойчиво разпространение на лъчите.

Трябва да се отбележи и по – обемистите габарити и високото тегло на LCD дисплеите – факторът, който може би е от първостепенна важност за приложението на преносимите компютри в ежедневието.

Като добавим и намалената консумация на енергия при LED дисплеите, достигаща до 50% oт тази LCD матриците , и наличието на по – малко вредни вещества в тяхната конструкция, покупката на по-скъп лаптоп с качествен дисплей е напълно оправдана.

изображение: flyzor

 

Георгиос Стамос

Георгиос Стамос

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

IZONE.BG - Шоурум

Лаптопи и компютри втора ръка

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 070031023

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивен ден

Бюлетин

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

Всички права запазени. © izone.bg. 2021. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици. Itopia LTD 2011-2021.

Количка

Количката е празна.