iZone.bg
Лаптопи

Съвети за рационално ползване на лаптоп батерия

от Евгени Илиев 4 мин. за прочитане
 1. Съвети за рационално ползване на лаптоп батерия

Нека признаем, че на всеки един от нас му се е случвало батерията на лаптопа да “умре” в най-неподходящия момент.

Дали по време на полет, пътуване с влак или просто на дивана вкъщи, нуждата от преносимия компютър е осезаема. Основният проблем пред всеки от нас е как точно да оптимизираме работата на лаптопа, така че да го включваме в контакта възможно най-рядко.

Предлагаме ви няколко полезни съвета, чрез които може да извлечете максималния капацитет на вашата батерия.

  1. Настройте собственоръчно опциите, отнасящи се за енергийната консумация на вашия Windows операционна система. Как става това може да видите в този кратък видео урок.

 1. Ако сте сигурни, че в близко време няма да имате достъп до електрическата мрежа, намалете максимално осветеността на вашия екран. LCD и LED мониторите са най-големия консуматор на енергия.
 2. В основата на всичко е икономията – Windows 7 и Windows Vista включват приложения като “Aero”, които консумират голямо количество енергия. При Windows 7 ги деактивирайте чрез следната комбинация – кликнете десен бутон върху десктопа > Select Personalize > Select Windows 7 Basic Theme. В операционната система Windows Vista посредством десен бутон върху декстопа и > Personalize > Window color and appearance > , ляв бутон на classic appearance properties for more color options > Select Windows Vista Basic и накрая OK.
 3. При възможност увеличете RAM паметта на вашия лаптоп. Това ще накара машината да редуцира работата на виртуалната памет на вашия твърд диск. “Хардът” е другото устройство, консумиращо значителна част от енергията на един лаптоп.
 1. Дефрагментирайте твърдия диск редовно – това ще систематизира всички данни по-ефикасно и ще доведе до по-малко работа на устройството за съхранение на информация.
 2. Наблюдавайте вашите текущи задачи – докато ползвате като захранване единствено батерията, стремете се да избягвате енергоемките процеси.
 3. Изключете ненужните приложеия като Itunes, Msn messenger, Skype и дори MS-Word’s и Excel.

 

Съвети за правилна грижа за батерията

 1. Имайте предвид температурата на околната среда – топлината е основният фактор за изтощаване и неправилно функциониране на Li-lon батериите. Не подлагайте лаптопа на пряка слънчева светлина и не го поставяйте за постоянно в чанта.
 2.  Не прекалявайте с времето на зареждане. Въпреки, че някой батерии имат защита срещу този процес, батерията ще се загрее, ако е включена постоянно в контакта. Ако знаете, че дълго време ще бъдете закачени за електропреносната мрежа, най-добре премахнете батерията.
 3.  Преди да отстраните батерията от лаптопа бъдете сигурни, че тя е заредена поне на 40% и поставете на прохладно място.
 4.  От време на време почиствайте контактните пластини на лаптопа и батерията с помощта на чисто парче плат и спирт.
 5. Използвайте подходящия АС зарядно устройство. Адаптер за друг модел компютър може да увреди необратимо, както батерията така и вашия лаптоп.

 

Още съвети:

 1. Не използвайте външни устройства – USB, твърди дисковe, мобилни телефони и други. Те представляват едни от най-големите консуматори на енергия.
 2.  Изключете скрийнсейвъра
 3. Отсранетe всички CD/DVD дискове, които са във вашия CDROM/DVD
 4. Не извършвайте няколко операции едновременно. Например, не ползвайте вашата поща, докато работите с Powerpoint.
 5. Избягвайте употребата на съществени компоненти – Bluetooth, Wi-Fi, Infrared портове.
 6. Изключвайте лаптопа, а не го поставяйте в stand by режим.

Имате още съвети? Споделете ги в коментарите отдолу.

източник laptopbatteriesplanet.com
изображение System76 Gazp7 Battery Bay от spinrage

Автор на статията

Евгени Илиев

Занимава се с компютри през последните 26 години. Все още обича да учи и да помага, чрез споделяне на знания. За него е чест да бъде полезен на другите

iZone.BG - Шоурум

България, гр.София, пк. 1172, жк. Дианабад, ул. Крум Кюлявков 15

Телефон: 0700 31 023

Телефон: 02 44 86 670

Работно време

Понеделник - петък

10:00 - 19:00

Събота и неделя
почивни дни

БЮЛЕТИН

Последвайте ни:

Всички цени са в лева и с ДДС!

© IZONE.BG 2011 - 2024. Всички права запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права.

Всички лога, търговски марки (®) и изображения в този сайт са собственост на съответните им собственици.

Количка

Количката е празна.